Veel inwoners van Helenaveen zijn tegen de plannen van Staatsbosbeheer om het Broemeerbos onder water te zetten. (Foto: Dory Verberne)
Veel inwoners van Helenaveen zijn tegen de plannen van Staatsbosbeheer om het Broemeerbos onder water te zetten. (Foto: Dory Verberne)

Werkzaamheden Broemeerbos voorlopig opgeschort

Algemeen 231 keer gelezen

HELENAVEEN - Het Broemeerbos in Helenaveen wordt voorlopig niet onder water gezet. Staatsbosbeheer besluit de vergunning voor de plannen in te trekken nadat het fouten heeft gemaakt in de planning. Zo zijn de inwoners van Helenaveen vooraf niet ingelicht door de natuurbeheerder. 

Het Broemeerbos is gelegen rondom de zogenaamde karpervijver ten noordwesten van Helenaveen. Het bos is een kleine zestig hectare groot en onderdeel van het Natura-2000-gebied Deurnsche Peel. Op verschillende plekken in het bos is nog hoogveen aanwezig, zowel herstellend als beginnend. Het besluit om het Broemeerbos onder water te zetten viel veel Helenaveners rauw op het dak. De inwoners vrezen dat het bos, dat als beschermd dorpsgezicht is aangemerkt, verloren gaat. Dat de inwoners niet zijn ingelicht voordat de werkzaamheden begonnen is een fout erkent de natuurbeheerder. ‘Wij vinden het van belang om de omgeving zorgvuldig en tijdig te betrekken, helaas is dat nu verkeerd gegaan. Na een eerste overleg met een aantal bezorgde inwoners van Helenaveen is besloten de vergunning in te trekken, om verder te kunnen gaan met gesprekken met de omgeving’, laat Staatsbosbeheer weten. De rigoureuze plannen in de Peel zijn veel inwoners een doorn in het oog. Het vertrouwen in Staatsbosbeheer is op zijn zachts gezegd broos. Zeker toen er vorige maand ter hoogte van de bajonetbocht in de Helenavaart per ongeluk twee turfkanalen werden gedempt. Deze moesten intact blijven, aangezien ze aangemerkt zijn als beschermd dorpsgezicht. Dat het Broemeerbos voorlopig met rust wordt gelaten betekent niet dat de plannen definitief de prullenbak in gaan. ‘Staatsbosbeheer begrijpt dat het Broemeerbos een dierbare en veel bezochte plek is in Helenaveen, waar de nodige maatregelen met grote zorgvuldigheid uitgevoerd moeten worden. Op korte termijn zal samen met betrokken partijen worden gekeken naar een nieuwe aanpak’, aldus Staatsbosbeheer. Volgens de natuurbeheerder blijft de noodzaak om de waterhuishouding van het Broemeerbos te verbeteren. Met de input die ze krijgen uit de gesprekken met de inwoners hopen ze met een plan te komen waar draagvlak voor is. Maar het is de vraag of het vertrouwen nog te herstellen is na de eerder gemaakte fouten.

Uit de krant