Burgemeester Buter gaf dit jaar weer een nieuwjaarstoespraak, maar deze keer niet van achter haar bureau. (Foto: Hein van Bakel)
Burgemeester Buter gaf dit jaar weer een nieuwjaarstoespraak, maar deze keer niet van achter haar bureau. (Foto: Hein van Bakel)

Burgemeester Buter geeft moed

Algemeen 206 keer gelezen

DEURNE - Ook dit jaar gaf burgemeester Greet Buter een nieuwjaarstoespraak. Hierin riep ze op aan alle Deurnenaren om niet bij de pakken neer te zitten, maar juist te blijven aanpakken.

door Noortje de Vries

Tijdens deze nieuwjaarsboodschap, in videovorm, bleef burgemeester Buter niet zoals andere jaren achter haar bureau zitten, maar trok ze eropuit in Deurne en omliggende dorpen. Ze ging langs bij mensen die het afgelopen jaar ondanks de coronapandemie het mooiste van hebben proberen te maken. “Normaal zouden we rond deze tijd het glas heffen en terugkijken op het afgelopen jaar en vooruit kijken op het volgende. Dat gaat nu even niet. Wat we wel kunnen doen, is u laten zien wat er het afgelopen jaar aan positieve ontwikkelingen zijn geweest in de gemeente Deurne”, begint Buter met haar toespraak.

Plek om samen te komen
Er is in Deurne de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in jeugdzorg en dat zal de komende tijd nog wel zo doorgaan volgens de burgemeester. Een van de dingen die afgelopen jaar is ontstaan is het TEJO huis. Dit is een inloophuis voor jongeren van 10 tot 20 jaar waar ze anoniem en vrijblijvend een gesprek aan kunnen gaan met een vrijwilliger. Daarnaast noemt Buter Ons Plekske in Liessel een voorbeeldplek voor velen. Hier zit de dagbesteding voor ouderen, de fysiotherapeut en de huisarts. Daarnaast zit er ook een school dichtbij. Een mooie plek voor mensen om elkaar te ontmoeten volgens de burgemeester. “Ik ben enorm trots op de vrijwilligers die hier werken en de mantelzorg die hier een plek heeft.” “Er is ook veel gaande in ons buitengebied”, vervolgt zij. “De overheidsregels raken agrarische ondernemers in hun bedrijfsvoering, maar vaak ook in hun hart. Er zijn ondernemers die daar ook hele creatieve en mooie oplossingen in vinden.”

Zo ging Buter de video op bezoek bij William Meulendijks, agrarisch ondernemer in Deurne, die een innovatief idee heeft ontwikkeld genaamd ‘de plons wc’. Hierbij halen ze de mest onder de varkens uit. Vervolgens kunnen ze de mest en dat water weer schoonmaken waardoor het opnieuw voor de varkens gebruikt kan worden. Verder geeft de burgemeester aan dat de gemeente hard bezig is om de 1800 beloofde nieuwe woningen in Deurne te realiseren. Uiteindelijk sluit de burgemeester haar nieuwjaarstoespraak af met: “Vandaag ging ik alleen op pad, maar normaal doe ik veel samen met het college. Namens ons allemaal wens ik u daarom een gezond en initiatiefrijk 2022 toe.”

Uit de krant