José Jeurninck-Heijnen liep van Sevenum naar Deurne voor het goede doel.
José Jeurninck-Heijnen liep van Sevenum naar Deurne voor het goede doel.

José haalt 385 euro op voor Glazen Huis

Algemeen 582 keer gelezen

SEVENUM/DEURNE - José ‘Zapte’ van Sevenum naar Deurne. Nee, niet zappend met een afstandsbediening, maar zwerfafval prikkend. Maar liefst 19,5 kilometer liep ze om geld op te halen voor het Amazone regenwoud.

Om kwart over acht ’s ochtends op 24 december trekt José Jeurninck-Heijnen (44) de deur achter haar dicht in Sevenum. Met een geel hesje aan, prikker in de hand en een ring met vuilniszak loopt ze aan. Voor Serious Request liep ze van Sevenum naar Deurne en ruimde ze ondertussen zwerfafval op. José woont al enkele jaren in Sevenum, maar komt oorspronkelijk uit Deurne. Ze is erg begaand met de natuur en ruimt daarom maandelijks met een groep vrijwilligers afval langs de weg op in Sevenum. 

Toen ze zag dat Serious Request dit jaar geld ging ophalen voor het Amazone regenwoud kwam ze op het idee om mee te helpen. “Mijn moeder woont nog steeds in de Sint Jozefparochie en ik besloot om vanuit Sevenum zwerfafval op gaan rapen en via Griendtsveen, Zeilberg naar mijn moeder in Deurne te lopen” vertelt José. De tocht was in totaal 19,5 kilometer lang, veel langer dan José normaal loopt. “Tijdens een normale opruimdag in Sevenum lopen we 3,5 kilometer in twee uur. Nu moest ik vijf keer zo ver en twee keer zo lang lopen om mijn doel te halen.” Ze heeft in totaal 7,5 uur over de tocht gedaan. “Dit had ik veel sneller kunnen doen, maar ik zag steeds aan de andere kant van de weg afval liggen waardoor ik steeds van kant naar kant liep.” In totaal vulde ze negen vuilniszakken met zwerfafval tijdens haar tocht. “Het was fysiek wel zwaar af en toe maar gelukkig hoefde ik alle zakken niet helemaal mee te zuilen naar Deurne. In Horst aan de Maas hebben we een speciale samenwerking met de gemeente. We leggen de volle zakken in de berm, maken er een foto van en sturen die door. De gemeente weet dan waar ze het kunnen ophalen en sturen een berichtje wanneer het meegenomen is. Supermakkelijk systeem.” Over het algemeen kwam José veel blikjes tegen. “Gelukkig zie je wel steeds minder plastic flesjes. 

Hopelijk verdwijnen de blikjes ook binnenkort als er statiegeld op komt.” In totaal heeft José 385 euro opgehaald voor het goede doel. “Dat had ik nooit durven dromen. Ik was al blij als ik vijftig euro bij elkaar zou krijgen, maar dat was al heel snel voor elkaar. Maar mijn voornaamste doel was om anderen ook te stimuleren om iets goeds te doen voor de wereld. Om je afval bij je te houden en thuis in de prullenbak te gooien, in plaats van in de natuur.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant