Het uitzicht van Cor Segeren en Mieke van Gog is veranderd in een verzameling bakstenen.
Het uitzicht van Cor Segeren en Mieke van Gog is veranderd in een verzameling bakstenen.

Uitzichtloze situatie: ‘Dit kan iedereen overkomen’

Algemeen 3.416 keer gelezen

DEURNE – In 2018 kochten Cor Segeren en Mieke van Gog een losstaand huis aan de Molenstraat te Deurne. Het stel was gelukkig met hun pand, totdat ze ineens geconfronteerd werden met een 3,20 meter hoge muur op de grens van het naastgelegen perceel. De twee hebben het moeilijk met deze uitzichtloze situatie: “Wij voelen ons machteloos en niet gehoord. Daarom willen we een signaal afgeven.”

door Bram van Leuken

Volgens het bestemmingsplan van 2018 zou er op het aangrenzende perceel niet gebouwd mogen worden, maar een jaar later veranderde de gemeente dat plan en werd de grond verkocht. De nieuwe eigenaar vroeg eind 2020 een omgevingsvergunning aan. Mieke en Cor verwachtten toen geen problemen of hinder, de buurman had een schets van het te bouwen huis laten zien waarmee zij goed konden leven. Ook de gemeente verwees bij navraag naar hun openbare site waarop dezelfde tekening stond. 

Toch bezwaar
Hoe kan het zo zijn dat de twee nu tóch bezwaar hebben? Dat heeft te maken met wetgeving rondom vergunningsvrij bouwen, die in 2018 is verruimd. Grondeigenaren hebben sindsdien meer rechten om af te wijken van de omgevingsvergunning. De nieuwe regelgeving laat namelijk toe om zonder vergunning het gebouw waarvoor vergunning is aangevraagd uit te bouwen, zolang het nieuwe bouwwerk maar aan het huis vastzit en het niet hoger is dan de eerste verdieping van het huis. Dat deed de eigenaar van het betreffende perceel dan ook, door een 3,20 meter hoge en 12 meter lange muur op de erfgrens te plaatsen. “Als deze muur op de tekening te zien was, hadden we daar natuurlijk bezwaar tegen aangetekend”, zegt Cor. “Het is ontzettend wrang dat je akkoord geeft voor een omgevingsvergunning dat er uiteindelijk heel anders uit komt te zien”, voegt hij daar later aan toe. Voorheen genoot het stel van hun grote ramen, maar nu valt er veel minder licht binnen. “De lamp staat constant aan …”

Van het kastje naar de muur
Toen de muur eenmaal verrees maakten Cor en Mieke er werk van: “Maar als we bij de gemeente aanklopten dan moesten we bij de architect zijn. De architect verwees ons weer door naar de aannemer en de aannemer op zijn beurt weer naar de eigenaar van het perceel”, zegt Mieke. De communicatie met de nieuwe buurman verloopt moeizaam: “Hij beroept zich op het feit dat hij een vergunning heeft en dat hij zich houdt aan wat wettelijk is toegestaan”, aldus Cor.

Zijn vrouw voegt daaraan toe: “Tegenwoordig lijkt het alsof alleen de bouwer rechten heeft en de buren enkel plichten. Maar we willen niet met de vinger wijzen. We willen juist mensen waarschuwen wat er kan gebeuren als afgeweken wordt van de omgevingsvergunning.”
De ongemakken die het gezin nu ervaart, liegen er niet om. Zo vormt een verzameling bakstenen nu voor een groot deel het uitzicht, maar daarnaast is de oprit van het echtpaar niet meer te gebruiken doordat de muur op de erfgrens staat. “We hebben toestemming van de gemeente om onze oprit te verplaatsen, maar de kosten daarvan zijn voor onze rekening. We zitten er niet op te wachten om op extra kosten te worden gejaagd.”
Inmiddels is meermaals met de gemeente gesproken, maar het echtpaar is bang dat het allemaal al te laat is. De muur staat immers al. Een gang naar de rechter wordt dan ook niet uitgesloten, maar toch hopen Cor en Mieke dat die stap uiteindelijk niet nodig is. “Natuurlijk willen we ons woongenot terug. We zouden ook graag compensatie voor te maken kosten voor het verplaatsen van de oprit willen, maar we hechten er vooral bijzonder veel waarde aan om burgers te waarschuwen. Een situatie als deze kan echt iedereen overkomen,” besluiten Cor en Mieke.

Weinig invloed
De gemeente laat in een reactie weten dat het klopt dat bouwdelen die onder het vergunningvrij bouwen vallen niet op een bouwtekening hoeven te staan. De gemeente zegt om die reden weinig te kunnen doen. “Het betreft landelijke wetgeving, daar gaan wij niet over. Onder een goede verstandhouding tussen inwoners onderling kan wet- en regelgeving worden nageleefd. De gemeente kan in deze situatie niet voorzien in een oplossing”, aldus een woordvoerder.

Dat is Cor en Mieke echter te kort door de bocht. Zij vinden dat de gemeente bij een aanvraag ook het vergunningsvrije deel zichtbaar moet maken, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant