Afgelopen zaterdag konden ze nog vroeg pieken, nu is het wachten op de uitkomsten in het nieuwe jaar. (Foto: Hein van Bakel)
Afgelopen zaterdag konden ze nog vroeg pieken, nu is het wachten op de uitkomsten in het nieuwe jaar. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuwe domper voor de horeca

Algemeen 709 keer gelezen

DEURNE - Het is weer een enorme klap voor de horeca in Nederland. Eerst mochten ze nog openblijven tot 17.00 uur, waardoor al een groot gedeelte van de inkomsten wegvielen. Nu zijn we sinds zondagochtend opnieuw in een harde lockdown en zijn de deuren van de kroegen tot midden januari dicht.

Waar het afgelopen zaterdag in de cafés nog vol volk stond is het nu muisstil. Opnieuw moeten we in een harde lockdown en blijft de horeca tot en met 14 januari dicht. Weer moeten de horecaeigenaren het hoofd boven water zien te houden, maar de onzekerheid, het telkens moeten sluiten en de kleine steun van de overheid maakt het niet makkelijk. Bij bruin café ’t Pandje ziet eigenaar Timo Maas het maar somber in. “De nieuwe lockdown heeft echt veel impact op ons gehad. Het was al zwaar te halen, maar dan komt er dit ook nog eens overheen. Dat is gewoon niet te doen.” Dit weekend zou de kroegbaas hun 20-jarig bestaan vieren, maar dat is door de sluiting niet door mogen gaan. “We hadden nog gehoopt dat de lockdown op maandag zou beginnen, dan hadden we zondag nog een klein feestje kunnen geven. maar dat heeft niet mogen baten.” 

Bij The Ocean en D’n Borrel was het afgelopen zaterdagmiddag nog een drukte van jewelste. Daar konden gasten voor 30 euro ‘vroeg pieken’ en onbeperkt drinken. Rob van Berlo, bedrijfsleider van The Ocean en D’n Borrel, is verdrietig over de nieuwe lockdown, maar probeert de moed erin te houden. “Het is het zoveelste dieptepunt. We waren al lang blij dat we deze keer de dag wel af mochten maken, maar het is net als vorig jaar precies tijdens de kerst dat we weer muur vastzitten.”

Steun overheid
Bij ’t Pandje zien ze dat hun zaak een triest verhaal wordt. “We hebben altijd onze zaken op orde gehad”, legt Maas uit. “We zijn altijd zuinig geweest, hadden een buffer opgebouwd voor moeilijke tijden maar door de steeds terugkomende lockdowns zien we dat verdwijnen als sneeuw voor de zon. En dat is gewoon heel zuur.” De kroegeigenaren krijgen van de overheid wel steun, maar dat is volgens Maas maar een druppel op de gloeiende plaat.

“Het brengt niet veel teweeg wat we krijgen van de overheid. Mijn vrouw heeft nu door de weeks een fulltimebaan erbij moeten nemen zodat er nog steeds brood op de plank komt. Want de kosten gaan toch door en de vaste lasten blijven.” Van Berlo is volop bezig met het informeren over eventuele steun van de overheid. “Ik hoop dat er iets van een goed steunpakket komt. We horen om ons heen steeds meer horecaeigenaren die het niet meer zien zitten en de handdoek in de ring gooien en ermee stoppen. Het is gewoon een grote bak ellende waar we op dit moment inzitten.”

Creatieve oplossingen
Toch houdt Van Berlo goede moed en hebben ze zich aangepast aan de nieuwe maatregelen. “Het is ontzettend vervelend hoe het allemaal loopt, maar ons motto is niet voor niks: het is zoals het is, anders was het wel anders. Wij hebben niet voor deze lockdown gekozen en we gaan er het beste van maken.” Voordat de nieuwe maatregelen kwamen had Van Berlo ingezet op het aanbieden van een kerstlunch. “Die hebben we nu omgezet in pakketten. We hebben acht auto’s erbij gehuurd zodat we zoveel mogelijk mensen een pakket bij hen thuis kunnen aanbieden.” De meningen van Maas en Van Berlo verschillen over het feit of de maatregelen gaan versoepelen op 14 januari. Van Berlo richt zich voornamelijk op de kerst en laat januari voor wat het is. Maas ziet echter de bui al hangen.” Ik denk dat ze de lockdown doortrekken tot na de carnaval. Ik ben altijd heel positief geweest, maar ik durf echt niet te zeggen wanneer we weer open kunnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant