De N279, zoals hier ter hoogte van Asten, moet op de schop om de doorstroming te verbeteren. (Archieffoto: Hein van Bakel)
De N279, zoals hier ter hoogte van Asten, moet op de schop om de doorstroming te verbeteren. (Archieffoto: Hein van Bakel)

RvS vernietigt plannen N279: provincie terug naar tekentafel

Algemeen 1.308 keer gelezen

REGIO - Een fikse tegenvaller voor de provincie Noord-Brabant: woensdag zette de Raad van State een voorlopige streep door de verbredingsplannen voor de N279. De provincie moet nu terug naar de tekentafel en zal een nieuw verkeersonderzoek moeten uitvoeren. De gewenste reconstructie loopt zo op zijn minst stevige vertraging op.

Al enkele jaren wordt er gewerkt aan de plannen voor een herinrichting van de N279 tussen Asten en Veghel om zo de doorstroming te verbeteren. De weg moet twee keer tweebaans worden met ongelijkvloerse aansluitingen en kruisingen, en daarnaast een nieuwe omleiding bij de Helmondse wijk Dierdonk. In 2018 stelde de provincie daarvoor een zogenaamd inpassingsplan op, maar dat kon niet op ieders goedkeuring rekenen. Zo kwamen er bij de Raad van State (RvS) maar liefst zestig beroepsschriften tegen het plan binnen. In een oordeel dat woensdag openbaar werd gemaakt, maakt de RvS gehakt van het inpassingsplan. Zo noemt de hoogste bestuursrechter het in strijd met een goede ruimtelijke ordening en rechtszekerheid en zijn de onderzoeken naar geluid-, licht- en trillinghinder onvoldoende. 

Verkeersonderzoek

‘Verder is de provincie in het verkeersonderzoek uitgegaan van een verkeersmodel dat onvoldoende betrouwbare verkeersprognoses voor 2030 oplevert. Daarom had de provincie deze prognoses niet mogen gebruiken bij de tracékeuze, de keuze om de N279 om de wijk Dierdonk te leggen en het benodigde aantal rijstroken’, aldus de RvS. Een correct verkeersonderzoek is daarnaast ook van belang voor de beoordeling van geluid- en trilhinder, de aantasting van de luchtkwaliteit en de natuur. ‘Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak het inpassingsplan volledig vernietigd.’ Dat verkeersonderzoek is daarom essentieel, wil de provincie het plan alsnog goedgekeurd krijgen.

Harde klap

Ook voor de betrokken gemeenten vormt de afwijzing een harde klap, al kon er woensdag nog niet inhoudelijk worden gereageerd. “De uitspraak moet nog worden bestudeerd, pas daarna komt het college van B en W met een reactie”, aldus een woordvoerder van de gemeente Asten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant