Afbeelding

Lezers schrijven: De hoogste bieder

Algemeen 848 keer gelezen

De gemeente Deurne heeft opgeroepen om in te schrijven voor pachtgronden die zij wil uitgeven. Daar heb ik gemengde gevoelens aan overgehouden. Wat mij het meest verbaast is dat niet het goed landbouwkundig gebruik van deze gronden centraal staat maar de hoogste bieder. Hier komt heel duidelijk het verschil in denken en doen van de gemeente naar voren. Het één verwachten van agrarische ondernemers en zelf het andere doen. 

Niet een goed meerjarig landbouwkundig gebruik vooropstellen maar de hoogste jaarpachtprijs. Het is vergelijkbaar met een burger die buiten de supermarkt een mening heeft en in de winkel als consument anders doet en zich meestal laat leiden door de prijs. Agrariërs in Deurne krijgen steeds meer aandacht voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen door bijvoorbeeld deel te nemen aan agrarisch natuurbeheer zoals het aanleggen van bloemenranden om de biodiversiteit te vergroten. De oprichting van de Agrarische Natuur Vereniging ‘s Peelslandschap speelt hierbij een belangrijke rol. De gemeente Deurne heeft hiervan ook actief de oprichting ondersteund. Van een overheidsinstantie die zo actief is met het ondersteunen van de biodiversiteit, natuur, leefbaarheid en het aanzicht van het buitengebied mogen we toch ook verwachten dat zij niet alleen het rendement van de pachtgronden vooropstelt. 

Het zijn gelukkig niet heel veel hectare grond die ze voor pacht aanbieden maar het gaat wel om het principe. Boeren hebben niet alleen een economische maar ook een maatschappelijke waarden. Zij staan garant voor gezond en goed voedsel en actief natuurbeheer. Daar mag de prijs niet leidend in zijn. Dat zou de gemeente moeten weten en dat principe, in belang van de lokale samenleving, prioriteit geven. Jammer genoeg zien we dit gedrag vaker terug bij overheidsinstanties wanneer het om hun eigen financiën gaat. Ik maak me dan ook grote zorgen over het beleid dat de komende jaren over de landbouwsectoren wordt uitgestrooid als deze enigszins hypocriete houding blijft.

Mario Berkers, voorzitter ZLTO Deurne

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant