De bandleden dossen zich flink uit, maar zijn serieus met muziek bezig. (Foto: Hein van Bakel)
De bandleden dossen zich flink uit, maar zijn serieus met muziek bezig. (Foto: Hein van Bakel)

Deurnese band wil Top 2000 bestormen

Algemeen 2.851 keer gelezen

DEURNE – De bandleden van metalband Steek d’n Draak uit Deurne zien er op het eerste oog nogal bijzonder uit, maar achter de alterego’s schuilen gedreven artiesten die serieus met muziek bezig zijn. Vandaag komt de nieuwe single ‘Kusje Hier, Kusje Daar’ uit. “We hopen dat veel Deurnenaren ons de Top 2000 instemmen.”

door Bram Vannisselroij

Het idee voor de absurdistische Nederlandstalige metalband Steek d’n Draak werd tijdens een vakantie in Frankrijk geboren. De drie bandleden Freek (Rotte Rene), Pieter (Papa Romero) en Aron van Rijt (Ronnie de Pony) maakten deel uit van de muziekformatie Black Cadillac. “Dat was heel leuk, maar met Steek d’n Draak kunnen we nog iets meer ons creatieve ei kwijt”, legt Pieter uit. In eerste instantie wilde de band in het Engels gaan zingen. “Dat plan werd al vrij snel afgeschoten. Ik kan vrij goed Engels, maar om het echt een ‘funny touch’ te geven is toch lastig”, vertelt Freek, die het gros van de nummers schrijft. 

Alle kanten op

De band debuteerde in 2019 op Plakpop in Helenaveen. Het nummer ‘Lauw bier’, een bizarre protestsong tegen lauw bier, werd al gauw luidkeels meegezongen. “We zijn met onze band niet aan een bepaalde metalstroming gebonden en kunnen in principe alle kanten op. Bij ons mag alles, maar het moet geen carnaval worden”, vindt Aron. De thema’s die de band behandelen in hun liedjes doen vermoeden dat het om een uit de hand gelopen grap gaat, maar niets is minder waar. “We willen de Top 2000 bestormen met ons nieuwe nummer ‘Kusje Hier, Kusje daar”, meent Pieter serieus. Het klinkt als grootspraak, maar de clip van ‘Lauw Bier’ werd op de populaire website Dumpert binnen twee dagen ruim 40.000 keer bekeken. 

De songs van de band verschijnen ook op Spotify. Uitgerekend via de Zweedse streamingsdienst werden ze ‘ontdekt’ door radio-dj van DMG Bas Aldenzee, die zich nu als promotor van de band opwerpt. “We hebben hem niet zelf benaderd, maar via gedeelde speellijsten kwam hij onze muziek op het spoor. Bas was verrast dat wij het waren”, lacht Pieter. 

Het nieuwe nummer met als thema vreemdgaan is vanaf vandaag te beluisteren op Spotify en YouTube. ‘Kusje Hier, Kusje Daar’ lag al lange tijd op de plank. Het lied werd echter ingehaald door de actualiteit en de band besloot de lancering vanwege gevoeligheden in de persoonlijke sfeer uit te stellen. Pieter: “Kusje Hier, Kusje Daar’ is tot nu toe ons meest toegankelijke nummer. We hadden altijd al het gevoel: dit heeft hitpotentie!” 

Videoclip

De videoclip werd onder andere opgenomen op het erf van de ouders van Freek in Helenaveen. “Ze hadden nog een oude caravan staan waar vroeger Poolse gastarbeiders in woonden. Dat was het perfecte decor voor de clip.” Een andere locatie was de fraai gemeubileerde woning van Freek in de Rijtse Vennen, een wijk die je niet direct zou linken met snoeiharde absurdistische metalmuziek met schunnige teksten. “Op de bovenverdieping heb ik een kleine studio waar we onze nummers opnemen en bewerken. Dat is voor ons eigenlijk ideaal”, besluit Freek. Om het nummer een kickstart te geven verloten de leden Steek d’n Draak-verrassingspakketten als luisteraars stemmen op ‘Kusje Hier, Kusje Daar’ tijdens de verkiezing van de Top 2000. Pieter: “De inhoud is nog niet helemaal bekend. Wel is zeker dat er lauw bier, wc-rollen van hoogwaardige kwaliteit en stickers inzitten.” Stemmen op de Top 2000 kan van 27 november tot en met 3 december. 


Uit de krant