Een schets van de Molenhuisweg 7 in Vlierden gemaakt door Henry van den Berkmortel.
Een schets van de Molenhuisweg 7 in Vlierden gemaakt door Henry van den Berkmortel.

Aquarellen Henry van den Berkmortel nu te zien in de Wieger

Algemeen 546 keer gelezen

DEURNE - De Wiegersmakamer van De Wieger in Deurne staat van 20 november 2021 tot en met 23 januari 2022 in het teken van verhalen en aquarellen van Henry van den Berkmortel. Zijn boek ‘Schetsboek van Deurne’ en de totstandkoming ervan staan centraal in de expositie.

Als kind had Henry van den Berkmortel al een grote liefde voor tekenen. Na zijn werkend leven als reclameman bij Spiegel Crossmedia Communicatie begon hij elke dag een tekening en een verhaal te maken over Deurne. En nu nog tekent Van den Berkmortel vrijwel dagelijks een plek waar hij fietst, wandelt of anderszins verblijft, zowel in binnen- als buitenland. De liefde voor het tekenen en schilderen en voor de wereld waarin wij leven is voor hem een basis van zijn creatieve uitingen. Begonnen als autodidact volgt hij nu een opleiding aan de Kunstacademie van Arendonk in België.

Schetsboekje

Omdat hij door de werkzaamheden in zijn bedrijf niet toe kwam aan het vrije creatieve tekenwerk zorgde hij ervoor altijd een schetsboekje op zak te hebben. Op postkaart formaat maakt hij zo vele ‘Urban Sketches’, schetsen van de bebouwde wereld. ‘Urban sketching’ avant la lettre. Daarnaast hield hij zich bezig met modeltekenen van levend model bij de Vrije Academie in Deurne, in het Dinghuis en het maken van landschapstekeningen.

Creatief

De grafische opleiding en het eigen reclamebureau hebben zijn creatief denken en vormgeven voortdurend gevoed. De liefde voor historie en het beschrijven daarvan zorgde ervoor dat er intussen een lijvig boekwerk is verschenen met de titel ‘Het schetsboek van Deurne’. Dit boek is gevuld met schetsen en verhalen over de gemeente Deurne waar hij woont. Een goede reden om bij De Wieger, in het hart van Deurne zijn werk te laten zien. Hier kunnen bezoekers zien hoe kleine schetsjes uitgroeiden tot ‘Het Schetsboek van Deurne’. Ook de originele schetsboekjes worden geëxposeerd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant