Francy Trienekens van de KBO en centrummanager Peter Thijssen zetten zich in voor meer toiletten.
Francy Trienekens van de KBO en centrummanager Peter Thijssen zetten zich in voor meer toiletten.

Hoge nood-app moet Deurne nog gastvrijer maken

Algemeen 1.003 keer gelezen

DEURNE - Het is voor veel inwoners van Deurne tijdens een verblijf in het centrum, maar ook in de rest van de gemeente, vaak een probleem als ze hoge nood hebben. Een openbaar toilet vinden is beslist geen sinecure. Om dit gemakkelijker te maken kan iedereen vanaf nu de speciale Hoge Nood-app downloaden.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt dat de nood hoog is, maar dat er in geen velden of wegen een wc in de buurt is. Uit onderzoek is gebleken dat ook veel Deurnenaren hier last van hebben. Daarnaast weten bijvoorbeeld (groot)ouders met kleine kinderen, winkelbezoekers van buiten de gemeente en toeristen hoe wenselijk het kan zijn als er een toegankelijk toilet in de buurt is. 

Noodzaak

Het kringbestuur van KBO heeft daarnaast in 2019 alle wijken in Deurne bezocht en gevraagd wat ouderen nodig hebben om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Daaruit bleek onder andere de noodzaak van goed te bereiken, openbare toiletten. Centrummanagement Deurne, de gemeente, LEV-groep en de KBO hebben daarom een werkgroep opgericht en onderzocht hoe ze dit kunnen faciliteren. 

Goedkope oplossing

“Het gemakkelijkste is om op verschillende locaties toiletten te bouwen, maar dat is veel duur. We hebben daarom gekeken naar een goedkope oplossing en wat inwoners zelf kunnen doen”, legt Francy Trienekens van KBO uit. “De vraagverlegenheid bij mensen is vaak hoog. Ze vinden het gênant om te vragen of ze ergens naar het toilet mogen. Mensen zullen zelf over dat stukje gêne heen moeten stappen en gewoon vragen of ze naar het toilet mogen. De Hoge Nood-app biedt nu een uitkomst”, vult Chien Engel van de LEV-groep aan. De app is voor iedereen gratis en eenvoudig te downloaden. Met een paar klikken kun je zo snel zien waar er in de buurt openbare toiletten te vinden zijn. 

Eigen voorwaarden

Eigenaren en beheerders van openbare gebouwen, winkels, horeca, maar ook bijvoorbeeld van clubhuizen, wijkgebouwen, zorg- en gezondheidscentra kunnen zich gratis aanmelden om kenbaar te maken dat er een openbaar toilet aanwezig is in het pand. Dit kunnen zij onder hun eigen voorwaarden doen. Centrummanager Peter Thijssen streeft er naar om in elke straat in het centrum in ieder geval één openbaar toilet te hebben. “Natuurlijk is het niet mogelijk voor alle winkels om het pand zo in te richten dat men daar naar het toilet kan, maar in sommige gevallen, en zeker bij grote winkels moet dit te regelen zijn.” Dat winkeliers voor een wc-bezoekje een kleine bijdragen kunnen vragen is niet meer dan logisch vindt Thijssen. “Als het druk is moet het toilet misschien één of twee keer per dag worden schoongemaakt. Dat daar dan iets tegenover staat is dan prima.” 

Landelijk initiatief

De Hoge Nood-app is een landelijke initiatief dat enkele jaren geleden in het leven werd geroepen. De werkgroep in Deurne richt zich in eerste instantie op het centrum, maar de bedoeling is dat straks in heel de gemeente Deurne om de vijfhonderd meter een openbaar toilet te vinden is. 

“Het is niet alleen voor inwoners, maar ook voor toeristen die onze gemeente bezoeken een goede oplossing. Zo maken we onze gemeente en ons centrum nog gastvrijer. We hopen dan ook dat veel ondernemers zich aansluiten”, aldus Thijssen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant