Emma Lucas van KEITHUIS, wethouder Helm Verhees en Rob van den Berkmortel van De Roos.
Emma Lucas van KEITHUIS, wethouder Helm Verhees en Rob van den Berkmortel van De Roos.

Samenwerking geeft De Roos weer toekomst

Algemeen 1.082 keer gelezen

DEURNE – Jongerencentrum De Roos kan weer naar de toekomst krijgen. De acute financiële nood is door een schenking van de gemeente Deurne van 18.000 euro voorlopig voorbij. De Roos krijgt het bedrag omdat ze met een goed plan kwamen en daarnaast een samenwerking aangaan met KEITHUIS, een groep jongeren van onder de achttien. “Het wordt een frisse start.”

Een veelgehoorde klacht in Deurne is dat er voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 weinig te doen is. Het gevolg is dat de jeugd dan maar op straat gaat ‘hangen’ en dat zorgt weer voor overlast. Wethouder Helm Verhees onderkent het probleem. “Ze worden eigenlijk van het kastje naar de muur gestuurd. Deze leeftijdsgroep valt hier een beetje tussen de wal en het schip. We hebben tegen ze gezegd: als je graag iets wil hier, dan mag je het zelf gaan organiseren. En samen met de Roos kunnen ze er een nieuwe organisatie van maken met nieuwe kansen en voor een bredere leeftijdsgroep.” De samenwerking kwam voor het jongerencentrum als geroepen. In april 2021 stuurde De Roos een brief naar alle politieke partijen om te melden dat ze, mede door de coronapandemie, de huur van het pand aan het Haageind niet meer konden betalen. 

Toekomstplan

Donderdagavond liet wethouder Verhees weten dat ze het jongerencentrum een eenmalige subsidie van 15.000 euro verstrekken. Daarnaast mogen ze bij de LEV-groep 3000 euro aan kennis ‘inkopen’. De Roos was al langer bezig om een gedegen toekomstplan te schrijven. Via de LEV-groep kwamen ze in contact met een groep jongeren van 15 tot 18 jaar. Zij melden zich bij de gemeente Deurne met een petitie onder de naam KEITHUIS en strijden voor een eigen plek voor deze leeftijdsgroep. “Hier in Deurne is er niks te doen voor ons”, vertelt Emma Lucas (15). Een een samenwerking was snel geboren en KEITHUIS trok in bij De Roos. “We zijn een jongerencentrum en dat is onze kracht. Door ook activiteiten te bieden voor jongeren onder de 18 jaar verbreden we onze doelgroep en we denken dat we hierdoor meer toekomstbestendig worden”, legt Rob van den Berkmortel (36) van De Roos uit. Met een halloween-avond vond de eerste activiteit onlangs al plaats. De volgende stap is een volledige samensmelting van de twee clubs met waarschijnlijk ook een nieuwe naam. De gemeente neemt De Roos en KEITHUIS hierbij bij de hand. Verhees: “We gaan ze helpen waar kan om het mee op de rit te krijgen. Met de eenmalige financiële boost kunnen ze orde op zaken stellen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant