De Sint Willibrorduskerk is 21 november het decor van drie lasershows. Deze foto is genomen tijdens een eerdere voorstelling in de kerk in Cuijk.
De Sint Willibrorduskerk is 21 november het decor van drie lasershows. Deze foto is genomen tijdens een eerdere voorstelling in de kerk in Cuijk.

Deurne viert 1300-jarig bestaan met spectaculaire lasershow in de kerk

Algemeen 789 keer gelezen

DEURNE - In Eindhoven is Glow inmiddels van start te gaan, maar ook in Deurne kunnen we binnenkort genieten van een kakofonie aan licht en muziek. Op zondag 21 november wordt er op drie momenten een spectaculaire muzikale lasershow gehouden in de Sint Willibrorduskerk ter ere van het 1300-jarig bestaan van onze gemeente. 

door Bram Vannisselroij

De Concertcyclus, onderdeel van de Stichting Behoud Sint-Willibrorduskerk Deurne, organiseert al tien jaar lang maandelijks een (gratis) uitvoering in de kerk. Soms is dit orgelmuziek, maar regelmatig treden ook andere ensembles uit Deurne op en soms, onder meer in samenwerking met het conservatorium in Tilburg, zijn er ook gastoptredens. Jaarlijks vindt er één speciaal project plaats. In 2019 was een uitvoering van de Matthäuspassion een schitterend succes. Omdat de Concertcyclus tien jaar bestaat, speelde de organisatie met het idee om in het jubileumjaar van Deurne flink uit te pakken. “De lasershow kwam echter uit de koker van pastoor Paul Janssen”, vertelt Lisette van Erp. Onder de noemer ‘van oud naar nieuw’ zal muzikaal voorzichtig omgezien worden naar het verleden, maar vooral vooruitgekeken naar de toekomst. “De kerk is al honderden jaren het centrale punt van Deurne. We willen het gebouw ook doorgeven naar toekomstige generaties”, legt Jan Casper van Beek uit. Organist Bert Augustus kijkt uit naar de drie shows. Hij zal het geheel starten met orgelmuziek. Ondersteund door bijvoorbeeld Gregoriaanse zang zal bij de lasershow het publiek langzaamaan in een steeds hoger tempo opgezweept worden. “Ik speel eerst klassieke orgelmuziek, maar daarna maken we een muzikale tijdreis. Ik sluit af met een stuk uit de late twintigste eeuw, waarna de lasershow begint. Hierna neemt de Deurnese dj ÏMperch de muziek over “, vertelt Augustus. Met moderne lasertechnieken zal een overrompelend effect bewerkstelligd worden met respect voor het prachtige gebouw en zal de architectuur van de kerk op een unieke manier tot leven worden gebracht. “Je zal de kerk op een heel andere manier zien, het belooft echt speciaal te worden”, aldus Van Erp. Om zo veel mogelijk Deurnenaren de kans te geven om de show te zien zijn er drie aanvangstijden: 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur. Van Beek: “Per voorstelling kunnen er ongeveer 200 bezoekers in de kerk. Als de coronaregels strenger worden, kunnen we eventueel een extra show, later op de avond houden.” De insteek van de Concertcyclus is om al haar evenementen gratis aan te bieden. Ook deze lasershow is kosteloos te bezoeken. Aanmelden is wel noodzakelijk via www.willibrorduskerkdeurne.nl. Hoewel de show gratis te bezoeken is, stelt de organisatie een vrijwillige bijdrage op prijs. Dit is die zondag ook mogelijk via de pin.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant