Koning Willem Alexander opende de nieuwe fabriekshal door een Ebusco 3.0 aan de stekker te leggen. Links CEO Peter Bijvelds. (Foto: Ebusco)
Koning Willem Alexander opende de nieuwe fabriekshal door een Ebusco 3.0 aan de stekker te leggen. Links CEO Peter Bijvelds. (Foto: Ebusco)

Koning opent fabriekshal Ebusco

Algemeen 301 keer gelezen

DEURNE - Toen CEO Peter Bijvelds in 2012 startte met Ebusco verklaarden veel mensen hem voor gek. Het ontwikkelen en produceren van elektrische bussen zou te duur zijn en niet kunnen concurreren met goedkopere dieselbussen. Nu een kleine tien jaar later rijden er in steden als Amsterdam, München en Frankfurt honderden Deurnese bussen. Afgelopen donderdag opende Koning Willem Alexander de nieuwe fabriekshal waar de Ebusco 3.0 in productie gaat.

door Bram Vannisselroij 

Het was voorafgaande aan het bezoek van de Koning al een groot feest aan de Vuurijzer 23 in Deurne. De pers was massaal uitgerukt en met staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat en Henrik Hololei van de Europese Commissie zat er hoog bezoek in de hal. Zelfs BNR-journalist Bas van Werven, die de middag aan elkaar praatte en een zelfbenoemd ‘petrolhead’ is, kon zijn enthousiasme voor het bedrijf moeilijk verbergen. Van Weyenberg kreeg tijdens zijn lofzang over de Deurnese bussenpionier al snel de lachers op zijn hand. “Bij Ebusco denk ik aan Grease, aan het nummer You’re the one that I want. En aan John Travolta die op een gegeven moment zingt Cause the power you’re supplying/It’s electrifying. Dat is precies wat jullie zijn: electrifying.” Hololei benadrukte het belang van de elektrificatie van het openbaar vervoer en transport. De fabriek in Deurne zal naar verwachting in 2022 een productiecapaciteit van vijfhonderd emissievrije bussen per jaar hebben. De nieuwe hal werd door Koning Willem Alexander geopend door een grote stekker in de Ebusco 3.0 te steken, waarna de champagne rijkelijk vloeide. De medewerkers en Bijvelds glommen van trots. “In onze nieuwe fabriekshal in Deurne gaan we de productie van ons nieuwste model bus, de Ebusco 3.0, belangrijk opschalen. Daarnaast geldt onze nieuwe fabriekshal als de blueprint voor onze internationale uitrol van productiecapaciteit. De opening is een belangrijk en feestelijk moment voor Ebusco, en we zijn er enorm trots op dat Koning Willem Alexander de fabriekshal vanmiddag officieel heeft geopend”, zei Bijvelds. Na de officiële opening hebben Koning Willem Alexander en de heren Hololei en Van Weyenberg, van CEO Peter Bijvelds een rondleiding gekregen door de fabriek. Hierbij heeft een aantal medewerkers van Ebusco een toelichting gegeven bij de verschillende stadia van het productieproces. Tijdens rondetafelgesprekken zijn daarna onder andere het belang van de ecosystemen voor elektrische voertuigen ter sprake gekomen. De Koning genoot zichtbaar van de rondleiding en bleef zelfs een half uur langer dan gepland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant