First Class staat volgende week twee keer op het podium in het CCD. (Foto: Hein van Bakel)
First Class staat volgende week twee keer op het podium in het CCD. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

First Class met eerste theaterconcert in CCD

Algemeen 294 keer gelezen

DEURNE - De band First Class uit Deurne staat volgende week vrijdag en zaterdag twee keer op het podium in het Cultuurcentrum met de avondvullende theatershow ‘Autumn Leaves’. De ‘nieuwe’ formatie besloot het net voor de coronacrisis over een andere boeg te gooien. “We zijn helemaal klaar om te knallen.”

door Bram Vannisselroij

“Ben je niet erg zenuwachtig”, vraagt een medewerker van het Cultuurcentrum als de bandleden zich deze maandag verzamelen om op de foto te gaan. “Nee, niet echt, of ja, gezonde spanning”, legt zangeres Marloes Kooter uit. Het is geen valse bescheidenheid. Afgelopen weekend stond ze nog als vocalist met de Koninklijke Harmonie Deurne voor een kleine 400 man in het Deurnese theater. Daarnaast was ze ruim twaalf jaar onderdeel van coverband Millers Inc. Daar kwam eind 2018 een eind aan. Samen met bandlid Andert Hoeijmakers brainstormden ze al langer om het net even anders te gaan doen. “Het was een mooie tijd, maar na twaalf jaar wilden we het over een andere boeg gooien en niet alleen feestmuziek maken”, legt Andert uit. Drummer Marco Swiggers en bassist Edwin Kuijpers waren meteen enthousiast en samen vormden ze First Class. Hoewel ze vroeger in het ouderlijk huis in Vlierden duizenden uren muziek maakten hadden Eric en zijn broer Marco nooit samen in een band gezeten. “Ik kreeg natuurlijk mee waar ze mee bezig waren en ik wilde al langer in zo’n soort band spelen, het kwam allemaal mooi bij elkaar”, licht Eric toe. De oud-dirigent van de Koninklijke Harmonie Deurne sloot zich aan als toetsenist. “Iedereen heeft zijn eigen rol. Edwin is bijvoorbeeld goed in regelen, Marco is creatief en heeft al vaak in het theater gestaan. En Eric heeft natuurlijk zijn sporen in de muziek ruimschoots verdiend”, zegt Andert. Het bleef in eerste instantie bij een handvol optredens toen corona roet in het eten gooide. “Toen ontstond het idee voor een theatervoorstelling, want theaters waren nog wel open”, blikt Marloes terug. Niet veel later ging daar ook een streep door. Hoewel er in die tijd niet kon worden opgetreden gingen de bandleden fanatiek door met repeteren. “Alleen toen de avondklok werd ingevoerd zijn we niet bij elkaar gekomen”, vertelt Marco. Edwin: “We zijn alle vijf best wel perfectionistisch en er waren regelmatig discussies, maar het komt de muziek ten goede.” “En na middernacht losten we ook nog even de wereldproblemen op”, grapt Marco. Het repertoire van de band bestaat uit bekende popnummers die voorzien zijn van bijvoorbeeld een jazz- of soul-sausje. Eric: “Maar eigenlijk is alles mogelijk, ons repertoire is erg divers.” De bandleden staan te popelen om daadwerkelijk het theater in te gaan. “Nog anderhalve week en dan gaat het gebeuren, ik heb er echt zin in!”, vertelt Edwin die zijn enthousiasme moeilijk kan verbergen. 

‘De bandleden staan te popelen om daadwerkelijk het theater in te gaan’

Het belooft dan ook een waar spektakel te worden, compleet met visuals. “Een theaterprogramma is natuurlijk anders dan een ‘gewoon’ optreden. Er komt enorm veel bij kijken. We willen dan ook dat alles top is”, besluit Edwin. Voor het optreden zijn nog kaarten te koop via de website van het Cultuurcentrum. Daarnaast zijn er in de etalages van vijf winkels banners verstopt met daarop de afbeelding van een bandlid. Wie ze allemaal weet te vinden maakt kans op gratis kaartjes. Stuur een mailtje met de namen van de vijf winkels naar info@fistclass-music.nl. De voorstellingen beginnen op vrijdag en zaterdag om 20.15 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant