Staatssecretaris Mona Keijzer ging met drie Deurnese ondernemers in gesprek over de steunpakketten van de overheid. (Foto: Hein van Bakel)
Staatssecretaris Mona Keijzer ging met drie Deurnese ondernemers in gesprek over de steunpakketten van de overheid. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Deurnese ondernemers trekken aan de bel in Den Haag

Algemeen 377 keer gelezen

DEURNE - Drie lokale ondernemers gingen maandagmiddag op het Klein  Kasteel in Deurne het gesprek aan met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Ze luiden de noodklok over het ontoereikende ondersteuningspakketten van het kabinet. Monique van Bakel, Bart Witteveen en Jan van den Eijnden, drie ondernemers, elk met hun eigen problemen. Het water staat ze inmiddels aan de lippen. Van Bakel is eigenaresse van een schoonheids- en pedicuresalon. 

Omdat ze haar praktijk vanuit thuis runt komt ze niet in aanmerking voor de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Volgens Van Bakel moet hier snel verandering in komen, want lang zal ze het niet meer volhouden. “Vanaf maart ben ik eerst 9 weken en tijdens de tweede lockdown 12 weken dicht gemoeten. Dat ik woensdag weer open mag is fijn, maar ik heb het afgelopen jaar geen enkele steun ontvangen. Ik heb overal naast gegrepen.”

Groot probleem
Het is een groot probleem voor zzp’ers die vanuit thuis werken. “Het is vreselijk dat deze groep geen gebruik kan maken van de TVL-regeling, maar het is gewoonweg onuitvoerbaar. Ik kan het niet mooier maken dan dat het is. We hebben het hier over tienduizenden kleine ondernemingen, zoals kappers met vaak maar een stoel aan huis. We moeten een ondergrens bepalen wie wel en wie geen steun krijgt”, licht Keijzer toe.

‘Ik heb overal naast gegrepen’

De staatssecretaris raadt aan om in gesprek te blijven met brancheorganisaties en wees Van Bakel op de TONK-regeling. Deze regeling biedt een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten voor huishoudens, die door de crisis te maken krijgen met een terugval in inkomen. De regeling is eigenlijk niet bedoeld voor ondernemers, maar mogelijk kan Van Bakel hier toch gebruik van maken omdat ze niet in aanmerking komt voor de TVL.

Barre tijden

Ook voor horecaondernemer Bart Witteveen zijn het barre tijden. Uitgerekend in maart 2020 opende hij zijn restaurant Op Hete Kolen. “We hebben veel kosten gemaakt en personeel aangenomen. Dat we in de zomer even open mochten was een druppel op een gloeiende plaat.” Het kabinet is bezig om een regeling voor starters op te tuigen, maar het loket zal de deuren niet voor mei openen. Tot die tijd moet Witteveen het hoofd boven water zien te houden met maaltijden bezorgen. “Dat is nog geen tien procent van de normale omzet en als straks de terrassen open mogen heb ik daar gezien onze beperkte terrasruimte weinig aan.” Het werkbezoek van Keijzer komt voort uit het initiatief van de CDA-fracties uit de Peel. Het laatste half jaar is er contact gezocht met leden van de Tweede Kamer vertelt Benny Munsters van CDA Deurne. “Naast de startersproblematiek zien we in onze gemeente meerdere problemen binnen de huidige regelingen. Vooral wanneer minister-president Rutte roept ‘ we doen het samen’ vergeet hij te vermelden dat hij bedoeld we betalen het samen, maar hij besluit vervolgens doodleuk om een grote groep uit te sluiten voor de regeling “, aldus Munsters.


Fractie van de omzet

Niet alleen kleinere ondernemers grijpen mis. Jan van den Eijnden, varkenshandelaar en horecaondernemer komt niet in aanmerking voor de NOW3, het derde steunpakket van de overheid. “We worden als concern gezien. Omdat we met de varkenshandel goed draaien worden we niet gecompenseerd.” Volgens Van den Eijnden onterecht omdat hij met de horecatak van zijn bedrijf nog maar een fractie van de omzet draait. Het werkbezoek met Keijzer werd door CDA Deurne ingezet om de problemen op lokaal gebied in Den Haag op de kaart te zetten en om duidelijke afspraken te maken. Over twee maanden is er een vervolgafspraak gepland in Den Haag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant