Vlnr: Peter Stevens, Ger Meulendijks, Gerrit van den Heuvel en Piet van den Berg. (Foto: Marius van Deursen)
Vlnr: Peter Stevens, Ger Meulendijks, Gerrit van den Heuvel en Piet van den Berg. (Foto: Marius van Deursen)

Project Mijn huis Past van start in Deurne

Algemeen 201 keer gelezen

DEURNE/GELDROP-MIERLO - Nederland vergrijst in rap tempo en ouderen willen of zijn genoodzaakt langer thuis te blijven wonen. Om dat mogelijk te maken zijn (veel) aanpassingen in huis nodig. Soms ingrijpende verbouwingen, maar vaak zijn het de kleine dingen die het doen. In Deurne en Geldrop-Mierlo gaat daarom het project Mijn huis Past van start. “Er is nog een wereld te winnen.”

door Bram Vannisselroij

Volgens Gerrit van den Heuvel van KBO-kring-Deurne is het van belang dat ouderen zich meer bewust worden over hoe zij op een comfortabele en veilige manier langer thuis kunnen blijven wonen. Om deze groep van tips en adviezen te voorzien is vanaf deze maand de website www.mijnhuispast.nl/deurne te raadplegen. Naast deze handige informatie en tips komen geschoolde woonadviseurs (als de coronamaatregelen versoepeld zijn) op huisbezoek en geven gratis advies. Bij urgente gevallen is het nog steeds mogelijk om een adviseur te ontvangen. Zowel de veiligheids- als de comfortaspecten worden door de Woonadviseur grondig onder de loep genomen. De wooncheck duurt maximaal anderhalf uur. Aan de hand van een checklist wordt de hele woning van binnen en buiten nagelopen. Na ongeveer drie weken ontvangen de bewoners een persoonlijk rapport met daarin de bevindingen van de Woonadviseur. “Je ziet dat ze dan met andere ogen naar de woning kijken. Het is daarna aan de bewoners wat ze met het advies doen. Niets moet, alles mag”, legt coördinator Marc Vos uit. Vaak gaat het om praktische oplossingen zoals vloerkleedjes met antislip, een zak onder de brievenbus of een speciale antislip coating om in de badkamer niet uit te glijden. Het zijn kleine aanpassingen die niet veel hoeven te kosten en veel leed besparen. Volgens Van den Heuvel is er nog een wereld te winnen op het gebied van preventie. Het doel van het project is dan ook om risico’s in en om het huis te verminderen. “Er gebeuren nog te veel ongelukken die vrij eenvoudig te voorkomen zijn. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een val is voor een ouder iemand verschrikkelijk en daarnaast kost het de samenleving enorm veel geld.” Ook de Lev-groep houdt zich al langere tijd bezig met het informeren van ouderen op dit gebied en signaleert tijdens huisbezoeken vaak als eerste dat er ruimte is voor verbetering. “Vroeger hielden we regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Dat zullen we in de toekomst weer gaan doen, maar nu kunnen we ouderen ook doorverwijzen naar de website”, vertelt projectleider Patty van Rooy. Het is volgens haar verstandig om al als 50-jarige na te gaan denken over aanpassingen in huis. “Het gebeurt regelmatig dat mensen in die leeftijdscategorie nog een huis kopen. Ze zijn dan nog fit en denken onvoldoende na over de toekomst. Terwijl dat juist het moment is om al dingen in huis aan te pakken.”

'Vaak gaat het om praktische oplossingen'

Verbeterde versie

Het project Mijn huis Past mag worden gezien als de verbeterde versie van het project Wonen met Gemak dat in 2016 in Deurne van start ging. In totaal werden er ruim 500 woonscans gemaakt. Vos: “Die ervaring en kennis nemen we nu mee. Het concept lag vanwege corona stil en in die tijd hebben we hard gewerkt om de website te perfectioneren. Gelukkig is het nu weer voor iedereen beschikbaar.” In de gemeenten Deurne en Geldrop-Mierlo kunnen inwoners een wooncheck aanvragen. Het is de bedoeling dat Mijn huis Past later uitgerold wordt over gemeenten in de rest van Oost-Brabant. Mijn huis Past is opgenomen binnen "Zorg in Deurne" en is te bereiken via telefoonnummer: 0493-387387.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant