Schilder Han Nooijen maakte ter plekke een sfeerimpressie van het kasteel. (Foto: Joyce van Dijk)

Terugblik op 30e Nacht van het Witte Doek

vrijdag 3 september 2021 - 09:18|Nelly van Rijt

DEURNE – Het was twee jaar wachten op de 30e editie van het jaarlijkse filmfestival Nacht van het Witte Doek in Deurne. Vanwege de coronamaatregelen kon het festival vorig jaar niet doorgaan. Dit jaar wel, maar dan in aangepaste vorm. Alle films werden buiten en 100% corona-proof vertoond. Het thema ‘De nacht blikt terug’ was terug te vinden in de inhoud van de films en in de keuze van enkele locaties.

Zoals de keuze van het terras bij het enkele eeuwen oude Groot Kasteel/Dinghuis waar vijf amateurfilms over het verleden van Deurne werden vertoond. En de keuze van het bedrijf Bijzonder Brabants aan de Breemortelweg, waar de Peelrandbreuk door een aardverschuiving van miljoenen jaren geleden aan de oppervlakte komt. Daar was de film The Quake te zien. Bovendien werden drie keuzefilms uit eerdere edities vertoond.

Grote verscheidenheid
Met 24 films op 11 plekken bood het programma een grote verscheidenheid en dat aanbod stelde het publiek voor een luxeprobleem. Want, wat te kiezen. Ondanks alle corona-obstakels en het mindere weer kunnen publiek en organisatie terugkijken op een geslaagd filmfestival met toch nog zo’n 2500 bezoekers.

Alle voorstellingen vonden in het weekend van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus in de openlucht plaats. Vanwege de voorgeschreven  anderhalve meter afstand tussen de zitplaatsen was de organisatie genoodzaakt om per locatie een limiet te stellen aan het aantal bezoekers. Om toch een zo groot mogelijk publiek te bedienen, werden op maar liefst 11 plekken 24 films vertoond.


Ben Timmers (l) maakte een praatje met de makers van de film ‘Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne'. (Foto: Roos Knijnenburg)

Enthousiast en positief
Voor de organisatie een hels karwei om met zo’n 60 vrijwilligers de klus te klaren van telkens weer opbouwen, bezoekers ontvangen en weer opruimen. Dat vergt heel wat aan coördinatie en afstemming. Voorzitter Willy Koppens van stichting Het Witte Doek: “Desondanks heeft de sfeer er bij de vrijwilligers niet onder geleden. Iedereen heeft deze keer extra stappen moeten zetten. Maar het enthousiasme bleef branden. Zeker ook omdat het publiek het ondanks de lage temperaturen voor eind augustus en enkele regenbuien niet liet afweten. Bovendien waren de reacties van de bezoekers bijzonder positief. Zowel op de vertoonde films als op het randprogramma met een aantal toelichtingen, lezingen en nagesprekken. We zien dat onze inzet om met de Nacht meer te bieden dan alleen het vertonen van films door het publiek gewaardeerd wordt. Dat geeft energie en inspiratie aan zowel de organisatie als de vrijwilligers om ook weer vol te gaan voor de volgende editie.” Het randprogramma is de laatste drie edities telkens uitgebreid en dat zal in de toekomst ook blijven gebeuren, volgens Koppens.

Vanwege het slechte weer vielen enkele kinderactiviteiten in het water. Toch genoten nog zo’n 25 kinderen zondagmiddag op de Markt van speciaal voor hen vertoonde films. De geplande Streeckmarkt op het Anna Terruweplein kon zondag geen doorgang vinden vanwege de coronamaatregelen en het gebrek aan personeel. Minpuntjes door overmacht.

Winnaars
Dat er door de omstandigheden wat aanpassingen in het programma waren, zal voor een aantal mensen een teleurstelling geweest zijn. Daar stond ook blijdschap tegenover, want er zijn winnaars te vermelden van enkele aan de Nacht van het Witte Doek verbonden wedstrijden. De Grote Terras Film Quiz op vrijdag 20 augustus telt vijf winnaars: Wendy Maas, Ans Schobers, Sander Kamps, Annemie Poels en Henriëtte de Wal. Zij wonnen, naast een waardebon van een van de horecazaken aan de Markt, een VIP-arrangement voor twee personen voor de eerstvolgende Vriendenfilm van de Nacht van het Witte Doek in januari 2022. Winnaars van de Billboardwedstrijd, waarbij de diverse NvhWD-billboards aan de juiste locatie aan een invalsweg moesten worden gekoppeld, zijn: Els van Deutekom en Mien Nelissen. Zij hebben een VVV-bon gewonnen.

Danser Daniel Stosic, die samen met Davy Denkers de choreografie maakte, onthulde zondag de winnaar in de danswedstrijd Deurne’s Got Talent: groep 4b van basisschool De Piramide. Zij kregen een voucher van 200 euro voor een groepsactiviteit en voor alle kinderen een ijsje.

De laatste groep winnaars bestaat natuurlijk uit al die mensen die ook dit jaar weer gratis van een fantastisch festival, rijk aan kwaliteitsfilms, hebben kunnen genieten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kroonkraanvogel houdt gemoederen bezig LIESSEL - Al enkele dagen is Liessel in de ban van een grijze kroonkraanvogel. Het exotische dier houdt flink wat inwoners uit hun slaap. De inwoners van Liessel hebben geen... 15 september 2021 - 22:53
Start seizoen Cultuurcentrum DEURNE - De pauze is voorbij en geduld wordt beloond. Eindelijk kan het Cultuurcentrum Deurne starten met een nieuw theaterseizoen. Het cultuurcentrum presenteert een gevarieerd programma. Vandaag, donderdag 9 september,... 10 september 2021 - 09:07
Bord als herinnering aan boortoren Helenaveen HELENAVEEN - Een bord als herinnering aan de boortoren in Helenaveen. Mede in het kader van Deurne 1300 jaar is door Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne nabij de boorlocatie in... 10 september 2021 - 09:05
Op de brommer naar het zuiden van Frankrijk DEURNE - Op oldtimer bromfietsen reden ze eerder al op en neer naar Bratislava en Gdansk. Nu gaan Martie van de Vossenberg, Gerard van de Kerkhof, Henk Peeters, Wies Nooijen... 10 september 2021 - 09:04
Duo uit Deurne fietst voor Kika DEURNE - Deurnenaren Peter Smeets en Thijs Clevis hebben afgelopen week deelgenomen aan de Giro di Kika. In de Italiaanse Dolomieten beleefden zij een adembenemende en indrukwekkende tocht. De Giro... 10 september 2021 - 09:03
Benzine gedumpt in het riool aan de Regge DEURNE - De brandweer moest maandag uitrukken naar de Geul in Deurne, nadat meerdere bewoners aldaar een penetrante benzinelucht roken. Wat bleek? In het riool was even daarvoor benzine gedumpt,... 10 september 2021 - 09:01