Een deel van de mensen achter de Pop-Up Expo. Vlnr: Evianne Wiegers, Angelika Poels, Karin van Vliet, Maruja Gutierrez, Marije Zuidweg, Rosita Kuiper-Verloop, Jolanda Tielens en Emelie Jegerings. (Foto: Joyce van Dijk)

Pop-Up Expo in strijd tegen leegstand

vrijdag 3 september 2021 - 09:03|Maarten Driessen

DEURNE – Een tiental lokale kunstenaars exposeert vanaf zaterdag in het centrum van Deurne, in een leegstaand pand aan De Wever dat speciaal voor de gelegenheid tot unieke tentoonstellingsruimte wordt omgetoverd. De ‘Pop-Up Expo’ is onderdeel van het project Volop Deurne, waarin wordt getracht leegstand in het centrum tegen te gaan. En dat gebeurt op kleurrijke wijze.

Een casco pand op een prachtige locatie in Deurne, daar moet toch iemand voor te porren zijn? De expositie vormt daarom niet enkel een welkom uitje, ook de ruimte zelf doet zijn voordeel met de geboden spotlights. Het is de kernwaarde van het project ‘Volop’ in een notendop: leegstand tegengaan door panden tijdelijk te vullen met verrassende projecten, met een voorkeur voor ambachtelijke, kunstzinnige en maatschappelijke initiatieven van eigen grond.

Niet alleen in Waalwijk, Oss, Den Bosch en Meijerijstad wordt zo getracht leegstand tegen te gaan, ook Deurne is dus bij dit provinciale project aangesloten. En met succes, betoogt projectleider van Volop Deurne Karin van Vliet. “Toen de gemeenteraad eind 2019 de Integrale Centrumvisie vaststelde, kende Deurne een leegstand van 7.000 vierkante meter. Nu is dat circa 4.000 vierkante meter en het neemt gelukkig nog steeds af. Volop is daarmee een belangrijk instrument om de leegstand verder te verminderen en het centrum te verlevendigen”, aldus Van Vliet.

Ook de expo 'Volop Art' wordt daarom omarmd. Vanaf zaterdag tonen elf kunstenaars uit de gemeente hun werk in het leegstaande pand aan De Wever. Een bonte mix disciplines, waaronder bijvoorbeeld ook schilderen met punten-techniek. Een passie van Rosita Kuiper-Verloop, ‘Mini Aboriginal Art’, waarmee ze tijdens een reis naar Australië voor het eerst in aanraking kwam. “Met een satéprikker zet ik allemaal puntjes, zo doen de Aboriginals het ook. De werken vertellen daarbij altijd een verhaal”, zegt Kuiper-Verloop. Gedurende de expositie geeft ze ook enkele workshops, en zo zijn er meer kunstenaars zelf actief. Zoals Evianne Wiegers, de talentvolle Deurnese fotografe die hard aan de weg timmert. Komende zondag zet ze een aantal modellen met rossig haar voor de lens. “En ik vraag ze om witte kleding te dragen, dat zorgt voor een mooi contrast. Ik wilde dit al langer doen, omdat ik zelf rossig ben én dit weekend is het nationale ‘Roodharigendag’.”
Wiegers is niet de enige wiens foto’s tijdens de expositie te zien zijn. Ook Marije Zuidweg toont namelijk haar werk, dat ze omschrijft als ‘fotografie, maar dan anders’. “Ik probeer mensen anders te leren kijken, zonder een oordeel”, zegt Zuidweg.

Lightpainting
Daarnaast brengt ze ook een nieuw fenomeen naar De Wever: lightpainting. Daar komt geen kwast aan te pas, want ook deze techniek behoort tot de fotografie. "Het is een soort schrijven met licht. Bezoekers kunnen het zelf uitproberen om te voelen hoe dat is. Er even van proeven, want het is gewoon keigaaf om te doen.”

Het échte schilderen komt uiteraard ook volop aan bod. Zoals met de werken van Angelika Poels, die twee van haar stijlen presenteert. Daarnaast probeert ze ook binnen de voetbalwereld aan de bak te komen. "Ik ben een samenwerking aangegaan met Pieter van Bussel van FC Robinstijn, dat voetbalgerelateerde kinderwensen in vervulling laat gaan. Pieter kent veel mensen binnen die wereld en zo wil ik proberen mijn kunst daar aan de man te brengen”, aldus Poels.

Ook tijdens de expositie zelf wordt er geschilderd, onder meer door de gezichten achter het project ‘In de ban van de Aa'. Jolanda Tielens en Emelie Jegerings zijn regelmatig nabij het riviertje te vinden om de omgeving aldaar vast te leggen. Nu gaan ze echter in het pand aan De Wever aan de slag. "Zo ga ik gedurende de expositie een doek van één bij drie meter beschilderen”, zegt Tielens. Ook staat een deel van hun werk opgesteld, dit keer met name gericht op waterlelies bij Berkendonk en klaprozen bij Hoeve Ruth. Het kunstenaarscollectief wordt aangevuld met (de werken van) Cas van Deurssen, Henry van den Berkmortel, Ingrid de Louw, Shelly Lapré en Tonny van Bree. De expositie is vanaf zaterdag tot en met zondag 26 september ieder weekend van 10.00 uur tot 16.00 geopend. De toegang is gratis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kroonkraanvogel houdt gemoederen bezig LIESSEL - Al enkele dagen is Liessel in de ban van een grijze kroonkraanvogel. Het exotische dier houdt flink wat inwoners uit hun slaap. De inwoners van Liessel hebben geen... 15 september 2021 - 22:53
Start seizoen Cultuurcentrum DEURNE - De pauze is voorbij en geduld wordt beloond. Eindelijk kan het Cultuurcentrum Deurne starten met een nieuw theaterseizoen. Het cultuurcentrum presenteert een gevarieerd programma. Vandaag, donderdag 9 september,... 10 september 2021 - 09:07
Bord als herinnering aan boortoren Helenaveen HELENAVEEN - Een bord als herinnering aan de boortoren in Helenaveen. Mede in het kader van Deurne 1300 jaar is door Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne nabij de boorlocatie in... 10 september 2021 - 09:05
Op de brommer naar het zuiden van Frankrijk DEURNE - Op oldtimer bromfietsen reden ze eerder al op en neer naar Bratislava en Gdansk. Nu gaan Martie van de Vossenberg, Gerard van de Kerkhof, Henk Peeters, Wies Nooijen... 10 september 2021 - 09:04
Duo uit Deurne fietst voor Kika DEURNE - Deurnenaren Peter Smeets en Thijs Clevis hebben afgelopen week deelgenomen aan de Giro di Kika. In de Italiaanse Dolomieten beleefden zij een adembenemende en indrukwekkende tocht. De Giro... 10 september 2021 - 09:03
Benzine gedumpt in het riool aan de Regge DEURNE - De brandweer moest maandag uitrukken naar de Geul in Deurne, nadat meerdere bewoners aldaar een penetrante benzinelucht roken. Wat bleek? In het riool was even daarvoor benzine gedumpt,... 10 september 2021 - 09:01