Dit jaar geen hardlopers in het centrum van Deurne. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Halve Marathon van Deurne gaat toch niet door

vrijdag 3 september 2021 - 09:07|Martin de Bruijne

DEURNE – Een grote teleurstelling voor honderden hardlopers. De Halve Marathon van Deurne op zondag 12 september gaat niet door. De organiserende atletiekvereniging LGD heeft een streep gezet door het hardloopevenement.   

De vereniging heeft laten weten dat de hardloopwedstrijden die voor zondag 12 september op het programma stonden zijn afgelast. “De halve van Deurne is afgelast. Dit geldt helaas ook voor de andere afstanden en de Brabantse kampioenschappen. Door de huidige geldende coronamaatregelen blijkt het niet haalbaar om dit evenement te organiseren.”  

Zeshonderd kinderen
De scholierenloop voor de jeugd en de bambinoloop voor de kleintjes gaan eveneens niet door. Een flinke domper voor de ongeveer zeshonderd kinderen die zich al hadden opgegeven.  

De reden dat de Halve Marathon van Deurne niet doorgaat laat zich raden. De geldende coronamaatregelen maken het volgens atletiekvereniging Lopersgroep Deurne nagenoeg onmogelijk om op een veilige en verantwoorde manier het loopevenement te organiseren. Ze hadden gehoopt op meer mogelijkheden om deze maand een evenement te kunnen organiseren.

Belangrijkste bezwaar is de limiet van 750 deelnemers, geeft Koen van Kessel van Lopersgroep Deurne aan. “We hadden al bijna zeshonderd inschrijvingen op de scholierenloop, waarbij de ervaring leert dat elke scholier minstens één maar vaak meerdere ouders en begeleiders meeneemt.” Dat de hardlopers door het centrum gaan, bleek in dit geval ook een bezwaar. “We hebben in Deurne een heel gezellige en sfeervolle Markt, maar deze is - gelukkig - niet volledig af te sluiten.”

'Voor de halve marathon geldt dat we vol inzetten op een knettergave editie in 2022'

Atletiekbaan
Er is door de organisatie gekeken naar verplaatsing van het evenement naar de atletiekbaan van de club, maar dat bleek volgens Van Kessel ook lastig. “Hier zaten ook te veel haken en ogen aan, onder meer de beperking van het maximaal aantal bezoekers van 750 dan wel het houden van anderhalve meter afstand door het creëren van zitplaatsen.” Opdelen in tijdblokken bleek ook geen alternatief.

Geen loopfestijn dus volgend weekend in Deurne. Van Kessel wil wel benadrukken dat de gemeente zorgvuldig en uitgebreid heeft meegekeken naar de mogelijkheden. “Dit heeft echter niet het gewenste resultaat gehad, wat wij als organisatie natuurlijk erg betreuren.”

Vorig jaar gingen de loopwedstrijden ook niet door. Atletiekvereniging Lopersgroep Deurne vond het toen niet verantwoord om de wedstrijden voor een breed publiek door te laten gaan. In 2019 was de 34e Vescom Halve Marathon Deurne met een recordaantal van 850 inschrijvingen.  

Zandboscross
Bij Lopersgroep Deurne kijken ze met vertrouwen naar de toekomst. "Op zondag 28 november staat alweer de Zandboscross op het programma, waar normaal gesproken ook ruim zevenhonderd hardlopers aan meedoen. Hopelijk kunnen we tegen die tijd corona grotendeels achter ons laten en weer een evenement organiseren op de gebruikelijke manier. Namelijk gezellig, sfeervol en laagdrempelig voor zowel hardlopers als toeschouwers. Voor de halve marathon geldt dat we vol inzetten op een knettergave editie in 2022.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Kroonkraanvogel houdt gemoederen bezig LIESSEL - Al enkele dagen is Liessel in de ban van een grijze kroonkraanvogel. Het exotische dier houdt flink wat inwoners uit hun slaap. De inwoners van Liessel hebben geen... 15 september 2021 - 22:53
Start seizoen Cultuurcentrum DEURNE - De pauze is voorbij en geduld wordt beloond. Eindelijk kan het Cultuurcentrum Deurne starten met een nieuw theaterseizoen. Het cultuurcentrum presenteert een gevarieerd programma. Vandaag, donderdag 9 september,... 10 september 2021 - 09:07
Bord als herinnering aan boortoren Helenaveen HELENAVEEN - Een bord als herinnering aan de boortoren in Helenaveen. Mede in het kader van Deurne 1300 jaar is door Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne nabij de boorlocatie in... 10 september 2021 - 09:05
Op de brommer naar het zuiden van Frankrijk DEURNE - Op oldtimer bromfietsen reden ze eerder al op en neer naar Bratislava en Gdansk. Nu gaan Martie van de Vossenberg, Gerard van de Kerkhof, Henk Peeters, Wies Nooijen... 10 september 2021 - 09:04
Duo uit Deurne fietst voor Kika DEURNE - Deurnenaren Peter Smeets en Thijs Clevis hebben afgelopen week deelgenomen aan de Giro di Kika. In de Italiaanse Dolomieten beleefden zij een adembenemende en indrukwekkende tocht. De Giro... 10 september 2021 - 09:03
Benzine gedumpt in het riool aan de Regge DEURNE - De brandweer moest maandag uitrukken naar de Geul in Deurne, nadat meerdere bewoners aldaar een penetrante benzinelucht roken. Wat bleek? In het riool was even daarvoor benzine gedumpt,... 10 september 2021 - 09:01