Burgemeester Greet Buter en veteraan Gerard Veenhuis. (Foto: Hein van Bakel)

Stichting Veteranen Deurne is binnenkort een feit

vrijdag 13 augustus 2021 - 12:47|Bram Vannisselroij

DEURNE - Een speciale ontmoetingsplek in het Hofke van Marijke voor veteranen uit Deurne werd enkele maanden geleden al in het leven geroepen. Een stichting om deze specifieke groep in onze gemeente te verenigen stond al enige tijd in de steigers en is binnenkort een feit. Volgens veteraan Gerard Veenhuis was dit broodnodig: “De stichting moet een plek zijn waar je positieve én negatieve ervaringen kan delen, maar ook om gewoon gezellig een pilsje te drinken.”

Veenhuis woont sinds anderhalf jaar in Deurne. De veteraan zwierf vanwege zijn werk door heel Nederland en was ook jarenlang in Duitsland gestationeerd. Begin jaren negentig werd hij uitgezonden naar Turkije en Koeweit, in 2008 zat hij maandenlang in Afghanistan.

Volgens Veenhuis bestaan er nog veel misverstanden over veteranen en is het beeld dat de media over hen schetst niet altijd correct. “Het eerste waar mensen aan denken bij het woord veteranen zijn toch militairen die gediend hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Indonesië, maar de grootste groep is veel jonger.” 

Erkenning
Veel ‘jongere’ veteranen voelen zich niet altijd gehoord en missen soms erkenning. “Er zijn ook veel veteranen die kortstondige dienstverbanden aangegaan zijn en bijvoorbeeld zes of acht jaar gediend hebben en tijdens die periode ook buitenlandse missies hebben gedraaid. De buitenwereld ziet ze vaak niet als veteranen, terwijl ze dit natuurlijk wel zijn.”

Na hun dienstverband keren ze vaak terug in de burgermaatschappij, waar zij niet altijd begrepen worden. Veenhuis: “Het is voor veteranen een hele omslag om na een uitzending weer terug in Nederland te zijn. Het is voor iedereen anders, en niet iedereen loopt een trauma op, maar het gaat niemand in de koude kleren zitten, dat is een ding wat zeker is”, legt Veenhuis uit.

Op papier en voor de buitenwereld waren veel uitzendingen zoals in Srebrenica en Afghanistan ‘vredesmissies’. Toch kwamen de veteranen in heftige gevechtssituaties terecht. Ook Veenhuis zag verschrikkelijke dingen en verloor veel (internationale) collega’s. “Ondanks dat je weet wat er kan gebeuren en je goed getraind bent, doet dit natuurlijk wat met je. Wij zijn ook maar gewoon mensen.” 

Broederschap
Op uitzending zitten de militairen maandenlang op elkaars lip en zijn volledig van elkaar afhankelijk. Een situatie die moeilijk te vergelijken is met andere beroepsgroepen. “Het schept een band voor het leven. Een soort broederschap kan ik wel zeggen. Veteranen snappen elkaar direct, vaak is een blik of enkele woorden al voldoende. Die kameraadschap is geweldig.” Het is een van de belangrijkste redenen voor de oprichting van Veteranen Deurne.

De stichting wil een vangnet en uitlaatklep zijn voor alle veteranen uit de gemeente Deurne die gediend hebben. Tijdens bijeenkomsten kunnen negatieve en positieve verhalen worden uitgewisseld. Niet alleen om steun aan elkaar te bieden, maar daarnaast staat gezelligheid hoog in het vaandel. Ook burgemeester Greet Buter vindt het belangrijk dat alle veteranen uit haar gemeente, zowel oud als jong, erkenning krijgen. "In vrijheid leven is voor ons in Nederland inmiddels bijna een vanzelfsprekendheid. Deze mannen en vrouwen zijn betrokken geweest bij missies in gebieden waar die vanzelfsprekendheid er niet is. Het is goed je dat te realiseren.””

Zij is het dan ook volledig eens met de terugkeer van een Veteranendag in Deurne, die voor het eerst weer georganiseerd zal gaan worden op 24 september. Buter onthulde in mei een speciale herinneringssteen bij het Hofke van Marijke, waar ook de ontmoetingen van de veteranen plaats gaan vinden. Hoe vaak ze bij elkaar gaan komen is nog niet bekend. Veteranen die lid willen worden kunnen zich aanmelden via k.sleegers1954@gmail.com.

Gerelateerde nieuwsberichten

Koninklijke Harmonie Deurne is terug van weggeweest DEURNE - Je moet als harmonie wel wat lef hebben om na een zo lange corona-onderbreking het publiek te trakteren op tweeconcerten in één weekend. De Koninklijke Harmonie Deurne durft... 22 oktober 2021 - 16:44
Lezers schrijven: Herfst in de Peel: kaalslag gaat door Herfst in de Peel: het is bijna symbolisch. De kaalslag wordt vervolgd, met dank aan beheerplan Natura 2000/Life+ Peelvenen. 'Uw generatie weet nog hoe de Peel er vroeger uitzag. De... 22 oktober 2021 - 16:33
Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02