Fotograaf Ton Hartjens en zijn vrouw Julia dragen de fotostudio over aan Harrie Jegerings. (Foto: Hein van Bakel)

Fotograaf Ton Hartjens draagt stokje na zestig jaar over

donderdag 15 juli 2021 - 12:27|Bram Vannisselroij

DEURNE – Fotograaf Ton Hartjens (84) uit Deurne heeft zijn fotostudio na 60 jaar overgedragen aan zijn opvolger Harrie Jegerings. Daarmee komt de wens dat zijn domein niet verloren gaat uit. Hij zag het vak rigoureus veranderen, maar als een kameleon paste Hartjens zich moeiteloos aan. “Dat ik als gewone dorpse jongen zoveel bekende mensen heb mogen fotograferen is best bijzonder.”

"Tegenwoordig noemt iedereen met een camera zich fotograaf. Dat is niet erg, maar daarmee ben je niet meteen een goede fotograaf”, merkt Hartjens droogjes op. De ervaren rot herkent een goede fotograaf uit duizenden. Hij doet zijn verhaal deze vrijdag in het bijzijn van zijn vrouw Julia, die hem eigenlijk heel zijn carrière geflankeerd heeft.

De ervaren rot herkent een goede fotograaf uit duizenden

De anekdotes volgen elkaar in rap tempo op. Vooral over ‘die ouwe Wiegersma' kan hij uren vertellen. "Kun je vanavond wat foto's maken Ton?”, vraagt de vermaarde kunstenaar midden jaren zestig. De jonge fotograaf weet dat dit geen vraag, maar een bevel is. Die avond meldt hij zich stipt op tijd bij het Klein Kasteel, toen het woonhuis van Pieter, de zoon van Wiegersma. Als hij aanbelt grijpen even later de twee krachtige handen van Wiegersma senior hem letterlijk bij zijn lurven. "Toen ik die avond mijn overhemd uitdeed vielen er allemaal haartjes op de grond”, vertelt Hartjens beeldend. Samen met Wiegersma wandelen ze dieper het gebouw in. Plots ziet hij de levende legende en wereldberoemde Frans/Wit-Russische kunstenaar Ossip Zadkine zitten. Dan spreekt Wiegersma een zin uit die hem tot op de dag van vandaag is bijgebleven: "Ossip, dit is nu de beroemde fotograaf Ton Hartjens.” Hartjens kan er nu nog smakelijk om lachen. Hij is graag in het bijzijn van kunstenaars. "Dat is toch een bepaald slag volk, het zijn in ieder geval geen grijze muizen.”

Als hij jaren later samen met Julia het Zadkinemuseum in Parijs bezoekt vertelt hij nog wel enkele foto's van de kunstenaar in het bezit te hebben. Het museum is er dolblij mee. Een andere afbeelding groeide uit tot een iconische foto, die hij wel bijna met de dood moest bekopen. Tijdens een bezoek aan Wiegersma maakt hij stiekem een kiekje. De kunstenaar en ‘wonderdokter' is daar niet van gediend. "Ik schiet je kapot”, brult hij, wijzend op een jachtgeweer dat in de hoek staat.

Zo had Wiegersma wel meer eigenaardigheden. Naast kunstenaar was hij tevens arts. "Als ik dan foto's ging maken van kunstwerken dan liet Wiegersma zijn patiënten, die van heinde en ver naar Deurne afreisden, gerust een uur wachten. Dan geneerde ik me enorm.” Hartjens fotografeerde niet alleen kunst, ook voor het weekblad Traverse, dat onlangs ter ziele ging, maakte hij veel foto's. Dit deed hij in opdracht van Peter Vink. "Voor verhalen ging hij keurig in pak kriskras door de Peel op zoek naar verhalen. Mijn opdracht was om daar dan foto's bij te maken. Een mooie tijd was dat.”

'Als fotograaf kon je toen nog niet de kost verdienen, was de tendens'

Dat Hartjens de fotografie in zou gaan was, ondanks zijn grote interesse, niet in de sterren geschreven. "Mijn vader had een drogisterij, daar waren genoeg chemicaliën én een donkere kamer. Dat vond ik natuurlijk spannend en als klein jongetje glipte ik vaak stiekem naar binnen.” De interesse was gewekt, maar als tiener besloot hij werktuigbouwkunde te gaan studeren aan de HTS in Eindhoven. Hartjens: "Als fotograaf kon je toen nog niet de kost verdienen, was de tendens.”

Na zijn studie en militaire dienst nam hij toch de gok en volgde een vierjarige vakopleiding aan de fotovakschool in Den Haag. Zijn vader zag het in eerste instantie met lede ogen aan. In 1963 opende de kersverse fotograaf achter de drogisterij van zijn ouders aan de Stationsstraat zijn eerste fotostudio. De zaken liepen vanaf het begin goed. Naast honderden bruidsreportages kreeg hij steeds meer opdrachten van de reclame- en kunstsector. Na verloop van tijd ging hij zich vooral daarop richten.

Zijn passie voor kunst bleef onverminderd groeien. Voor talloze tentoonstellingen in De Wieger maakte hij duizenden foto's. Eerst in opdracht van de gemeente, later als het museum in particuliere handen belandt en er weinig geld is biedt hij zijn diensten gratis aan. Dit blijf hij ook in de toekomst doen.

Zijn fotostudio, inmiddels verhuisd naar de Tramstraat 22, heeft hij inmiddels overgedragen aan zijn protegé Harrie Jegerings. Hij heeft grote bewondering voor Hartjens. "Hij heeft veel betekend voor de fotografie in Deurne. Voor mij was hij echt een mentor, maar eigenlijk staat hij met zijn kennis altijd voor iedereen klaar.” De ontmoetingen met Wim Sonneveld en Ossip Zadkine staan Hartjens nog helder voor de geest. Hij blijft er nuchter onder en blijft genieten van mooie foto's. "En dan het liefst in zwart-wit.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Doek dreigt te vallen voor Bejato DEURNE - Toneelclub Bejato dreigt het 50-jarig jubileum in 2026 niet te gaan halen. De reden is dat het gezelschap te weinig actieve spelers heeft. Daarom zijn ze druk aan... 23 juli 2021 - 12:59
Fietser overleden na ongeluk in Deurne DEURNE – Op de Bakelseweg in Deurne is donderdagmorgen bij een ongeluk een fietser om het leven gekomen. Door nog onbekende reden kwam de fietser in botsing met een bestelbus... 22 juli 2021 - 12:40
Ondernemerscafé Deurne sluit seizoen af met publiek DEURNE- Het Ondernemerscafé Deurne van dinsdag 20 juli wordt traditioneel afgesloten in café De Brouwer aan de Markt in Deurne waar voor het eerst sinds anderhalf jaar weer publiek aanwezig... 20 juli 2021 - 11:50
TEJO-huis in Deurne opent deuren DEURNE – In het nieuwe TEJO-huis in Deurne aan de Ferdinand Bolstraat in Sint Jozefparochie konden belangstellenden afgelopen donderdag voor het eerst een kijkje nemen. Het inloophuis waar jongeren van... 16 juli 2021 - 12:06
Vacature: media-adviseur Werk! Want we zijn op zoek naar een media-adviseur, die een grote rol zal spelen bij de ontwikkeling van onze nieuwe titels De Schakel en Valkenswaards Weekblad. Interesse? Kijk dan... 5 juli 2021 - 10:02
De groen-wateraffaire van 1981 verfilmd DEURNE - In de tweede film in de reeks 'Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne' staat de groen-wateraffaire centraal. Bewoners van Deurne rond de vijftig jaar of ouder kunnen zich... 1 juli 2021 - 11:31