Petro Klompen en Oswald Verleg voor het Gastenhuis in aanbouw. (Foto: Joyce van Dijk)

Zorgkoppel jaagt droom na

vrijdag 11 juni 2021 - 13:02|Bram Vannisselroij

DEURNE – Het oude pand van de lts aan de Haspelweg in Deurne wordt volledig gerenoveerd en omgebouwd om mensen met dementie te kunnen huisvesten. De verwachting is dat in november de eerste bewoners zullen intrekken. Verpleegkundigen Oswald Verleg uit Eindhoven en Petro Klompen uit Neerkant gaan het Gastenhuis runnen. Het zorgkoppel staat te popelen om te beginnen én er zelf te gaan wonen.

Het is deze vrijdag een komen en gaan van bouwvakkers als Oswald en Petro een rondleiding geven door het Gastenhuis in aanbouw. Hoewel er nog veel moet gebeuren kun je de contouren van de grootse plannen al werkelijkheid zien worden als je door de oogharen kijkt. Zeker met de uitleg van het enthousiaste duo.

Een jaar geleden konden Oswald en Petro niet vermoeden dat ze de leiding in handen zouden krijgen over het nieuwe zorgconcept in Deurne, laat staan dat ze er zelf zouden gaan wonen. “Bij toeval kwam ik op de site van Het Gastenhuis terecht. Al snel dacht ik: dit is het, dit is precies hoe wij zijn”, vertelt Oswald.

Nog diezelfde avond nam hij zijn nietsvermoedende partner apart. “Ga maar eens even zitten, want wij gaan een heel ander leven leiden”, luidde de korte mededeling. “Dat dacht ik niet, was mijn eerste reactie. Ik moest echt even schakelen. Maar toen Oswald uitlegde wat het concept inhield was ik direct om”, blikt Petro terug. Hoewel ze allebei met plezier in de zorg werkten, leefde al langer het idee om meer te kunnen doen voor cliënten.

Petro werkte destijds in de thuiszorg en Oswald als verpleegkundig coach en trainer. “Ondanks het feit dat ik een band opbouwde met mijn cliënten, was het contact vluchtig. Vooral de mensen met dementie grepen me erg aan, ik heb in de loop der jaren veel schrijnende situaties gezien”, zegt Petro.

Praktijk
Dat wat in hun vorige banen niet mogelijk was, kan het zorgkoppel bij Het Gastenhuis wél in de praktijk brengen. “Zeker omdat wij in hetzelfde pand gaan wonen. De lijntjes zijn kort en je brengt veel tijd met de bewoners door”, vult Oswald aan. Het karakteristieke pand krijgt een open karakter met ruimte voor veel groen. Met een grote centrale woonkamer, maar ook genoeg ruimte voor bewoners om zich even af te zonderen.

Het zorgkoppel heeft de eerste aanmeldingen al binnen. Ze gaan bij iedere toekomstige bewoner op bezoek om kennis te maken. Dat is iets wat het duo erg belangrijk vindt. “We willen weten waar de interesses van de bewoners liggen, hoe ze geleefd hebben en wat hun hobby’s zijn”, aldus Petro. Er zullen zo’n 20 á 22 mensen met dementie komen te wonen. Een vast team van ongeveer 25 medewerkers levert de dagelijkse zorg en begeleiding: van verpleegkundigen en verzorgenden tot woonzorgbegeleiders en koks die elke dag vers koken.

Eigen spulletjes
De bewoners krijgen allemaal een ruim appartement dat ze met eigen spulletjes en meubels mogen inrichten, om zo een echt thuisgevoel te creëren. Een strak dagprogramma is er niet. “Het wordt echt zorg op maat. We gaan niemand verplichten om bijvoorbeeld mee te doen aan een bingomiddag.” Petro en Oswald zijn ervaringsdeskundig op het gebied van dementie. Toen Oswalds moeder dementie kreeg hebben de twee haar helemaal begeleid. Ze zagen toen aspecten in de zorg die beter konden. Die willen ze nu in het Gastenhuis in praktijk gaan brengen.

'We willen weten waar de interesses van de bewoners liggen'

Fijne plek
"De mensen een goede en fijne plek geven, aandacht voor ze hebben, iedere dag minimaal één bijzonder momentje creëren. Dat kan zijn: het maken van een dansje, een lekkere appeltaart bakken, samen een spelletje doen of alleen maar een liefdevolle aanraking. Bedenk het maar. De visie op zorg en de aanpak ervan sluiten mooi aan op hoe wij het zelf altijd zagen en zien. De cirkel is nu echt rond.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Lezers schrijven: Oude bomen Jaren geleden midden jaren 80 van de vorige eeuw, hadden wij destijds contact met boomchirurgen die voor gemeente Deurne aan het werk waren. Zo ook bij ons in de straat,... 11 juni 2021 - 13:24
Project Beweging werkt krijgt vervolg DEURNE – De Levgroep gaat een vervolg geven aan ‘Beweging werkt’. Eind april werd er voor de eerste keer met dit project gestart om jonge werkzoekenden in beweging te krijgen... 11 juni 2021 - 13:12
10 procent brandweerlieden overweegt vertrek REGIO – De Nederlandse brandweer draait hoofdzakelijk op vrijwilligers, maar Europese wetgeving dicteert dat zij mogelijk verplicht moeten worden betaald. Het legt een potentiële bom onder de structuur van de... 11 juni 2021 - 10:23
BMF: ‘Géén windmolens nabij kwetsbare natuurgebieden' REGIO – De Brabantse Milieufederatie roert zich in de discussie rondom de Regionale Energiestrategie. Samen met Natuurmonumenten en Brabants Landschap hoopt de stichting te voorkomen dat windturbines nabij kwetsbare natuurgebieden... 4 juni 2021 - 11:21
Al rijmend de lockdown door DEURNE – Het begon voor Lou Martens (5) uit Deurne vorig jaar tijdens de eerste lockdown als een prettig tijdverdrijf. Samen met haar moeder ontdekte ze haar talent voor rijmen... 4 juni 2021 - 10:09
Lezers schrijven: Deurne moet vrachtauto's terugdringen Jarenlang hebben we er in Deurne naar uitgekeken: de westelijke omleiding, die het centrum voorgoed zou verlossen van doorgaand vrachtverkeer. Eerst kwam het excuus dat truckers hun navigatiesysteem nog niet... 28 mei 2021 - 13:54