Wethouders Helm Verhees (l) en Marnix Schlösser (r) overhandigden de certificaten aan de deelnemers.

Project Beweging werkt krijgt vervolg

vrijdag 11 juni 2021 - 13:12|Bram Vannisselroij

DEURNE – De Levgroep gaat een vervolg geven aan ‘Beweging werkt’. Eind april werd er voor de eerste keer met dit project gestart om jonge werkzoekenden in beweging te krijgen. Wethouders Marnix Schlösser en Helm Verhees reikten vorige week het certificaat ‘Maatschappelijke Participatie’ uit aan alle zeven deelnemers.

Zes weken lang gingen de jonge werkzoekenden op pad met buurtsportcoaches en wijkbeheerders Michel van Eunen en Fabian Den Uijl. Het doel was niet alleen om ze weer in beweging te krijgen, maar ook om de jongeren handvatten te geven om weer een kans te maken op de arbeidsmarkt. “Dat we zo snel resultaten zouden boeken hadden wij ook niet verwacht. In eerste instantie hoopten we dat iedereen op zou komen dagen”, licht Den Uijl toe.

Alleen tijdens de tweede bijeenkomst kwam er een deelnemer niet opdagen. “Die hebben we thuis opgehaald en het mooie is dat uitgerekend hij nu aan het werk is voor Senzer in het groenbeheer. Hij wil eigenlijk timmerman worden, maar dit is een goede eerste stap”, aldus Van Eunen.

Nederlands
Zo werden er meer succesjes geboekt. Een deelneemster uit Syrië kwam er tijdens het project achter dat haar Nederlands niet goed genoeg is om voldoende mee te kunnen in de samenleving. Ze besloot om een studie te gaan doen om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. Ook boden andere deelnemers aan om haar hierbij te helpen. “Je zag dat de deelnemers langzaamaan uit hun schulp kropen en elkaar versterkten. Dat was mooi om te zien.

Een andere jonge werkzoekende is begonnen met vrijwilligerswerk bij de Zorgboog en gaat in september beginnen met een MBO-studie elektrotechniek”, vervolgt Van Eunen.Daadwerkelijk weer aan de slag gaan is het ultieme doel, maar het is volgens de buurtsportcoaches al een overwinning dat de deelnemers uit hun sociale isolement zijn gehaald en weer een ritme hebben. “Zo was er een jongen die heel timide was in het begin. Hij was gewend om de hele dag thuis te zitten. Je zag hem tijdens het project steeds meer opbloeien, net als iedereen eigenlijk.”

Actief sporten
Drie deelnemers hebben aangegeven dat ze actief blijven sporten. Een ander gaat binnenkort aan de slag met een project voor alleenstaande moeders op weg naar werk. Om de jongeren niet terug te laten vallen in hun oude patroon staat er in de zomervakantie een nieuwe activiteitendag op de kalender. Daarnaast hebben ze een overzicht meegekregen van de contactgegevens van de sprekers van de presentaties. Tijdens deze bijeenkomsten kregen zij informatie over onder andere solliciteren, vrijwilligerswerk en maatschappelijk werk.

Het project wekte ook de interesse van enkele Deurnese ondernemers. Zij gaan spoedig in gesprek om te kijken of ze iets kunnen betekenen voor jonge werkzoekenden in de gemeente Deurne. Door het succes hebben van Eunen en den Uijl van de Levgroep besloten om het ‘Beweging werkt’ na de zomer een vervolg te geven en ze gaan Senzer vragen om ook weer aan te sluiten bij dit project.

Vanwege de coronamaatregelen deden de eerste keer alleen jongeren mee aan het project. Het is de bedoeling dat in september werkzoekenden van alle leeftijden in Deurne die interesse hebben om meer te bewegen mee gaan doen. “Het is voor mensen die lang thuis zitten een drempel, of eigenlijk een berg, om uit de sleur te komen. Tijdens het project geven we de deelnemers perspectief en weer een doel. Dat dit gelukt is geeft veel voldoening”, besluit Den Uijl.

Aanmelden voor ‘Beweging werk’ kan via fabian.denuijl@levgroep.nl of michel.vaneunen@levgroep.nl. Hier kunnen ook ondernemers of bedrijven zich melden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Kroonkraanvogel houdt gemoederen bezig LIESSEL - Al enkele dagen is Liessel in de ban van een grijze kroonkraanvogel. Het exotische dier houdt flink wat inwoners uit hun slaap. De inwoners van Liessel hebben geen... 15 september 2021 - 22:53
Start seizoen Cultuurcentrum DEURNE - De pauze is voorbij en geduld wordt beloond. Eindelijk kan het Cultuurcentrum Deurne starten met een nieuw theaterseizoen. Het cultuurcentrum presenteert een gevarieerd programma. Vandaag, donderdag 9 september,... 10 september 2021 - 09:07
Bord als herinnering aan boortoren Helenaveen HELENAVEEN - Een bord als herinnering aan de boortoren in Helenaveen. Mede in het kader van Deurne 1300 jaar is door Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne nabij de boorlocatie in... 10 september 2021 - 09:05
Op de brommer naar het zuiden van Frankrijk DEURNE - Op oldtimer bromfietsen reden ze eerder al op en neer naar Bratislava en Gdansk. Nu gaan Martie van de Vossenberg, Gerard van de Kerkhof, Henk Peeters, Wies Nooijen... 10 september 2021 - 09:04
Duo uit Deurne fietst voor Kika DEURNE - Deurnenaren Peter Smeets en Thijs Clevis hebben afgelopen week deelgenomen aan de Giro di Kika. In de Italiaanse Dolomieten beleefden zij een adembenemende en indrukwekkende tocht. De Giro... 10 september 2021 - 09:03
Benzine gedumpt in het riool aan de Regge DEURNE - De brandweer moest maandag uitrukken naar de Geul in Deurne, nadat meerdere bewoners aldaar een penetrante benzinelucht roken. Wat bleek? In het riool was even daarvoor benzine gedumpt,... 10 september 2021 - 09:01