Marjon Joosten wordt de opvolgster van Jan Welten als kabinetssecretaris van de gemeente Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Kabinetssecretaris Jan Welten draagt stokje over aan Marjon Joosten

donderdag 20 mei 2021 - 10:48|Bram Vannisselroij

DEURNE – Jan Welten was liefst elf jaar de rechterhand van in totaal drie burgemeesters. Aan die periode komt over twee weken een einde. Zijn opvolgster Marjon Joosten uit Liessel is inmiddels vol goede moed begonnen aan haar nieuwe job. “Je moet problemen oplossen voordat ze er zijn.”

"Het gaat vandaag niet om mij, maar om Marjon”, begint Welten bescheiden. Het typeert de kabinetssecretaris. Elf jaar geleden stond hij op een kruispunt. Als 54-jarige leraar van basisschool Zeilberg twijfelde hij. "Als ik nog een keer iets nieuws wilde gaan doen, was dit het moment”, blikt Welten terug. Als lid van onder andere de Prinsengarde van carnavalsvereniging De Peelstrekels, de tennisvereniging en de Koninklijke Harmonie Deurne had hij inmiddels een groot netwerk en wist de weg naar het gemeentehuis blindelings te vinden.

Welten solliciteerde succesvol en kon direct aan de bak. Niet lang nadat hij begon maakte toenmalig burgemeester Gerard Daandels bekend zijn ambtsketen aan de wilgen te hangen. "Dat was een drukke periode”, zegt Welten met gevoel voor understatement. "Het afscheid moest geregeld worden en daarna moest ik de nieuwe burgemeester Hilko Mak wegwijs maken in Deurne.” Hoewel het werk van een kabinetssecretaris zich voornamelijk in de coulissen afspeelt, kon je niet om de flamboyante en goedlachse Welten heen. "

Je bent toch een beetje het gezicht van de gemeente, moet benaderbaar zijn en spreekt met alle lagen van de bevolking. Maar het belangrijkste is dat je dienstbaar bent en zorgt dat de burgemeester zijn of haar werk goed kan doen.” Volgens Welten en Joosten moet je een echte verbinder en communicatief sterk zijn. Vaardigheden die zij beiden bezitten.

Onderwijsachtergrond
Ook Joosten heeft een onderwijsachtergrond. Zo was ze voorzitter van een peuterspeelzaal en tot vorige maand basisschoollerares van groep 4 van De Zonnebloem in Liessel. Joosten had het naar haar zin, maar ook zij twijfelde over haar toekomst. Afscheid nemen vond de moeder van drie kinderen zwaar. "Maar ik kreeg alleen maar positieve reacties, al vonden kinderen, ouders en collega's het jammer dat ik stopte.”

Er zijn meer overeenkomsten met haar voorganger. Joosten is zeer betrokken bij het verenigingsleven in Liessel en dan met name bij de carnavalsvereniging. Op 4 mei had ze haar officiële vuurdoop tijdens de Dodenherdenking in Neerkant. Daar was ze aanwezig om wethouder Marnix Schlösser bij te staan.

De kersverse kabinetssecretaris heeft een goede klik met burgemeester Greet Buter. "Dat moet ook wel, anders kun je dit werk niet doen”, lacht ze. Volgens Joosten ziet elke dag er anders uit. "Je hebt natuurlijk vaste agendapunten, maar er gebeuren op een dag veel andere zaken die om aandacht vragen. Dat maakt het ook zo leuk.”

Welten vult aan: "Je moet problemen oplossen voordat ze er zijn. Als rechterhand van de burgemeester ben jij de persoon die de verbinding legt tussen de burger, de politiek en het ambtenarenkorps. Jij bent degene die door burgers wordt herkend als vertegenwoordiger van de burgemeester, het college en de ambtenaren. Jij bent de intermediair tussen het gemeentehuis en de gemeenschap van Deurne."

Evenementen
Daarnaast is de kabinetssecretaris betrokken bij de jaarlijks terugkerende feestelijke gebeurtenissen zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag en carnaval. De organisatie van de Dodenherdenking valt ook binnen het takenpakket. Daarnaast zijn er in Deurne jaarlijks diverse evenementen, waarvan er veel op de markt en in het gemeentehuis plaatsvinden. Hierbij is de kabinetssecretaris het aanspreekpunt namens de gemeente voor de organisatoren en coördineert de werkzaamheden.

"Ik zie parallellen met het onderwijs. Daar is ook geen dag hetzelfde"

De meeste tijd slokt echter de jaarlijkse lintjesregen op. "Voor veel inwoners ligt dat net achter ons, maar we zijn alweer druk met de lintjes van volgend jaar.” Het vergt veel tijd en inzet om het hele proces te doorlopen, een lintje krijg je niet cadeau. Welten mocht dit jaar samen met burgemeester Buter een recordaantal Koninklijke onderscheiding uitdelen. Liefst tien personen werden in het zonnetje gezet.

Een kabinetssecretaris bereidt al deze ondernemingen met militaire precisie voor. "Maar je moet ook rekening houden dat er iets onverwachts gebeurt. Daar speel je dan op in, je moet wel flexibel zijn.” Iets dat voor Joosten als voormalig lerares een kolfje naar haar hand is. "Ik zie parallellen met het onderwijs. Daar is ook geen dag hetzelfde”, besluit ze.

Gerelateerde nieuwsberichten

Lezers schrijven: Oude bomen Jaren geleden midden jaren 80 van de vorige eeuw, hadden wij destijds contact met boomchirurgen die voor gemeente Deurne aan het werk waren. Zo ook bij ons in de straat,... 11 juni 2021 - 13:24
Project Beweging werkt krijgt vervolg DEURNE – De Levgroep gaat een vervolg geven aan ‘Beweging werkt’. Eind april werd er voor de eerste keer met dit project gestart om jonge werkzoekenden in beweging te krijgen... 11 juni 2021 - 13:12
Zorgkoppel jaagt droom na DEURNE – Het oude pand van de lts aan de Haspelweg in Deurne wordt volledig gerenoveerd en omgebouwd om mensen met dementie te kunnen huisvesten. De verwachting is dat in... 11 juni 2021 - 13:02
10 procent brandweerlieden overweegt vertrek REGIO – De Nederlandse brandweer draait hoofdzakelijk op vrijwilligers, maar Europese wetgeving dicteert dat zij mogelijk verplicht moeten worden betaald. Het legt een potentiële bom onder de structuur van de... 11 juni 2021 - 10:23
BMF: ‘Géén windmolens nabij kwetsbare natuurgebieden' REGIO – De Brabantse Milieufederatie roert zich in de discussie rondom de Regionale Energiestrategie. Samen met Natuurmonumenten en Brabants Landschap hoopt de stichting te voorkomen dat windturbines nabij kwetsbare natuurgebieden... 4 juni 2021 - 11:21
Al rijmend de lockdown door DEURNE – Het begon voor Lou Martens (5) uit Deurne vorig jaar tijdens de eerste lockdown als een prettig tijdverdrijf. Samen met haar moeder ontdekte ze haar talent voor rijmen... 4 juni 2021 - 10:09