Harrie van der Burgt krijgt het eerste pakket overhandigd door Aniek Janssen. Links docent René Theeuwen. (Foto: Hein van Bakel)

Leerlingen koken voor de Voedselbank

donderdag 18 maart 2021 - 17:12|Bram Vannisselroij

DEURNE - Leerlingen van het Hub van Doornecollege in Deurne hebben deze week gekookt voor inwoners die zijn aangewezen op de voedselbank. De pakketten werden maandag dankbaar in ontvangst genomen door Harrie van der Burgt van Voedselbank Deurne.

Leerlingen in het vierde jaar die de richting HBR (Horeca, Bakkerij en Recreatie) hebben gekozen doen een keuzevak. Een aantal van hen heeft gekozen voor het vak traiteur en een paar voor gastheerspecialisatie. Het programma is erop gericht om deze leerlingen wegwijs te maken in het koken op locatie, het traiteursvak, specialisatie als gastheer of gastvrouw op locatie en catering.

Buffetje
Andere jaren kookten ze een buffetje voor gasten en/of docenten. In verband met de coronamaatregelen was dit nu niet mogelijk. Docent René Theeuwen zocht daarna contact met Van der Burgt en legde het idee voor om te koken voor inwoners van Deurne die aangewezen zijn op de voedselbank. “Zo heb ik het lesprogramma wat omgegooid, zodat alle schoolexamenelementen wel in het project zitten, maar de uitwerking wat anders is”, licht Theeuwen toe. Van der Burgt vond dit een prima plan, zolang de leerlingen zich aan de (strenge) HACCP- eisen hielden. Dat betekende dat de maaltijden per twee personen vacuümverpakt moesten worden en in de snelvriezer zijn bevroren.

'De leerlingen waren verantwoordelijk voor alle recepturen en het proeven van de gerechten'

De leerlingen waren verantwoordelijk voor alle recepturen en het proeven van de gerechten. Ze maakten daarnaast kostprijsberekeningen en etiketten met ingrediëntenlijst en allergenendeclaraties. Ook schreven ze een handleiding hoe de mensen de maaltijd thuis gemakkelijk kunnen opwarmen.

“Gaandeweg het project merkte we dat de leerlingen hier erg enthousiast over waren. Helaas deed een tweede lockdown wederom roet in het eten, maar nu de leerlingen weer in kleine groepen naar school mogen komen hebben we het project gelukkig af kunnen ronden met een mooi resultaat. De leerlingen voldoen allemaal voor dit onderdeel aan de schoolexameneisen en de bewoners van Deurne kunnen straks genieten van een heerlijke maaltijd”, besluit Theeuwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02
Afscheid van een veelzijdig politieagent DEURNE - Frank Janssen uit Helenaveen was als ME’er aanwezig bij de kroningsrellen in 1980, werkte jarenlang aan jeugd- en zedenzaken, maar de meeste inwoners kennen hem als wijkagent in... 30 september 2021 - 20:20
Fairtrade-keurmerk voor de Ossenbeemd DEURNE - Weer een primeur in Deurne. Dit keer bij NME Centrum de Ossenbeemd aan het Haageind. Op zondag 12 september ontving voorzitter Dick van der Star het Fair Trade-keurmerk... 24 september 2021 - 09:38