Rob Landsbergen met spullen die hij tijdens zijn rijke loopbaan verzamelde. (Foto: Marius van Deursen)

Oud-profvoetballer Rob Landsbergen leeft met Alzheimer

vrijdag 5 maart 2021 - 10:08|Bram Vannisselroij

DEURNE – In zijn profcarrière bezorgde Rob Landsbergen (61) menig verdediger slapeloze nachten. Zijn rijke voetballoopbaan bracht de geboren Zimbabwaan veel goeds. Door zijn tomeloze inzet was hij geliefd bij de supporters. In 2019 sloeg het noodlot toe toen hij gediagnostiseerd werd met Alzheimer. Toch wil hij niet zeuren. “Ik wil dat de mensen weten wat er met mij aan de hand is.”

Landsbergen doet zijn verhaal aan de keukentafel in zijn woning in de Heiakker in Deurne. Hoewel hij soms moet zoeken naar woorden en zijn vriendin Maja Nooijen hem af en toe moet aanvullen, zit hier geen terneergeslagen man. Als het woord voetbal valt twinkelen zijn ogen. Hij probeert er, hoe lastig ook, het beste van te maken. Het ergste vindt hij dat hij niet iedereen meer herkent. “Als hij in Helmond een wandeling maakt komt hij vaak bekenden tegen die een praatje met hem willen maken. Als Rob niet weet wie het zijn vraag ik waar ze Rob van kennen”, legt zijn vriendin uit. Vaak is dat van zijn rijke voetbalcarrière.

Mugabe-regime
Toen de nu boomlange Landsbergen werd geboren stond er allerminst in de sterren geschreven dat hij was voorbestemd om profvoetballer te worden. Zijn wieg stond immers in Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Sterker nog, de eerste tien levensjaren heeft hij nooit een bal aangeraakt. Vader werkte bij het Afrikaanse equivalent van de NS. In 1970 vluchtte het gezin vanwege het oprukkende Mugabe-regime, het werd te gevaarlijk in Zuid-Rhodesie. "Er was altijd dreiging en de mensen sliepen met een geweer onder hun matras", vertelt hij over zijn geboorteland.

Na enkele omzwervingen belandde Landsbergen in Voorburg, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met voetbal. Later betrok het gezin een woning in een volkswijk in Helmond-Noord. “Mijn vader kreeg een baan bij de Edah, maar hij heeft eigenlijk niet kunnen aarden in Nederland. Hij wilde terug naar Afrika. Mijn moeder was een schat van een vrouw en volgde mijn carrière op de voet.” Landsbergen begon met voetballen bij Oranje Zwart en daarna bij MULO. Met zijn lengte van bijna twee meter, kopkracht en kiezelharde schot pikte hij veel doelpunten mee. Het leverde hem een transfer op naar topclub PSV. Bij de Eindhovenaren roemden ze vooral zijn tomeloze inzet en zijn voorbeeldige gedrag. “Ik zeurde nooit en gaf altijd alles.” Niet ‘mauwen en miepen’ noemt hij het.

Bescheiden karakter
Zijn bescheiden karakter zat hem ook weleens in de weg, vertelt zijn vriendin. Als Landsbergen op de reservebank plaatst moest nemen zei hij daar nooit iets van. Ook als hij als verdediger moest opdraven vond hij dat prima. Bij PSV speelde hij een tijdlang zelfs Oranje-international Ernie Brandts uit de basis. Kortom, de ideale speler voor een trainer.

Tijdens een toernooi in Korea maakte hij veel indruk. Via Jung-Huu Moo, oud-speler van PSV, werden de contacten gelegd. “Ik kon direct een contract tekenen, maar besloot toch maar even te overleggen met het thuisfront”, blikt de oud-spits terug. Zijn toenmalige vrouw stond niet te springen om helemaal naar de andere kant van de wereld te verhuizen. Toch nam het jonge echtpaar de gok. Landsbergen was opeens trotse speler van Hyundai Horengi. Bij zijn vertrek uit Nederland kreeg hij een afscheidsbrief van Jan Reker. Daarin stond geschreven: ‘Als iedereen was zoals jij dan zou de voetballerij heel anders zijn.’ Trots laat hij het schrijven zien, zoals hij veel heeft bewaard uit zijn tijd als voetballer. Spijt kreeg hij niet van zijn avontuur. “Het was een prachtige tijd. Ik heb daar uiteindelijk twee jaar gevoetbald. Ik wilde langer blijven, maar dat wilde Desiree niet.”

Cultuurschok
Het was voor het gevoelsmens af en toe wel een flinke cultuurschok. Het was niet ongewoon dat de spelers na een verliespartij klappen kregen van de trainers. “Dat was in die tijd blijkbaar normaal. Ik zei daar natuurlijk wel wat van. Jung-Moo zei dan: ‘this is Korean-style, no Lansbergen-style.’” Niemand haalde het in zijn hoofd om hem maar met een vinger aan te raken.

'Het was niet ongewoon dat spelers na een verliespartij klappen kregen van de trainers'

Hij groeide uit tot een sensatie in het Aziatische land. Toen hij later als trainer van PSV Amateurs op trainingskamp in Turkije was, werd hij herkend door een Koreaan. Al snel stond er vanaf het hotel tot aan het veld een lange rij Koreanen, keurig in rijtjes van twee, te wachten om een glimp op te vangen van hun held van weleer.

Na zijn avontuur in Azië voetbalde hij in Nederland nog voor Willlem II, NAC Breda en Helmond Sport. De supporters van PSV waren in het begin van zijn loopbaan sceptisch. De lange slungelige onorthodoxe spits, met schoenen maatje vliegdekschip, is nooit een sierlijke voetballer geweest. “In het begin werd ik bij PSV zelfs uitgefloten, maar al snel kreeg ik het publiek mee. Dat had denk ik vooral te maken met omdat ik altijd alles gaf.”

Bezeten
Dat deed hij ook na zijn carrière als (jeugd)trainer bij onder andere Helmond Sport, PSV Amateurs, MULO en het Limburgse Panningen. Daarnaast werkte hij ruim 23 jaar bij de post. Daar leerde hij elf jaar geleden ook zijn huidige vriendin Maja kennen. Ook al zo bezeten van sport, en dan met name hockey.

'In het begin werd ik zelfs uitgefloten, maar al snel kreeg ik het publiek mee'

Het had nogal wat voeten in de aarde voordat het stel bij elkaar kwam. "Een collega zei dat Rob mij leuk vond en vroeg of ze mijn nummer mocht geven. Dat deed ze uiteindelijk, maar hij belde maar niet." Uiteindelijk kwam het toch tot een eerste afspraakje. Nooijen wist de inmiddels doorgewinterde Helmonder zelfs te overtuigen om naar Deurne te verhuizen.

Een paar jaar geleden werd Landsbergen vergeetachtiger, merkten ook zijn kinderen en kleinkind. Een eerste onderzoek wees uit dat het geen Alzheimer was. Een second opinion in een ander ziekenhuis bevestigde echter dat het toch de slopende ziekte betrof. Landsbergen denkt dat zijn tijd als voetballer debet is aan zijn klachten, maar zeker weten doet hij het niet. "Het waren andere tijden. Het ging er een stuk harder aan toe dan tegenwoordig." Hij kreeg veel tikken te voorduren en liep enkele (zware) hersenschuddingen op.

'Als je alleen maar thuis zit, dan gaat het alleen maar slechter'

Negatieve spiraal
Na de diagnose Alzheimer kenden de oud-spits en zijn vriendin een ‘klotetijd’, maar ze besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. “Zo hebben we nadat we wisten dat het Alzheimer was een wedstrijd van Liverpool bezocht”, vertelt Nooijen. Landsbergen probeert zoveel mogelijk te genieten van zijn (klein)kinderen en nog alles uit het leven halen. Zo staat hij regelmatig op de tennisbaan en bezorgt hij elke week het Weekblad voor Deurne. En hoewel hij inmiddels is afgekeurd doet hij nog vrijwilligerswerk bij de Zorgboog. “Je moet toch blijven bewegen en niet in de negatieve spiraal blijven hangen. Als je alleen maar thuis zit dan gaat het alleen maar slechter. Ik hoop dat de mensen mij zullen herinneren zoals ik was. Ook als ik een keer wat vergeet”, besluit de strijdvaardige Landsbergen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Hoofdwegen eerst sneeuwvrij bij extreem winterweer DEURNE - De hoofdwegen en aanliggende fietspaden in Deurne worden bij extreem winterweer als eerste sneeuwvrij gemaakt. Daarna volgen de andere routes. Dat maakte wethouder Helm Verhees vorige week vrijdag... 16 april 2021 - 11:51
Na zestig jaar huwelijk nog steeds gelukkig HELENAVEEN – Jac en Annie Kluijtmans vieren volgende week hun diamanten huwelijk. Vanwege corona blijven grote festiviteiten logischerwijs uit. Het echtpaar ontmoette elkaar bij toeval in Neerkant en wonen al... 15 april 2021 - 16:00
Leerlingen adviseren Techniekcentrum Brainport DEURNE - De Kinderraad van Prodas helpt bedrijven en gemeenten sinds 2018 met vragen en probleemstukken. Afgelopen maandag mochten leerlingen van groep 7 van BS D’n Bogerd de derde fase... 15 april 2021 - 15:52
Horeca krijgt per ongeluk al factuur voor terras DEURNE - De gemeente Deurne heeft horecaondernemingen per ongeluk toch een rekening gestuurd voor terrashuur, terwijl B en W hadden besloten dat die niet hoeft te worden betaald zolang de... 15 april 2021 - 14:31
Lezers schrijven: Het kan nog Wandelend door het buitengebied is het heel opvallend, dat de bermen vrijwel geen bloemen hebben. Was het vóór de ruilverkaveling zo dat je na een korte wandeling een prachtige bos... 9 april 2021 - 11:28
Buurtbewoners toekomstige spoortunnel starten petitie DEURNE - Omwonenden van de Binderendreef en de Helmondseweg zijn bezorgd over de eventuele verkeersrisico’s en overlast die de nog te bouwen spoortunnel met zich meebrengt. Daarom zijn ze een... 9 april 2021 - 11:04