Sven en Falk Louwers voor de voormalige huishoudschool Sancta Maria. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuwe bestemming voor pand Sancta Maria

donderdag 25 februari 2021 - 16:40|Bram Vannisselroij

DEURNE – Het voorste karakteristieke pand van de voormalige huishoudschool Sancta Maria blijft behouden voor Deurne. Fysiotherapie Rinus Louwers heeft het gebouw gekocht en zal daar na een grondige restauratie en renovatie een vestiging openen, waarbij de oude elementen zoveel mogelijk bewaard blijven. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en moeten rond de bouwvak afgerond zijn.

Huishoudschool Sancta Maria, ontworpen door architect Van Halteren uit Den Bosch, werd op 4 juni 1959 ingewijd en in gebruik genomen. Bijna dertig jaar lang werden duizenden meisjes en vrouwen klaargestoomd voor de klassieke rol als huisvrouw. Omdat het aantal leerlingen fors groeide en het aantal onderwijsafdelingen werd uitgebreid waren extra panden noodzakelijk.

Begin jaren negentig werd de naam Huishoudschool Sancta Maria veranderd in Scholengemeenschap Elkervoorde omdat de oude naam niet meer aansloot bij het type onderwijs. In 1997 ging de school samen met de Bernard Alfrink Mavo in Sint Jozefparochie en kwamen de gebouwen op het terrein leeg te staan. Daarna heeft er nog enige tijd een kinderdagopvang gebruik gemaakt van het voorste gebouw. Van 2001 tot en met 2015 stelde de gemeente het hoofdgebouw beschikbaar aan ongeveer twintig kunstenaars.

Project Kruisstraat
In 2020 kreeg het terrein een facelift. Zo werden in de schoolgebouwen het afgelopen jaar 32 koopappartementen gerealiseerd. Daarnaast worden 53 energiezuinige sociale huurappartementen gebouwd, waar woningbouwvereniging Bergopwaarts eigenaar van wordt. De bouw van deze appartementen valt onder het project Kruisstraat, een samenwerking tussen Bergopwaarts en projectontwikkelaar Groupcare.

Deurnenaar Leon Verdonschot, één van de aandeelhouders van de projectontwikkelaar, maakte zich hard voor het behoud van de authentieke schoolgebouwen. Daarna heeft ook de gemeente Deurne een steentje bijgedragen door de aanleg van het openbaar gebied voor haar rekening te nemen. Wat restte was een invulling voor het voorste pand. Met de komst van Fysiotherapie Rinus Louwers is daar nu een bestemming voor gevonden.

Op de bovenste verdieping zouden eventueel nog appartementen gebouwd kunnen worden. “De droom is echter dat het een groot zorgcentrum wordt, waarbij alles zorggerelateerd is. Met name fysiotherapie, maar bijvoorbeeld ook podotherapie, echografie en Covid-19-revalidatie”, licht Falk Louwers toe.

Het sterk verouderde pand zal volledig worden gerenoveerd, maar zal zo veel mogelijk in ere worden gehouden. “We plaatsen alleen wanden in de klaslokalen om de behandelkamers te splitsen, echter worden er ook klaslokalen veranderd in oefenzalen, zowel op de begane grond als eerste verdieping. Verder komt er een vernieuwde entree met balie en wachtkamer en wordt het sanitair en de kantine vernieuwd.”

'Dat dit kan in zo’n historisch en karakteristiek pand is natuurlijk extra mooi'

In goed overleg met de gemeente is besloten om de oude bomen rond het pand te laten staan en achter de praktijk komt een parkeerplaats. "Uiteindelijk willen we de best mogelijke faciliteiten voor alle Deurnenaren. Dat dit kan in zo'n historisch en karakteristiek pand is natuurlijk extra mooi”, besluit Louwers.

Om de sfeer van vroeger terug te halen heeft de praktijk oude spullen opgekocht van een school, die na een verhuizing overbodig waren. Niet alleen als aankleding, maar ook voor in de oefenzaal. Louwers is nog op zoek naar oude foto's van Sancta Maria om op te hangen in de praktijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02
Afscheid van een veelzijdig politieagent DEURNE - Frank Janssen uit Helenaveen was als ME’er aanwezig bij de kroningsrellen in 1980, werkte jarenlang aan jeugd- en zedenzaken, maar de meeste inwoners kennen hem als wijkagent in... 30 september 2021 - 20:20
Fairtrade-keurmerk voor de Ossenbeemd DEURNE - Weer een primeur in Deurne. Dit keer bij NME Centrum de Ossenbeemd aan het Haageind. Op zondag 12 september ontving voorzitter Dick van der Star het Fair Trade-keurmerk... 24 september 2021 - 09:38