Sven en Falk Louwers voor de voormalige huishoudschool Sancta Maria. (Foto: Hein van Bakel)

Nieuwe bestemming voor pand Sancta Maria

donderdag 25 februari 2021 - 16:40|Bram Vannisselroij

DEURNE – Het voorste karakteristieke pand van de voormalige huishoudschool Sancta Maria blijft behouden voor Deurne. Fysiotherapie Rinus Louwers heeft het gebouw gekocht en zal daar na een grondige restauratie en renovatie een vestiging openen, waarbij de oude elementen zoveel mogelijk bewaard blijven. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en moeten rond de bouwvak afgerond zijn.

Huishoudschool Sancta Maria, ontworpen door architect Van Halteren uit Den Bosch, werd op 4 juni 1959 ingewijd en in gebruik genomen. Bijna dertig jaar lang werden duizenden meisjes en vrouwen klaargestoomd voor de klassieke rol als huisvrouw. Omdat het aantal leerlingen fors groeide en het aantal onderwijsafdelingen werd uitgebreid waren extra panden noodzakelijk.

Begin jaren negentig werd de naam Huishoudschool Sancta Maria veranderd in Scholengemeenschap Elkervoorde omdat de oude naam niet meer aansloot bij het type onderwijs. In 1997 ging de school samen met de Bernard Alfrink Mavo in Sint Jozefparochie en kwamen de gebouwen op het terrein leeg te staan. Daarna heeft er nog enige tijd een kinderdagopvang gebruik gemaakt van het voorste gebouw. Van 2001 tot en met 2015 stelde de gemeente het hoofdgebouw beschikbaar aan ongeveer twintig kunstenaars.

Project Kruisstraat
In 2020 kreeg het terrein een facelift. Zo werden in de schoolgebouwen het afgelopen jaar 32 koopappartementen gerealiseerd. Daarnaast worden 53 energiezuinige sociale huurappartementen gebouwd, waar woningbouwvereniging Bergopwaarts eigenaar van wordt. De bouw van deze appartementen valt onder het project Kruisstraat, een samenwerking tussen Bergopwaarts en projectontwikkelaar Groupcare.

Deurnenaar Leon Verdonschot, één van de aandeelhouders van de projectontwikkelaar, maakte zich hard voor het behoud van de authentieke schoolgebouwen. Daarna heeft ook de gemeente Deurne een steentje bijgedragen door de aanleg van het openbaar gebied voor haar rekening te nemen. Wat restte was een invulling voor het voorste pand. Met de komst van Fysiotherapie Rinus Louwers is daar nu een bestemming voor gevonden.

Op de bovenste verdieping zouden eventueel nog appartementen gebouwd kunnen worden. “De droom is echter dat het een groot zorgcentrum wordt, waarbij alles zorggerelateerd is. Met name fysiotherapie, maar bijvoorbeeld ook podotherapie, echografie en Covid-19-revalidatie”, licht Falk Louwers toe.

Het sterk verouderde pand zal volledig worden gerenoveerd, maar zal zo veel mogelijk in ere worden gehouden. “We plaatsen alleen wanden in de klaslokalen om de behandelkamers te splitsen, echter worden er ook klaslokalen veranderd in oefenzalen, zowel op de begane grond als eerste verdieping. Verder komt er een vernieuwde entree met balie en wachtkamer en wordt het sanitair en de kantine vernieuwd.”

'Dat dit kan in zo’n historisch en karakteristiek pand is natuurlijk extra mooi'

In goed overleg met de gemeente is besloten om de oude bomen rond het pand te laten staan en achter de praktijk komt een parkeerplaats. "Uiteindelijk willen we de best mogelijke faciliteiten voor alle Deurnenaren. Dat dit kan in zo'n historisch en karakteristiek pand is natuurlijk extra mooi”, besluit Louwers.

Om de sfeer van vroeger terug te halen heeft de praktijk oude spullen opgekocht van een school, die na een verhuizing overbodig waren. Niet alleen als aankleding, maar ook voor in de oefenzaal. Louwers is nog op zoek naar oude foto's van Sancta Maria om op te hangen in de praktijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Hoofdwegen eerst sneeuwvrij bij extreem winterweer DEURNE - De hoofdwegen en aanliggende fietspaden in Deurne worden bij extreem winterweer als eerste sneeuwvrij gemaakt. Daarna volgen de andere routes. Dat maakte wethouder Helm Verhees vorige week vrijdag... 16 april 2021 - 11:51
Na zestig jaar huwelijk nog steeds gelukkig HELENAVEEN – Jac en Annie Kluijtmans vieren volgende week hun diamanten huwelijk. Vanwege corona blijven grote festiviteiten logischerwijs uit. Het echtpaar ontmoette elkaar bij toeval in Neerkant en wonen al... 15 april 2021 - 16:00
Leerlingen adviseren Techniekcentrum Brainport DEURNE - De Kinderraad van Prodas helpt bedrijven en gemeenten sinds 2018 met vragen en probleemstukken. Afgelopen maandag mochten leerlingen van groep 7 van BS D’n Bogerd de derde fase... 15 april 2021 - 15:52
Horeca krijgt per ongeluk al factuur voor terras DEURNE - De gemeente Deurne heeft horecaondernemingen per ongeluk toch een rekening gestuurd voor terrashuur, terwijl B en W hadden besloten dat die niet hoeft te worden betaald zolang de... 15 april 2021 - 14:31
Lezers schrijven: Het kan nog Wandelend door het buitengebied is het heel opvallend, dat de bermen vrijwel geen bloemen hebben. Was het vóór de ruilverkaveling zo dat je na een korte wandeling een prachtige bos... 9 april 2021 - 11:28
Buurtbewoners toekomstige spoortunnel starten petitie DEURNE - Omwonenden van de Binderendreef en de Helmondseweg zijn bezorgd over de eventuele verkeersrisico’s en overlast die de nog te bouwen spoortunnel met zich meebrengt. Daarom zijn ze een... 9 april 2021 - 11:04