Burgemeester Hilko Mak kijkt met plezier terug op zijn tijd in Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Afscheid van een aimabele, degelijke bestuurder

vrijdag 29 januari 2021 - 10:07|Bram Vannisselroij

DEURNE – Toen Hilko Mak tien jaar geleden voor het eerst de ambtsketen om zijn nek hing als nieuwe burgemeester van Deurne stond de gemeente financieel aan de afgrond. Liefst 35 miljoen moest er worden bezuinigd. Een helse klus, maar de scheidend burgemeester is nooit een wegloper geweest. Nu, een decennium later, staat Deurne er beter voor. De gemeente schrijft de laatste jaren zwarte cijfers. Toch waakt Mak voor te veel euforie. “Het werk als burgemeester is nooit af, er zijn nog genoeg uitdagingen.”

Mak kijkt tevreden terug op de afgelopen tien jaar. “Ik denk dat de rust terug is in de gemeente Deurne. Dat is belangrijk. Mensen gedijen bij rust is mijn overtuiging. Dat heb ik niet alleen voor elkaar gekregen. Ik had een uitstekend team om mijn heen dat mij adviseerde. En daar proberen we de inwoners van deze mooie gemeente bij te betrekken. Als burgemeester alleen kun je niets, je moet het samen doen.”

Zijn instapmoment toentertijd heeft opvallend genoeg overeenkomsten met het tijdstip van instappen van Ronald Koeman afgelopen zomer bij FC Barcelona. De verwachtingen van de supporters steevast hoog, maar met een lege portemonnee kan zelfs de grootste coach geen wonderen verrichten.

Weinig franje
Ook in Deurne was er in de beginjaren weinig mogelijk. “Het geld was er gewoonweg niet. We moesten dus vaak ‘nee’ zeggen. Er moest flink geknipt worden en er bleef weinig franje over.”

Voor de oud-wethouder van Beuningen, die lang werkzaam was bij de Economische Controledienst (later FIOD), zijn cijfers niet vreemd. Toch had hij daar niet per se profijt van. “Cijfers zeggen mij niets. Je moet daar overheen kijken, of de cijfers die ik voor me heb wel kloppen.” De bezuinigingen troffen ook het ambtenarenapparaat, waar nog maar met een minimale bezetting werd gewerkt. Ook veel groen in het centrum verdween vanwege kostenbesparingen. Het waren geen populaire beslissingen maar de gemeente had geen keus, blikt Mak terug op die periode. “We hebben er zelfs nu nog een beetje mee te maken. Bezuinigingen werken heel lang door.”

Impact
Veel inwoners spreken vol lof over de burgemeester, hoe hij zich al die jaren staande hield tijdens crisismomenten. Zo ook op 28 maart 2014, een zwarte dag in de Deurnese geschiedenis, toen twee overvallers juwelier Goldies wilden beroven. Het tweetal werd door de juweliersvrouw uit noodweer doodgeschoten. “Maar eigenlijk hebben we te maken met vier slachtoffers. Het juweliersechtpaar draagt dit de rest van hun leven met zich mee”, zegt Mak stellig.

Even was Deurne landelijk nieuws en het had een grote impact op de samenleving. Pauw en Witteman, Nieuwsuur en een karrenvracht aan andere media wilden Mak dolgraag voor de camera. Hij hield de boot bewust af. “Ik had het gevoel dat het Deurne niet diende. Ik zit hier niet voor de populariteitsprijs. Ik heb een persconferentie gehouden en daarmee heb ik alles gezegd.”

Het bleef enkele dagen onrustig. Mak toonde daadkracht en nam zware maatregelen om de rust te doen terugkeren. “Er werd een samenscholingsverbod en een demonstratieverbod ingelast. Dat was natuurlijk heftig, want dat zijn grondrechten, maar het was proportioneel.”

'Ik zit hier niet voor de populariteitsprijs'

MH17
De aanslag op MH17 in 2014 waarbij de familie Wals uit Neerkant omkwam is nog een inktzwarte bladzijde in zijn ambtsperiode. “Dat was heel heftig. Ik weet het nog precies, het gebeurde op het moment dat ik de Nijmeegse Vierdaagse aan het lopen was”, zegt Mak met emotie in zijn stem. Het doet hem nog steeds veel. “Tijdens de herdenkingsdienst in Neerkant zag je zes foto’s, een compleet gezin ... het heeft mij persoonlijk erg geraakt.” Hij neemt een korte pauze. “Een oma die haar vier kleinkinderen moet begraven, het is verschrikkelijk.”

Een jaar na MH17 viel er opnieuw een slachtoffer te betreuren bij een vliegramp. Ditmaal besloot een Duitse piloot van Germanwings met psychische problemen een einde aan zijn leven te maken door een vliegtuig te laten crashen. Onder de slachtoffers een Nederlander: de 20-jarige Iris Claassen uit Deurne. De stille tocht van de HEMA naar het kerkplein in Zeilberg maakte veel indruk. Net zoals een jaar eerder in Neerkant was de saamhorigheid groot.

Intieme verhalen
Naast deze verschrikkelijke gebeurtenissen maakte Mak ook mooie dingen mee. Zo genoot hij enorm van echtparen die 50 of 60 jaar getrouwd waren. “De mensen waren dan heel open. De meest intieme verhalen kreeg ik te horen. Dan leer je Deurne en zijn inwoners echt kennen.” Hij roemt de aard van de inwoners van Deurne. “Ze zijn zuinig, maken van een dubbeltje een kwartje, zijn vasthoudend, ondernemend en hebben gevoel voor saamhorigheid. Van oudsher was dit gebied arm, maar Deurne heeft zich opgewerkt tot parel van de Peel. Kijk alleen al naar de prachtige evenementen die hier georganiseerd worden zoals het IJsfestijn, de Nacht van het Witte Doek, de Royal Music Night enzovoorts.”

Mak ziet nog genoeg uitdagingen in Deurne zoals de energietransitie. “Daar moeten we goed naar kijken. Een ding is zeker: er moet iets gebeuren. We moeten naar nieuwe manieren kijken om energie op te wekken en af van de fossiele brandstof. En de ene oplossing hoeft de ander niet uit te sluiten.” Een andere opgave waar Deurne voor staat is de transitie van het buitengebied. “Zeker gezien het groot aantal agrariërs in onze gemeente.” Ook de woningkrapte in Deurne behoeft de komende jaren veel aandacht, voorspelt Mak.

'We hebben goede besluiten genomen'

Bewogen jaar
Mak zei in zijn nieuwjaarstoespraak in 2020 dat rustig naar zijn pensioen toewerken er niet in zou zitten. Het bleken profetische woorden. Het coronavirus trok een zware wissel op heel Nederland en ook Deurne. Ook de burgemeester en zijn vriendin Tina raakten besmet, gelukkig bleef het bij milde klachten. En dan was daar ook nog die allesvernietigende Peelbrand, de grootste natuurbrand ooit in Nederland. Het hield de gemeente maandenlang in haar greep hield.

Nu zijn laatste werkdag in zicht is maakt hij de balans op. Hij heeft nergens spijt van. "We hebben goede besluiten genomen. De lijken die in de kast zaten zijn opgeruimd.” Adviezen voor de nieuwe burgemeester Greet Buter heeft hij niet. "Ze zal haar eigen weg moeten vinden. Ik wil haar daarnaast niet voor de voeten lopen. Maar het komt zeker goed, ze is een intelligente vrouw.”

Mak zal zelf verhuizen naar Groesbeek, waar hij samen met zijn vriendin een huis heeft gekocht. "De komende tijd zal ik niet veel in Deurne te vinden zijn. In de politiek geldt ‘weg is weg'. Als de tijd rijp is en de coronacrisis voorbij is zal ik zeker terugkeren als er weer evenementen worden georganiseerd. Alleen niet meer op de voorste, maar ergens op de tiende rij.” Het typeert de aimabele en degelijke burgemeester. Geen buitenissigheden en nooit onnodig op de voorgrond. Of zoals hij het zelf verwoordt: "Ik sta het liefst tussen de mensen.”

 

Tags

Gerelateerde nieuwsberichten

Koninklijke Harmonie Deurne is terug van weggeweest DEURNE - Je moet als harmonie wel wat lef hebben om na een zo lange corona-onderbreking het publiek te trakteren op tweeconcerten in één weekend. De Koninklijke Harmonie Deurne durft... 22 oktober 2021 - 16:44
Lezers schrijven: Herfst in de Peel: kaalslag gaat door Herfst in de Peel: het is bijna symbolisch. De kaalslag wordt vervolgd, met dank aan beheerplan Natura 2000/Life+ Peelvenen. 'Uw generatie weet nog hoe de Peel er vroeger uitzag. De... 22 oktober 2021 - 16:33
Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02