‘Ik ben niet serieus genomen’
DEURNE - Rien Voets (77) uit Deurne overhandigde een jaar geleden een petitie aan wethouder Helm Verhees voor meer straatverlichting in Koolhof. In december 2020 kreeg hij een brief van de gemeente waarin stond dat er na een evaluatie geen lantaarnpalen bij- of teruggeplaatst worden. Voets kan zich niet vinden in hoe het hele proces is doorlopen. “Het is op sommige plekken aardedonker.”
De initiatiefnemer strijdt al enkele jaren voor meer verlichting. In 2015 besloot Deurne om te besparen op lantaarnpalen. De gemeenteraad keurde het nieuwe verlichtingsplan goed. Hierbij verdwenen 1270 lantaarnpalen in Deurne uit het straatbeeld. Volgens Voets veel te veel.
“Naast de verkeersveiligheid moet je ook kijken naar de sociale veiligheid. Inwoners durven ’s avonds niet meer naar buiten. Dat burgers met een lamp op een rollator zich een weg moeten zoeken in duister Deurne, is volstrekt onacceptabel.”
Om zijn zorgen kenbaar te maken en kracht bij te zetten haalde hij 393 handtekeningen op. Daarnaast maakte hij na het aanbieden van de petitie een ronde door zijn wijk samen met wethouder Verhees en twee beleidsambtenaren. “Tijdens die rondgang werd geconstateerd dat er meerdere zeer donkere plekken in de Koolhof zijn, zoals in de Spaarne. Dat viel ook de wethouder op. Ook op de Deltasingel en de Antoon Coolenlaan zijn zeer donkere en onveilige plekken.”
Voets had goede hoop dat de wethouder actie zou ondernemen. “Ik kreeg nul op het rekest. Het is beschamend en ik voel mij totaal niet serieus genomen. Ik heb het idee dat het kostenplaatje belangrijker is dan veiligheid.”
In de brief die Voets van de gemeente ontving stond dat de politie aangaf dat er op de onderzochte locaties geen sprake is van een verkeersonveilige situatie. Voets ontving zelf een schrijven van de politie. ‘Wij hebben als politie antwoord gegeven dat wij qua cijfers geen bijzonderheden hebben geconstateerd in combinatie met minder verlichting’, luidt de boodschap. “Dat is wat anders dan dat die locaties daadwerkelijk veilig zijn”, aldus Voets.
'Voets had goede hoop dat de wethouder actie zou ondernemen'
Naast de politie heeft ook de wijkraad een belangrijke rol gehad in het hele proces. Zij hebben de plekken getoetst waarvan bewoners vinden dat er meer verlichting moet komen. "Met alle respect, dat zijn natuurlijk geen experts. Dit zou eigenlijk door een onafhankelijk bureau moeten gebeuren.”
Ondanks de tegenslag blijft Voets strijdbaar. Hij schreef inmiddels een nieuwe brief aan de gemeente. "Hopelijk komt het college nog tot inkeer, want het is wachten op ongelukken.”