Het aanbieden van de petitie leverde niet het gewenste resultaat op voor Rien Voets (m) uit Deurne. (Archieffoto: Marius van Deursen)

‘Ik ben niet serieus genomen’

vrijdag 22 januari 2021 - 10:43|Bram Vannisselroij

DEURNE - Rien Voets (77) uit Deurne overhandigde een jaar geleden een petitie aan wethouder Helm Verhees voor meer straatverlichting in Koolhof. In december 2020 kreeg hij een brief van de gemeente waarin stond dat er na een evaluatie geen lantaarnpalen bij- of teruggeplaatst worden. Voets kan zich niet vinden in hoe het hele proces is doorlopen. “Het is op sommige plekken aardedonker.”

De initiatiefnemer strijdt al enkele jaren voor meer verlichting. In 2015 besloot Deurne om te besparen op lantaarnpalen. De gemeenteraad keurde het nieuwe verlichtingsplan goed. Hierbij verdwenen 1270 lantaarnpalen in Deurne uit het straatbeeld. Volgens Voets veel te veel.

“Naast de verkeersveiligheid moet je ook kijken naar de sociale veiligheid. Inwoners durven ’s avonds niet meer naar buiten. Dat burgers met een lamp op een rollator zich een weg moeten zoeken in duister Deurne, is volstrekt onacceptabel.”

Om zijn zorgen kenbaar te maken en kracht bij te zetten haalde hij 393 handtekeningen op. Daarnaast maakte hij na het aanbieden van de petitie een ronde door zijn wijk samen met wethouder Verhees en twee beleidsambtenaren. “Tijdens die rondgang werd geconstateerd dat er meerdere zeer donkere plekken in de Koolhof zijn, zoals in de Spaarne. Dat viel ook de wethouder op. Ook op de Deltasingel en de Antoon Coolenlaan zijn zeer donkere en onveilige plekken.”

Voets had goede hoop dat de wethouder actie zou ondernemen. “Ik kreeg nul op het rekest. Het is beschamend en ik voel mij totaal niet serieus genomen. Ik heb het idee dat het kostenplaatje belangrijker is dan veiligheid.”

In de brief die Voets van de gemeente ontving stond dat de politie aangaf dat er op de onderzochte locaties geen sprake is van een verkeersonveilige situatie. Voets ontving zelf een schrijven van de politie. ‘Wij hebben als politie antwoord gegeven dat wij qua cijfers geen bijzonderheden hebben geconstateerd in combinatie met minder verlichting’, luidt de boodschap. “Dat is wat anders dan dat die locaties daadwerkelijk veilig zijn”, aldus Voets.

'Voets had goede hoop dat de wethouder actie zou ondernemen'

Naast de politie heeft ook de wijkraad een belangrijke rol gehad in het hele proces. Zij hebben de plekken getoetst waarvan bewoners vinden dat er meer verlichting moet komen. "Met alle respect, dat zijn natuurlijk geen experts. Dit zou eigenlijk door een onafhankelijk bureau moeten gebeuren.”

Ondanks de tegenslag blijft Voets strijdbaar. Hij schreef inmiddels een nieuwe brief aan de gemeente. "Hopelijk komt het college nog tot inkeer, want het is wachten op ongelukken.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Eindelijk weer naar school in coronatijd DEURNE - Het was deze week voor veel leerlingen op de deelscholen van IVO Deurne weer een verademing: ze mochten weer echt naar school. Na vele weken van lessen volgen... 5 maart 2021 - 11:08
Mensen maken Deurne: Marie-José Klaassen DEURNE - Met bijna 7 miljoen vrijwilligers is de grootste werkgever van Nederland het vrijwilligerswerk. Je vindt er mooi werk voor meer mensen en meer doelen dan je misschien ooit... 5 maart 2021 - 11:04
Deurnese ondernemers trekken aan de bel in Den Haag DEURNE - Drie lokale ondernemers gingen maandagmiddag op het Klein Kasteel in Deurne het gesprek aan met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Ze luiden de noodklok over... 5 maart 2021 - 10:32
Esmae Channouf is de Voorleeskampioen van Deurne DEURNE - De Voorleeskampioen Deurne werd dinsdagmiddag feestelijk bekendgemaakt. Na een spannende finale werd Esmae Channouf gekozen als beste voorlezer van onze gemeente. Ze versloeg in de finale Romy Joosten... 5 maart 2021 - 10:26
Inwoners mogen meepraten over spoortunnel DEURNE - Omwonenden van de Binderendreef in Deurne die de komst van de spoortunnel niet zien zitten kunnen hun mening geven tijdens twee digitale bijeenkomsten. De gemeente biedt hen de... 5 maart 2021 - 10:15
Oud-profvoetballer Rob Landsbergen leeft met Alzheimer DEURNE – In zijn profcarrière bezorgde Rob Landsbergen (61) menig verdediger slapeloze nachten. Zijn rijke voetballoopbaan bracht de geboren Zimbabwaan veel goeds. Door zijn tomeloze inzet was hij geliefd bij... 5 maart 2021 - 10:08