Onderwijs, topkoks en boeren zetten vol in op lupine
REGIO - Lupine is het gouden boontje voor de toekomst, het zit boordevol goede eiwitten en kan met gemak op onze zandgrond geteeld worden. Alleen we kennen in Nederland dit boontje nog niet op ons bord. Althans dat is de mening van vier topkoks, drie koksscholen, HAS Den Bosch/Venlo en boer Henk Kerkers uit Deurne. Om hier verandering in te brengen heeft het collectief vorige week het startsein gegeven om plannen te maken om lupine op de kaart te zetten.
Nederland en Europa willen minder afhankelijk zijn van de import van plantaardig eiwit. Dat geldt met name voor sojaproducten, waar import uit Noord- en Zuid-Amerika belangrijk is. De vraag naar plantaardige eiwitten voor voeding voor consumenten groeit hard, vooral voor alternatieven voor vlees en zuivel.
Lupine biedt kansen voor onze boeren om in Nederland te telen en hiermee kunnen lekkere gezonde gerechten worden bereid voor de consument. Naast de waarde voor de consumptie voor de mens is de lupine zeer waardevol voor een vruchtbare bodem en de biodiversiteit. Een gewas dat prima kan passen in de kringlooplandbouw.
In de schijnwerpers
Boer Henk Kerkers teelt in zijn bijzondere groentetuin lupine en is op zoek gegaan naar partijen om het meer bekend te maken bij consumenten en boeren. Donderdag 3 december gaven topkoks Manfred Albrecht, Mathijs Jacobs, Jan van Hout, Jaap Volman, drie koksscholen in Den Bosch, Eindhoven en Venlo en Kerkers het startsein. Liza Simons van het Innovatiehuis de Peel helpt mee om deze ideeën verder uit te werken.
De initiatiefnemers hopen dat 2021 het jaar wordt waarin lupine doorbreekt. Ze hopen dat het plantje over 10 jaar zijn plek heeft veroverd op onze zandgronden en op de borden van vele Nederlanders. Restaurants die deelnemen aan dit initiatief zijn: Restaurant Beejekurf, Venray Boompjes Restaurant, Overloon Restaurant Ons Jongens, Someren-Eind en Bij Albrecht, Eindhoven.