Het bestuur van het fonds vlnr: penningmeester Antoon Rooijakkers, lid John Clerx, voorzitter Martien Verschuuren en secretaris Hans van Dijk. (Archieffoto: Hein van Bakel)

Grip Op Schuld staat voor nieuwe uitdaging

vrijdag 11 december 2020 - 11:21|

DEURNE - Ook Grip Op Schuld (GOS) heeft het afgelopen jaar te maken gehad met de gevolgen van het coronavirus. Wat iedereen verwachtte gebeurde echter niet: in plaats van een sterke groei in het aantal aanvragen voor hulp, daalde dit juist bij de start van de eerste lock down. Dat lijkt stilte voor de storm. Inmiddels stijgt het aantal aanvragen weer. 

Vanaf 1 januari geldt een nieuwe wet op de gemeentelijke schuldhulpverlening, die leidt tot een behoorlijke taakuitbreiding voor GOS. GOS zet zich in om mensen met financiële problemen zodanig te helpen, dat zij zowel grip krijgen op hun financiële situatie, als perspectief in hun leven.

Vroegsignalering
Een van deze nieuwe taken betreft de uitvoering van de vroegsignalering. De bedoeling is om mensen met schulden eerder in het vizier te krijgen, waardoor erger kan worden voorkomen. In het kader van deze vroegsignalering gaat een medewerker van GOS vanaf 2021, samen met iemand van de LEV-groep, mensen bezoeken met achterstallige betalingen. Die achterstand is vaak een signaal dat er een schuldenproblematiek speelt, die dan in zo’n vroeg mogelijk stadium kan worden aangepakt.

Beschikking en mandaat   
“De rol van GOS in de Deurnese schuldhulpverlening wordt nog groter”, aldus voorzitter John Clerx. Het was al zo dat iedereen in Deurne met schulden, die hulp vraagt, altijd in eerste instan-tie door GOS wordt geholpen. Voor een schuldhulpverleningstraject moet altijd een beschikking namens het college worden afgegeven. Tot nu toe gebeurde dat door de schulddienstverlening (SDV) van de gezamenlijke Peelgemeenten. 

Nieuw is dat dit vanaf 2021 door GOS gebeurt omdat GOS aan de start staat van het schuld-hulpverleningstraject. Die beschikking die namens de gemeente wordt afgegeven, wordt altijd vergezeld door een plan van aanpak waarin wordt aangegeven hoe de hulpverlening daadwerke-lijk verloopt.

Om deze rol te kunnen vervullen, wordt GOS door de gemeente gemandateerd, waardoor GOS namens de gemeente mag handelen.
Als iemand naar de SDV wordt doorgestuurd, zorgt GOS ervoor dat de papieren in orde zijn, zodat de SDV voortvarend aan de slag kan. Voortaan wordt de “knip”, tussen lokale schuldhulpverlening en de SDV, eerder gelegd, waardoor GOS meer werk moet doen. Al deze extra werkzaamheden vergen meer mankracht.

Vrijwilligers onmisbaar in de schuldhulpverlening
Naast een drietal professionele krachten, zijn vrijwilligers onmisbaar om dit werk te kunnen doen. Volgens kantoormanager Ria Maassen genereert de inzet van vrijwilligers een grote extra toevoeging en meerwaarde voor de gemeente, omdat vrijwilligers vanuit hun zuivere intrinsieke motivatie, hulp geven aan burgers en daar niets voor terugvragen. En naast financiële hulp is er ook het sociale stukje: de arm om de schouder; het luisterende oor en het zien van de noden van de hulpvrager.

“De grote inzet van de vrijwilligers, niet gehinderd door budgetten en tijdslimieten, is niet te betalen en maakt dat de gemeente Deurne zich kan onderscheiden”, aldus Clerx. Uiteraard betekent hun inzet een aanzienlijke kostenbesparing voor de gemeente. Voor meer informatie, bel GOS 0637402232 of bezoek de website www.gripopschulddeurne.nl. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02
Afscheid van een veelzijdig politieagent DEURNE - Frank Janssen uit Helenaveen was als ME’er aanwezig bij de kroningsrellen in 1980, werkte jarenlang aan jeugd- en zedenzaken, maar de meeste inwoners kennen hem als wijkagent in... 30 september 2021 - 20:20
Fairtrade-keurmerk voor de Ossenbeemd DEURNE - Weer een primeur in Deurne. Dit keer bij NME Centrum de Ossenbeemd aan het Haageind. Op zondag 12 september ontving voorzitter Dick van der Star het Fair Trade-keurmerk... 24 september 2021 - 09:38