Jan van den Heuvel wordt vaak in een adem genoemd met de Royal Music Night.

Fragment uit ‘Deurne vertelt’: Jan van den Heuvel

vrijdag 13 november 2020 - 11:05|

DEURNE - Marlon Tielemans uit Helmond portretteerde dit jaar vijftig bekende en minder bekende Deurnenaren. Volgende week verschijnt zijn boek ‘Deurne vertelt’, waarin hij probeert een beeld te geven van Deurne en haar inwoners. De komende weken krijgen de lezers van Weekblad voor Deurne een voorproefje. In het derde en laatste verhaal staat Jan van den Heuvel centraal.

Sommige Deurnenaren zullen Jan van den Heuvel kennen als gespreksleider van het ondernemerscafé. Hij presenteert dat en wil daarmee vooral verbindend en voorlichtend zijn. “Dat vind ik het allerbelangrijkste”, stelt Jan. “Daarbij is het weliswaar zaak om kritische vragen te stellen, maar op een zodanige manier dat iedereen na afloop tevreden van tafel loopt. We nodigen niet alleen groot-industriëlen uit. Ook kleinere partijen als mkb-ers en agrariërs komen op bezoek”.

Maar de meesten noemen Jan’s naam in één adem met de Royal Music Night, het grootse Deurnese muziekevenement dat een goede naam tot ver buiten de regio heeft. 
Ook is hij directeur van ‘Van den Heuvel afbouwgroep’, een bedrijf dat zijn naam ontleent aan de Vlierdense familie Van den Heuvel waar het stukadoorsbloed door de aderen stroomt.

Gerard en Toon van den Heuvel, de vader en oom van Jan, zijn in 1971 hun stukadoorsbedrijf gestart. Hun zonen, waaronder de broer van Jan, werkten er als stukadoor. Maar Jan wilde wat anders. Na zijn middelbare schoolperiode vertrok hij naar Sittard, waar hij management economie en rechten studeerde en er de HEAO doorliep. 

Op kamers
“Eerlijk gezegd wilde ik niet alleen studeren, maar ook op  kamers gaan wonen”, vertelt Jan. “Ik heb er geleerd zelfstandig te worden en zette de eerste stappen op ondernemersgebied. Ik ben altijd wel een actieveling geweest, iemand die aan wil pakken. Zo was ik er voorzitter van de studentenvereniging en een leidende figuur in de zogenaamde ‘soos-commissie’, een clubje dat studentenfeestjes en gezellige partijtjes organiseerde.

Op een gegeven moment liep het zo goed, dat het onder de aandacht van Heineken Bier kwam. Hun hoofdvertegenwoordiger zocht me op en vroeg of ik interesse had in een exclusieve tweejarige opleiding. Daarna zou een goed betaalde baan gegarandeerd zijn. Voorwaarde was wel dat de biergigant bepaalde waar ter wereld ik voor hen werkzaam zou zijn. Mijn vader had niet eerder Sittard bezocht, maar toen vond hij het tijd om eens langs te komen. Hij had met zijn broer overlegd en hun vraag was of ik in Nederland wilde blijven en bij het stukadoorsbedrijf wilde komen werken”.

Dat deed Jan. Hij kwam terug naar Brabant, waar hij niet in Vlierden, maar in Deurne ging wonen. Samen met zijn vriendin die later zijn vrouw zou worden. Zij kwam uit Kerkrade, een stad, en vond Vlierden te kleinschalig. Daarom betrokken ze een huurhuisje in De Heiakker.

Nadat Jan een aantal jaren kantoorwerkzaamheden in het bedrijf van zijn vader en oom had gedaan nam hij in 1999, op 29-jarige leeftijd, het bedrijf van hen over. Daarna sloeg Jan een nieuwe richting in. De particulier werd steeds minder zijn klant, de zakelijke opdrachtgevers des te meer. Hij nam gespecialiseerde projectleiders en deskundige uitvoerders in dienst, met als gevolg dat de projecten grootschaliger werden. 

Volwassen evenement
“En eigenlijk ziet de organisatie van de ‘Royal Music Night’ er ook zo uit”, concludeert Jan. “Klein begonnen en uitgegroeid tot een volwassen evenement. Ik ben de voorzitter, maar binnen het team heeft iedereen zijn specialiteit. Een aantal vrijwilligers trekt de kar op onderdelen als programmering, public relations en podiumbouw. Iedereen voelt zich verantwoordelijk voor wat ze doen. Op die manier kan zo’n evenement een succes worden.

Gemeente Deurne draagt haar steentje bij en natuurlijk spelen de lokale ondernemers een cruciale rol. Zonder hun ondersteuning, financieel of anders, is het organiseren van deze avonden onmogelijk. In die zin voel ik me ‘de grootste schooier van Deurne’, aangezien ik de schakel ben tussen de organisatie en bedrijfsleven en me bezig houd met sponsorwerving.”

Elk jaar wordt in het kader van de Oranjefestiviteiten een muziekspektakel georganiseerd. Eén keer per twee jaar is dat groots opgezet en vindt het plaats op de Markt in Deurne, het andere jaar is het kleinschaliger en klinkt er muziek in het Cultuurcentrum. Op de avond voor Koningsdag vinden bekende artiesten hun weg naar het centrum van Deurne, maar ook regionaal talent krijgt gelegenheid om te laten zien en horen wat ze in hun mars hebben.

Zo tikten in het verleden Karin Bloemen, Frans Duijts en Trijntje Oosterhuis op hun navigatiesysteem al ‘Deurne’ in. Maar ook wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou en Ali B. vonden hun weg naar het Peeldorp. Zij bezorgden het publiek keer op keer een fantastische avond. “Bovendien is die gratis”, vult Jan aan, “want we willen het laagdrempelig houden, het moet voor iedereen bereikbaar zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor andere activiteiten die de Oranjevereniging op zich neemt: de dodenherdenking die jaarlijks plaatsvindt en de slingermarkt op Koningsdag, die altijd opgevrolijkt wordt met muziek, dans en spelletjes.”

Gegroeid
Gaandeweg de jaren is de Royal Music Night behoorlijk gegroeid. Begonnen is het met een optreden van de harmonie in het voormalige klooster Willibrordhaeghe. “Dat was ter gelegenheid van een jubileum van de Rabobank”, weet Jan nog. “Na afloop hebben toen een aantal enthousiastelingen besloten om te proberen er iets imposants van te maken. Dat is gelukt. Natuurlijk kost zoiets handen vol geld, waarbij het grootste deel van ons budget gereserveerd is voor de vergoeding van de optredende professionele artiesten en de bekostiging van podium, licht en geluid. Je begrijpt dat er om die reden slechts één keer per twee jaar een grote editie op de Markt plaats kan vinden.

In het tussenjaar organiseren we in het cultuurcentrum een optreden van de harmonie, vaak is combinatie met een koor. De entreeprijs daarvoor is minimaal en het publiek krijgt er ook nog koffie met cake voor. Eigenlijk werken we met een toegangsprijs omdat dan duidelijk wordt wanneer het uitverkocht is. Nou, dat is altijd erg snel.”

Jan is opgegroeid in een muzikaal gezin. Zijn broer zingt in een cabaretgroep en vader blies de trompet in de kapel en fanfare. Deurnenaar Martien Maas, zelf pianist en dirigent, leerde Jan de beginselen van het bespelen van dit instrument, waarna die achttien jaar toetsenist was in een bandje waarvan het repertoire voornamelijk uit symfonische rock bestond. “Dat was iets totaal anders”, beaamt Jan. “Ik deed dat met veel plezier maar het werd lastiger toen onze kinderen werden geboren. Maar een muziekhart kun je natuurlijk niet verloochenen. Vandaar dat ik nog regelmatig aan mijn piano te vinden ben.” 

Gerelateerde nieuwsberichten

19-jarige jongen uit Vlierden zwaargewond bij ongeval VLIERDEN/HELENAVEEN - Een 19-jarige jongen uit Vlierden raakte in de nacht van maandag op dinsdag met zijn auto te water aan de Soemeersingel in Helenaveen. Hij is met zware verwondingen... 11 mei 2021 - 11:23
Flinke pil over de Peel in al haar facetten DE PEEL – Aan informatie over de Peel geen gebrek, maar waar begin je met zoeken? Dankzij Stichting Veen blijft de liefhebber vanaf nu heel wat speurwerk bespaard. Heel de... 7 mei 2021 - 11:56
SV Deurne organiseert avondvullende online show DEURNE - De supportersvereniging van SV Deurne organiseert op zaterdag 1 mei een interactieve YouTube-livestream genaamd ‘SV Deurne Doen we Samen-show’. Tijdens dit gevarieerde programma nemen de clubiconen Jan Kuipers... 30 april 2021 - 10:01
Het Hofke van Marijke zoekt nieuw bestuur SINT JOZEFPAROCHIE - Het Hofke van Marijke is al vele jaren het hart van Sint Jozefparochie. Als het aan Wijkraad Sint Jozefparochie ligt blijft dat ook zo. Daarom gaan ze... 30 april 2021 - 09:47
Eerbetoon aan een markante Zeilberger ZEILBERG - Het begon jaren geleden met een enkel bankje naast De Clarinet in Zeilberg. Het groeide al snel uit tot een fraaie overdekte ontmoetingsplek voor jong en oud. Maandag... 30 april 2021 - 09:29
Deurnenaren nauw bij gemeente betrokken DEURNE – Deurnenaren voelen zich eerst en vooral Nederlander, maar ook de betrokkenheid bij de eigen gemeente is groot. Dat blijkt uit een onderzoek onder burgerpanel Tip Deurne. Niet voor... 29 april 2021 - 15:24