Tedros Abraham Tewolde.

Fragment uit ‘Deurne vertelt’: Tedros Abraham Tewolde

vrijdag 6 november 2020 - 11:28|

DEURNE - Marlon Tielemans uit Helmond portretteerde dit jaar vijftig bekende en minder bekende Deurnenaren. deze maand verschijnt zijn boek ‘Deurne vertelt’, waarin hij probeert een beeld te geven van Deurne en haar inwoners. De komende weken krijgen de lezers van Weekblad voor Deurne een voorproefje. In het tweede verhaal staat Tedros Abraham Tewolde centraal. 

“Heb je mijn krar al gezien?”, vraagt Tedros in goed Nederlands aan me. De taal leerde hij snel, want hij is slim en erg gemotiveerd. Met behulp van ‘Werkvloer Taal’ probeert hij die nu ook nog op een hoger niveau te tillen. Het muziekinstrument, dat zijn oorsprong vindt in Eritrea, maakte hij eigenhandig in zijn Deurnese huis. De originele stelschroeven waarmee je het snaarinstrument stemt, waren nergens te krijgen. Daarom gebruikte hij die van een gitaar. “Ik kocht ze in een muziekwinkel, hier in het dorp”, zegt Tedros trots.

Een keyboard heeft hij ook en dat bespeelt hij vaak als hij zich eenzaam voelt. Zijn muziekboek ligt opengeslagen op een pagina waar op de rechterpagina de noten van ‘When the saints go marchin’ in’ staan en op de linker die van ‘Grootvaders klok’. Dat lied, waarin wordt beschreven hoe blij grootvader met zijn uurwerk is, heeft een droevig einde: na negentig jaar trouwe dienst staan de wijzers opeens stil, precies op het moment dat ook grootvaders laatste uur heeft geslagen.

Droevigheden
Het verhaal van Tedros zit ook vol droevigheden. Eritrea, zijn geboorteland, ontvluchtte hij zes jaar geleden. Hij was toen 22 jaar. Zoals alle mannen in dat Oost-Afrikaanse land, zou ook hij er zijn militaire dienstplicht moeten vervullen. Niet voor even, maar als het een beetje tegen zit, voor tien jaar of langer.

Zijn vader had het lange tijd geweigerd. Die was in eigen land op de vlucht en kwam daarom zelden thuis. Als hij bij zijn gezin was, bestond voortdurend de kans dat hij opgepakt zou worden. Daarom had hij in hun woning een achterdeur gemaakt. Die was geheim en ook van buiten af niet te zien. Dat zou verdacht zijn want in Eritrea heeft namelijk niemand twee deuren in huis. Als er ongewenst bezoek binnen kwam, kon hij ontsnappen. Lange tijd ging het goed, maar uiteindelijk is hij toch mee genomen.

Ook Tedros volgde een verplichte militaire opleiding. Dat was op een plek die bijna onmogelijk te verlaten is. “In de wijde omgeving is niets en het is er zo heet dat je het niet lang volhoudt als je weg loopt”, vertelt hij geëmotioneerd. Toch lukte het hem om met gevaar voor eigen leven naar Europa te komen. In Nederland verbleef hij achtereenvolgens in de asielzoekerscentra van Ter Apel, Gilze en Overloon. 

Op dit moment werkt hij in Helmond als plaatwerker bij een autoschadeherstelbedrijf. Dat bevalt hem goed, ook omdat er op de werkvloer Nederlands gesproken wordt en hij dan de taal nog beter kan leren . “Ik had vroeger nooit gedacht dat ik plaatwerker zou worden, want je had niets te kiezen. In Eritrea werd je militair en als je heel slim was bepaalde het regime of je voor arts, ingenieur of een ander beroep waar behoefte aan was ging studeren.”

Achtergebleven
Van zijn zeven broers en zussen zijn er drie bij zijn moeder in Eritrea achtergebleven. De anderen wonen in Zweden, Breda of in buurland Ethiopië. Omdat ze naar het buitenland vluchtten, werd zijn familie in het begin door de regering lastig gevallen, maar nu wordt dat wat minder. Dat stelt hem gerust.

Omdat er sinds kort ook telefoonverkeer mogelijk is, kan hij ook af en toe met hen bellen. Zijn moeder moet dat dan stiekem met het mobieltje van oma doen, want alleen erg oude mensen mogen dat hebben.

Het is nu een jaar geleden dat hij in Deurne kwam wonen. Nog steeds valt hem op hoe de cultuur verschilt met die in Eritrea. Laatst vroeg zijn begeleider, toen die bij Tedros thuis was, of hij een dubbele afspraak gemaakt had. Dat kwam omdat op hetzelfde moment zijn Eritrese vrienden aanbelden en op bezoek kwamen. Zonder afspraak , want dat is in Eritrea heel gebruikelijk. 

Wennen
Tedros moet ook nog wennen aan het feit dat hij toekomstplannen mag maken. Dat hoefde hij vroeger nooit. Hij vindt het lastig om te bedenken wat hij wil. Het is een ongekende luxe dat je zelf die keuze mag maken, maar tegelijk ook iets dat je moet leren. In elk geval droomt hij van een bezoekje aan zijn zus in Zweden. “Misschien kan ik er volgend jaar naartoe. Dat zou fantastisch zijn, want het is zeven jaar geleden dat ik haar heb gezien”, zegt Tedros hoopvol. Hij is blij met wat hij hier gekregen heeft: de hulp van ‘Werkvloer Taal’, waarmee hij het niveau van zijn Nederlands op een hoger niveau kan tillen, zijn werkgever, zijn rijbewijs dat hij met het geld van zijn eerste baantje kon halen. En natuurlijk met zijn huis, dat een voordeur én achterdeur heeft.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nog geen duidelijkheid over aantal intercity’s DEURNE - Den Haag trekt 65 miljoen uit om het spoor bij Eindhoven uit te breiden. Naast de eerder gereserveerde 10 miljoen euro wordt er 15 miljoen extra geïnvesteerd in... 4 december 2020 - 13:54
Inbraak bij Ici Paris in Deurne DEURNE - Inbrekers hebben vannacht toegeslagen bij de Ici Paris aan de Torenstraat in Deurne. Dat meldt wijkagent Frank Janssen op Twitter . Het zou gaan om drie inbrekers, die... 4 december 2020 - 13:46
Station Deurne inspiratiebron bij voorstel Tweede Kamer DEURNE/DEN HAAG - Het voorstel van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch uit het Limburgse Panningen om bewoners en ondernemers meer ruimte te geven om hun eigen regionale treinstation op te knappen werd... 4 december 2020 - 13:34
Koude herfstdagen zorgen voor fraaie plaatjes DEURNE - Het is nog herfst, maar de winter doet langzaamaan haar intrede. De eerste nachtvorst nestelde zich afgelopen weekend in de grond. Het leverde fraaie plaatjes op. Hieronder een... 4 december 2020 - 13:18
Wintertijd bij de Ossenbeemd DEURNE - De Ossenbeemd is vanaf deze week weer open op de gebruikelijke tijden in de winterperiode. Deze tijden gelden tot april 2021. Op zondag en woensdag is de Ossenbeemd... 4 december 2020 - 13:11
Deurne kleurt oranje DEURNE - Bij het gemeentehuis in Deurne is vorige week de speciale 'Orange the World vlag' gehesen. Daarnaast wordt het gebouw tot en met volgende week donderdag oranje verlicht in... 4 december 2020 - 12:50