Archieffoto: Hein van Bakel

Begroting Deurne sluitend, maar weinig ruimte voor extra’s

vrijdag 16 oktober 2020 - 12:13|Bram Vannisselroij

DEURNE - De gemeente Deurne presenteerde vorige week donderdag de begroting voor 2021. Hoewel er voor volgend jaar zwarte cijfers worden verwacht, zijn forse bezuinigingen nodig. De gemeente gaat ingrijpen om de hoge kosten voor zorg en welzijn beheersbaar te houden. Een pittige klus want Deurne ontvangt steeds minder geld van het Rijk. “We worden gedwongen om moeilijke besluiten te nemen die pijn gaan doen voor de inwoners.”

Veel gemeenten staan onder grote druk. Het is bijna een mantra die wethouder Marnix Schlösser (Financiën) jaarlijks kan blijven herhalen; het Rijk zal met een structurele oplossing moeten komen anders komen gemeenten steeds meer in de verdrukking. Voor Deurne is het saldo voor het komende jaar nog positief, maar de broekriem zal stevig worden aangehaald. “We moeten alle zeilen bijzetten. Het is wel gelukt om de OZB niet te hoeven verhogen en ook kunnen we alle voorzieningen op peil houden.” Het bedrag van tien miljoen dat gereserveerd is voor de maatschappelijke voorzieningen blijf intact.

Wel bezuinigt Deurne in 2021 fors op de kosten voor het zorg en welzijn. Op die enorme post van 27 miljoen wil de gemeente volgend jaar een miljoen bezuinigen. Een jaar later moet daar nog een miljoen bovenop komen. Schlösser: “Dat kan ook niet anders. We zullen zaken moeten schrappen. De wijkwerkers zijn erg effectief en preventie blijft de basis. Daar gaan we niets van schrappen. Maar er zijn zorgvragers in Deurne die meer krijgen dan ze nodig hebben aan zorg of regelingen. Dat kan niet meer.”

Ook wordt er strenger gekeken wie er echt zorg nodig heeft of dat alleen begeleiding afdoende is. Schlösser benadrukt dat de gemeente goede zorg blijft bieden: “Voorop staat dat we goede zorg en ondersteuning blijven leveren, maar we moeten de uitgaven beperken. Uiteraard pakken we dit aan ‘op z’n Deurnes’, samen met onze partners binnen het sociaal domein. Daarbij geldt ook dat we eventuele compensaties vanuit het rijk direct in mindering brengen op de opgave.” 

Beloftes
Binnen de begroting is er beperkt ruimte voor investeringen. Zo wil het college van B&W museum De Wieger jaarlijks een bedrag van 189.500 euro subsidie schenken. “Ze hebben de afgelopen tijd hun beloftes echt waargemaakt”, aldus wethouder Marinus Biemans (Cultuur). “Het aantal bezoekers is -voor corona - met 32 procent gestegen en ze hebben bewezen dat ze er echt zijn voor alle Deurnenaren. Ook is het museum economisch goed voor de gemeente.”

Deurne zet meer en meer in op het aantrekkelijk maken van de gemeente voor toerisme en recreatie. Het aantal toeristen neemt al jaren toe. De fiets- en wandelroutes zullen daarom een opknapbeurt krijgen. Biemans benadrukt dat niet alleen toeristen van deze investering plezier hebben, want ook inwoners recreëren in de eigen gemeente. De toeristenbelasting stijgt wel met 25 cent.  

‘We zullen zaken moeten schrappen’

Digitalisering
Volgens burgemeester Hilko Mak digitaliseert de samenleving in een hoog tempo verder. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en ook de rijksoverheid verwachten dat gemeenten hierin meegaan. Om alle digitale ontwikkelingen te kunnen bijbenen, is een extra investering nodig in informatiebeveiliging, digitale dienstverlening en privacy. “Dat zijn we aan onze inwoners verplicht. Het moet gewoon goed geregeld zijn”, aldus Mak.

Milieustraat
De milieustraat wordt volgend jaar duurder. Er wordt afgestapt van het weegtarief en mensen gaan voortaan per kuub betalen. Op het gemeentehuis wordt er in het personeelsbestand gesneden. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen, maar het moet wel een besparing van 450.000 euro opleveren. 

‘Op het gemeentehuis wordt er in het personeelsbestand gesneden’

Coronacrisis
Naast de gevolgen van het rijksbeleid, hangt ook de coronacrisis als een donkere wolk boven Deurne. Wat voor invloed dit op financieel gebied heeft is voor iedereen nog onduidelijk. Toch zal de gemeente hier geen geld voor reserveren. “Gelukkig hebben we in Deurne een goede algemene reserve, waarmee we de klappen van deze crisis vooralsnog op kunnen vangen. Daar is het ook voor bedoeld. Daarom kiezen we ervoor om geen apart budget te reserveren voor corona”, zegt Schlösser. 

Gerelateerde nieuwsberichten

19-jarige jongen uit Vlierden zwaargewond bij ongeval VLIERDEN/HELENAVEEN - Een 19-jarige jongen uit Vlierden raakte in de nacht van maandag op dinsdag met zijn auto te water aan de Soemeersingel in Helenaveen. Hij is met zware verwondingen... 11 mei 2021 - 11:23
Flinke pil over de Peel in al haar facetten DE PEEL – Aan informatie over de Peel geen gebrek, maar waar begin je met zoeken? Dankzij Stichting Veen blijft de liefhebber vanaf nu heel wat speurwerk bespaard. Heel de... 7 mei 2021 - 11:56
SV Deurne organiseert avondvullende online show DEURNE - De supportersvereniging van SV Deurne organiseert op zaterdag 1 mei een interactieve YouTube-livestream genaamd ‘SV Deurne Doen we Samen-show’. Tijdens dit gevarieerde programma nemen de clubiconen Jan Kuipers... 30 april 2021 - 10:01
Het Hofke van Marijke zoekt nieuw bestuur SINT JOZEFPAROCHIE - Het Hofke van Marijke is al vele jaren het hart van Sint Jozefparochie. Als het aan Wijkraad Sint Jozefparochie ligt blijft dat ook zo. Daarom gaan ze... 30 april 2021 - 09:47
Eerbetoon aan een markante Zeilberger ZEILBERG - Het begon jaren geleden met een enkel bankje naast De Clarinet in Zeilberg. Het groeide al snel uit tot een fraaie overdekte ontmoetingsplek voor jong en oud. Maandag... 30 april 2021 - 09:29
Deurnenaren nauw bij gemeente betrokken DEURNE – Deurnenaren voelen zich eerst en vooral Nederlander, maar ook de betrokkenheid bij de eigen gemeente is groot. Dat blijkt uit een onderzoek onder burgerpanel Tip Deurne. Niet voor... 29 april 2021 - 15:24