De finishplaats wordt elke dag opgebouwd door medewerkers van Movico uit Deurne. (Foto: Movico)

‘Op de Ventoux kan het spoken’

donderdag 17 september 2020 - 13:02|Bram Vannisselroij

DEURNE - De Tour de France is in de derde week aanbeland. De renners snakken naar Parijs, maar ook voor Richard Need zijn het zware weken. De parcoursbouwer werkt bij het Deurnese bedrijf Movico, dat achter de schermen zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Tijdens het grootste wielerspektakel ter wereld. 

Het is alweer de twintigste Tour de France voor Richard. Bij toeval belandde hij net na de eeuwwisseling in Frankrijk. Als bijbaantje werkte hij toentertijd in gemeenschapshuis De Vierspan in Deurne. Bij het etablissement dat in 2005 tegen de vlakte ging verzorgde hij de catering. Bij Movico zochten ze iemand die de kok kon assisteren tijdens de Tour. Richard besloot op de vacature in te gaan, maar een onverdeeld succes werd het niet. “Na de Tour was iedereen het erover eens dat bouwen meer mijn ding was”, lacht hij.

Een jaar later ging hij opnieuw mee naar Frankrijk, maar dan voor het stevige werk. Richard bouwt dagelijks samen met zijn collega’s onder andere de start- en finishplaats, de 1-kilometerboog en verschillende faciliteiten voor de renners.

De woensdag voor de start van de Tour vertrok de Movico-karavaan vanuit Deurne richting startplaats Nice. “Het duurt altijd even voor je in het ritme zit. We staan vaak heel vroeg op en soms slapen we maar een of twee uur. Het is daarom noodzakelijk om goed je rust te pakken”, legt Richard uit. De werkzaamheden zijn meestal rond 9.00 uur klaar. Ruimschoots op tijd voor de start van de etappe. ’s Middags proberen Richard en zijn collega’s rust te pakken, om daarna nog een deel van de etappe mee te pikken.

Na de finish, als de truien uitgereikt zijn en de pers te woord is gestaan, moet het hele circus weer worden afgebroken.  Dan begint de reis naar een volgende start- en finishplaats. De collega’s onderling vormen een hecht team. “Dat is ook wel belangrijk, want we slapen met z’n tweeën in een cabine. Je zit toch drie weken op elkaars lip”, vertelt hij. 

Mondkapjes
Het coronavirus heeft logischerwijs invloed op de werkzaamheden. Zo wordt er gewerkt met plexiglasschermen en mondkapjes. Dat laatste is geen pretje als het kwik oploopt tot tropische temperaturen. “De sfeer is door corona anders; minder pers, show en publiek. Al is het op sommige bergen dan weer heel druk. Dat is heel apart om mee te maken. Zeker gezien de voorzorgsmaatregelen die wij moeten nemen.”

Tijdens de spaarzame rustdagen is er geen tijd voor een goed glas rode wijn en een kaasplankje. “Vaak overbruggen we dan grote afstanden naar een andere streek of we wassen de vrachtwagens.” Hij doet het werk al twintig jaar met liefde, ondanks dat hij geen fervent wielerliefhebber is. Toch beleefde hij leuke avonturen. Richard vond het Lance Armstong-tijdperk spannend. “En ook de start vanaf het stratencircuit van Monaco zal ik nooit vergeten. Dat de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma nu goed presteert is natuurlijk leuk.”

De warmste (of koudste) herinneringen heeft hij aan de Mont Ventoux, ook wel De Reus van de Provence genoemd. “Op de Ventoux kan het echt spoken. Vaak is het daar slecht weer en waait het flink. Dan beweegt de vrachtwagen als een wieg op en neer.”

In de twee decennia dat hij met Movico afreist naar Frankrijk zag hij het werk steeds professioneler en gestroomlijnder worden.  “In het begin werkten we soms samen met Fransen partijen, dat ging niet altijd vlekkeloos.” Tegenwoordig is de Movico-brigade een geoliede machine met een geheel eigen team. Naast de Tour is het bedrijf ook bij tal van andere grote evenementen aanwezig zoals de Volvo Ocean Race, de Dakar Rally en de marathon van Parijs. 

'De sfeer is door corona anders; minder pers, show en publiek'

Mysterie
Een moment staat hem nog helder voor de geest. In de Tour van 2016 ging het tijdens de zevende etappe goed mis toen de 1-kilometerboog tijdens de rit naar beneden kwam. De boog die hij ’s morgens opbouwde kwam op het peloton terecht. “We weten nog steeds niet hoe dat kon gebeuren. Wellicht dat een toeschouwer of een boze boer iets gedaan heeft.” Het is vaker voorgekomen dat ontevreden Franse agrariërs de wielerronde gebruiken om een politiek statement te maken. Het mysterie is tot op de dag van vandaag niet opgelost, maar Richard kan er achteraf om lachen. Nog een paar dagen dan zit de Tour de France van 2020 er weer op. Een ding is zeker: het zal niet de laatste zijn voor Richard. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Gemeente Deurne presenteert uitkomsten verkeersenquête DEURNE - De gemeente Deurne presenteerde onlangs de resultaten van een uitgebreide verkeersenquête onder inwoners. In totaal namen 725 Deurnenaren de moeite om de vragenlijst in te vullen. Uit de... 23 oktober 2020 - 09:21
Burgerpanel TipDeurne over evenementen DEURNE - Er is inmiddels al een dikke streep door het carnavalsseizoen en een intocht van Sinterklaas zit er ook niet in. Deelnemers aan het panelonderzoek van TipDeurne zien ook... 23 oktober 2020 - 09:04
Noord-Brabant goed vertegenwoordigd in lijst rijkste gemeenten REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer berekend wat het vermogen is van de Nederlandse huishoudens. Veel Brabantse dorpen zijn terug te vinden in de top... 21 oktober 2020 - 12:52
Nouwen strijdt met Leeuwinnen voor EK-ticket DEURNE - Aniek Nouwen uit Deurne is opgeroepen voor de Oranje Leeuwinnen voor de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap tegen Estland en Kosovo. Vrijdag staat het eerste duel op het... 20 oktober 2020 - 10:42
Bedrijfsongeval in Deurne: persoon bekneld tussen stenen platen DEURNE – Bij een bedrijfsongeval aan de Beukelsdijk in Deurne is maandagmiddag een persoon overleden nadat hij bekneld raakte tussen stenen platen. Het incident vond plaats rond 14.30. De hulpdiensten... 19 oktober 2020 - 15:19
Stal vat vlam in Deurne DEURNE – Aan de Klein Bruggen in Deurne is zondagmiddag een lege kippenstal in brand gevlogen. Onder andere drie blusvoertuigen, een hoogwerker en enkele waterwagens werden ingezet om het vuur... 19 oktober 2020 - 09:37