Jan van de Kam met een exemplaar van zijn boek. (Foto: Frans Klaus)

Natuurfotograaf Jan van de Kam maakt boek over de Peel

donderdag 3 september 2020 - 14:27|Bram Vannisselroij

GRIENDTSVEEN - Natuurfotograaf Jan van de Kam (82) presenteerde eind maart, middenin de coronacrisis zijn digitale boek ‘De Peel in vier seizoenen’ op internet. De geboren Bakelnaar kreeg een karrevracht aan positieve reacties. Hij polste of er mogelijk interesse was in een fysiek boek, honderden mensen reageerden enthousiast. Van de Kam besloot het boek uit te geven en eind augustus rolden de eerste exemplaren van de drukpers. 

De bevlogen fotograaf, filmmaker en auteur wil deze vrijdag graag over zijn boek praten. In de achtertuin van Van de Kam in een Anton Pieck-achtige setting, die je eerder zou verwachten in de Efteling, doet hij zijn relaas. Het pittoreske woonhuis, het voormalige kantoor van de Turfstrooiselmaatschappij Griendtsveen, diep verstopt in een groene oase, maakt het plaatje compleet.

Al decennialang is Van de Kam woonachtig op een steenworp afstand van de Deurnese Peel en de Mariapeel. Het boek mag gezien worden als hommage aan zijn geliefde natuurgebied. Zelf is Van de Kam er nuchter onder. “Ik wil de mensen gewoon laten zien hoe mooi de Peel is.”

Op 15-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste camera. Twee jaar later begint hij als fotojournalist bij de inmiddels verdwenen krant Helmondse Courant, de voorloper van het Eindhoven Dagblad. Steeds meer specialiseert hij zich in natuurfotografie. Eerst in zwartwit, later volgen kleurenfoto’s.

In de beginjaren maakt hij ook nog ‘gewone’ foto’s voor de krant. Het maken van alleen natuurfoto’s brengt niet genoeg geld op om van te leven. Het blijken waardevolle lessen. “Het maken van foto’s bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd is erg leerzaam. Je leert dan om te anticiperen. Daar heb ik later veel profijt van gehad”, doceert Van de Kam. Enige tijd later gaat hij ook natuurfilms maken, onder andere over de Waddenzee. Vaak werkt hij samen met ecologen en natuurbeschermers. 

Trekvogels
In eerste instantie werkt hij vooral in Nederland. Daarna slaat hij zijn vleugels uit om zijn grote passie trekvogels op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij vliegt de hele wereld over. Van Canada, Nieuw-Zeeland tot Zuid-Korea en Oman. Zijn boeken zijn uitgegeven in onder andere het Chinees, Koreaans, Arabisch en natuurlijk Engels. De Gele Zee behoort lange tijd tot zijn werkterrein. De trekvogels beginnen daar aan een lange reis richting Australië en Nieuw-Zeeland. “Een reis van 8000 kilometer, die ze in één keer afleggen. Dat is bijna niet te bevatten”, vertelt Van de Kam enthousiast.

Toch hoef je geen duizenden kilometers te reizen om prachtige natuur te zien. Het bewijs ligt hier in boekvorm op tafel. Een halve eeuw nadat Van de Kam zijn eerste boek over de Peel uitbrengt mag ‘De Peel in vier seizoenen’ toch wel zijn pièce de résistance worden genoemd. De kroon op zijn werk telt ruim 200 bladzijden met de meest bijzondere foto’s uit het omvangrijke oeuvre van de natuurfotograaf. 

'Je moet vaak een beetje geluk hebben'

Geduld
Een echte tactiek heeft hij niet om tot de mooiste foto’s te komen. “Je moet vaak een beetje geluk hebben.” Maar de doorgewinterde fotograaf weet na zo veel jaar ook wel waar hij moet zijn. Hij wijst op een foto van een net ontpopte libelle. “Het duurt enkele dagen voordat ze uitkomen. Je moet dan geduld hebben.” Hij bladert verder en laat een spectaculaire aanval van een roodpootvalk op twee parende libellen zien.

Het boek toont de vier seizoenen in optima forma. “Het mooiste vind ik de lente”, zegt Van de Kam. Om even later terug te komen op zijn mening: “Elk seizoen heeft eigenlijk wel iets.” De Peelbrand die afgelopen voorjaar de regio in haar greep hield, en een groot deel van het natuurgebied in as legde, doet Van de Kam nog steeds zeer. “Het is vooral jammer dat het reliëf, eeuwen aan geschiedenis verloren is gegaan.”

Toch ziet hij dat de natuur veerkrachtig is. “Op veel plekken is de natuur alweer volledig hersteld. Daar heeft de brand alleen voor schade gezorgd aan het oppervlak. Ik hoop dat mijn boek ervoor zorgt dat de Peel meer waardering krijgt. Het blijft een uniek natuurgebied.” Het boek ‘De Peel in vier seizoen’ is te krijgen bij Boekhandel Berkers, VVV Deurne en de gratis onlineversie is in te zien op www.depeelin4seizoenen.nl.    

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

In beeld: Nieuwe tentoonstelling De Wieger feestelijk geopend DEURNE – De nieuwe tentoonstelling ‘van Armando tot Zadkine’ van De Wieger werd zondagmiddag in de museumtuin feestelijk geopend. Deze expositie markeert het afscheid van Lex van de Haterd als... 21 september 2020 - 13:43
Koninklijke Onderscheiding voor Mario Wijnen DEURNE - Mario Wijnen heeft afgelopen zaterdag van burgemeester Hilko Mak een Koninklijke Onderscheiding gekregen voor al zijn goede werk voor de gemeenschap. Het betreft de titel ‘Ridder in de... 21 september 2020 - 10:26
Bijna 2.000 eetbonnen voor ‘Toppers van het Elkerliek’ DEURNE/HELMOND – Toen het coronavirus begin dit jaar in alle hevigheid uitbrak, had met name het zorgpersoneel het hard te halen. Ook in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne... 18 september 2020 - 09:54
Basisschool Willibrordus verzamelt E-waste DEURNE - De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Willibrordus zijn tot en met 2 oktober druk bezig met het verzamelen van elektronisch afval voor de E-waste race... 18 september 2020 - 08:57
Lekker Ding Festival maakt dorstig DEURNE - Wanneer je een paar maanden geleden, op het dieptepunt van de corona-ellende, gezegd zou hebben dat we begin september van dit jaar met dik vijfhonderd mensen op terrasjes... 17 september 2020 - 13:16
‘Op de Ventoux kan het spoken’ DEURNE - De Tour de France is in de derde week aanbeland. De renners snakken naar Parijs, maar ook voor Richard Need zijn het zware weken. De parcoursbouwer werkt bij... 17 september 2020 - 13:02