Provinciale vragen over puppyhandel
BRABANT - Het CDA wil van het provinciebestuur weten wat deze kan betekenen bij de aanpak van de malafide puppyhandel. De fractie stelde vrijdag vragen naar aanleiding van een artikel van deze krant.
Indiener is Statenlid John Bankers, tevens wethouder in de gemeente Asten. Bankers vraagt zich af welke rol het provinciebestuur kan spelen bij bijvoorbeeld het adresseren van dit 'grensoverschrijdende probleem' bij andere overheden en instanties. 'Bent u bereid dit bij hen onder de aandacht te brengen', aldus Bankers.
'In hoeverre is de illegale handel in puppy’s een aandachtsgebied van de autoriteiten?'
Het valt het CDA op dat de Nederlandse puppyhandel zich hoofdzakelijk in Brabant lijkt af te spelen. Zo wordt de top tien van postcodegebieden met de meeste geboortemeldingen van pups door Brabant gedomineerd, met slechts twee gebieden buiten de provincie (één in Gelderland en één in Limburg). Bankers vraagt of het provinciebestuur hiervoor een verklaring heeft en of er mogelijk een link bestaat met Oost-Europese 'puppy-fabrieken'. In landen zoals Hongarije en Roemenië worden pups namelijk op grote schaal gefokt. De teven zitten vaak onder embarmelijke omstandigheden opgesloten en doen niets anders dan zwanger worden en werpen. Het economisch belang prevaleert daar met afstand boven het dierenwelzijn.
Handhaving
Handhaving vormt een essentieel onderdeel bij de aanpak van malafide handel. Maar volgens deskundigen schort het op dat gebied. Meldingen zouden vanwege structurele capaciteitsproblemen niet voortvarend worden opgepakt. Karen Soeters, directeur van House of Animals, stelt bijvoorbeeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2018 van de 600 meldingen er slechts 3 afhandelde. Soeters gaat nog een stapje verder en bekijkt momenteel of er aangifte kan worden gedaan tegen de NVWA vanwege medeplichtigheid aan dierenleed.
Hoe dan ook, Bankers wil graag weten wie er verantwoordelijk is voor de handhaving en of het provinciebestuur zich herkent in het geluid van de deskundigen. 'In hoeverre is de illegale handel in puppy’s (en andere dieren) een aandachtsgebied van de autoriteiten?', aldus de Astenaar. Gedeputeerde Staten zal de vragen binnenkort beantwoorden.
Kamervragen
Ook in de Tweede Kamer werden vrijdag vragen gesteld over de puppyhandel. De VVD, PVV en Partij voor de Dieren richtten zich daarbij met name op de registratie van pups, omdat de controle daarop gebrekkig zou zijn. De drie partijen reageerden hiermee op de onderstaande uitzending van Nieuwsuur van donderdagavond.