(Foto: Marius van Deursen)

‘Hoge zorgkosten door falend rijksbeleid’

vrijdag 26 juni 2020 - 10:05|Bram Vannisselroij

DEURNE - De hoge zorgkosten zijn het gevolg van falend rijksbeleid. Dat vindt directeur Hub Bloebaum van Bijzonder Jeugdwerk/Vreekwijk. Hij schrok van de ophef die rondom de jeugdinstelling ontstond, nadat Deurne het begrotingstekort bekendmaakte. “Het is een enorm complexe situatie. Inwoners van Deurne krijgen onterecht het gevoel dat wij de oorzaak zijn van het begrotingstekort. Dat wil ik graag rechtzetten.”

Het begrotingstekort van de gemeente Deurne over het jaar 2019 liep mede door de hoge kosten van het sociaal domein op tot 1.226.000 euro. Een grote kostenpost blijkt jeugdzorginstelling Vreekwijk te zijn.

Bloebaum en wethouder Marnix Schlösser maken zich al jaren grote zorgen. Laatstgenoemde heeft financiën en zorg in zijn portefeuille. Sinds de decentralisatie van de zorg in 2015 kregen gemeenten steeds meer op hun bordje. De geringe compensatie die daartegenover staat is verre van toereikend. Bloebaum betreurt de hele gang van zaken. En dan met name de negatieve beeldvorming. De hele situatie straalt volgens hem niet goed af op de (jeugd)zorg. “Terwijl wij hier met een grote groep gepassioneerde mensen hard aan het werk zijn.”

Sinds 2015 is het voor de jeugdinstelling en voor de gemeente haast onmogelijk om de administratieve rompslomp op orde te brengen. Voorheen was de provincie hiervoor verantwoordelijk. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet – dat vanaf 2020 in zou gaan - zou soelaas moeten bieden. Hierin wordt onder andere afgesproken welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jongeren in zorginstellingen.

Bloebaum: “Veel jongeren komen uit gebroken gezinnen, waarbij het moeilijk is om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is. Vaak wonen de ouders in verschillende woonplaatsen en schuiven gemeenten de verantwoordelijkheid op elkaar af.” De invoering van de regeling werd vanwege corona uitgesteld. “In eerste instantie zei de minister dat het een kleine administratieve handeling zou zijn. Toen de coronacrisis uitbrak, werd snel besloten om dit uit te stellen tot januari 2022. Dat kan ik niet rijmen met elkaar”, zegt Schlösser. 

Verkiezingen
Hoewel het probleem in Den Haag hoog op de politieke agenda staat, denkt de wethouder niet dat dit nog vóór de verkiezingen is opgelost. “Ik denk niet dat de partijen zich daaraan gaan branden.” Hoewel Schlösser vorige week ferme taal sprak, is hij juist zeer te spreken over de samenwerking tussen de zorginstelling en de gemeente Deurne. “Wij zijn blij met zo’n mooie instelling in onze gemeente. Het zorgt voor werkgelegenheid en wij nemen onze verantwoordelijkheid om deze jongeren, die het niet makkelijk hebben, een plek te geven”, vertelt Schlösser. “Veel van deze jongeren hebben niet eens een thuis. Ze hebben bijvoorbeeld te maken gehad met huiselijk geweld of loverboypraktijken. Ik vind mensenhandel eigenlijk een beter woord”, vult Bloebaum aan. 

Perspectief
Hij erkent dat de kosten voor de opvang van jongeren torenhoog zijn, maar plaatst het geheel in perspectief. “Als wij zorgen dat iemand door ons werk niet in de tbs-verpleging terechtkomt, dan besparen we de samenleving enorm veel geld. Dat wordt helaas niet altijd gezien. Jeugdzorg komt nooit positief in het nieuws, terwijl wij hier met ziel en zaligheid werken en veel voor elkaar krijgen.”

De jongeren worden op de fraaie locatie Vreekwijk klaargestoomd om terug te keren in de maatschappij. Zij kunnen een opleiding volgen aan De Korenaer. Deze school kreeg in 2016 het predicaat ‘excellente’ school. Leerlingen die kiezen voor de richting ‘groen’ kunnen op het terrein ruimschoots praktijkervaring opdoen. Ook is er ruimte om te sporten, bijvoorbeeld op de nieuwe stormbaan, waar ook particulieren gebruik van kunnen maken. “We willen het terrein meer openstellen. Dat de inwoners van Deurne zien wat hier gebeurt”, aldus Bloebaum.

Zo’n 70 jaar geleden werden er voor het eerst jongeren opgevangen in wat toen nog een ouderwets internaat was. “Voornamelijk moeilijk opvoedbare jongens uit de Randstad werden hier geplaatst. Een verblijf op het platteland zou goed voor ze zijn”, blikt de huidige directeur terug. Tegenwoordig wordt er jeugdzorg verleend aan jongeren uit heel Nederland. Als het aan Schlösser en Bloebaum ligt tot in lengte van jaren. Maar dan zal er wel snel een passende compensatieregeling moeten komen vanuit het Rijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Strojil verovert nationale beker met Basketbal Academie Limburg DEURNE - Basketbal Academie Limburg MU18 heeft afgelopen zaterdag beslag gelegd op de Basketball Cup. Het team van Armin Strojil (17) uit Deurne was in de eigen sporthal Boshoven in... 24 september 2020 - 14:26
Grondige renovatie Koolhof om wijk klimaatbestendig te maken DEURNE - De plannen om de Deurnese wijk Koolhof klimaatbestendig te maken stammen reeds uit 2018. Door vertraging lijkt er nu pas schot in de zaak te zitten. De wijk... 24 september 2020 - 14:13
Lovende woorden voor inzet Lex en Leonie van de Haterd DEURNE - Directeur Katjuscha Otte opende zondag 20 september de expositie ‘Van Armando tot Zadkine’ in Museum De Wieger. In een veelzijdige en verrassende expositie zijn zo’n tweehonderd werken te... 24 september 2020 - 14:06
Fanfare Sint Cecilia Milheeze laat weer van zich horen MILHEEZE - Fanfare Sint Cecilia liet op de laatste zondag van de zomer sinds lange tijd weer van zich horen in het openbaar. Onder een stralende zon en dito blauwe... 24 september 2020 - 13:06
Fietser zwaargewond na aanrijding met auto in Deurne DEURNE - Een fietser is donderdagmorgen zwaargewond geraakt na een aanrijding met een auto. Het slachtoffer werd rond 10.45 uur geschept bij het oversteken op de Dunantweg in Deurne. Vanwege... 24 september 2020 - 12:17
In beeld: Eerbetoon aan Willem Dat SINT JOZEFPAROCHIE - Onder toeziend oog van vele belangstellenden zijn vorige week vrijdag tijdens een emotionele bijeenkomst de naamborden van het Willem Dat Plantsoen in Sint Jozefparochie onthuld. Naast diverse... 24 september 2020 - 11:51