In november 2019 werd een grote slotbijeenkomst gehouden. (Archieffoto: Marius van Deursen)

Eindrapport project Wonen en Zorg gepresenteerd

donderdag 18 juni 2020 - 13:59|Bram Vannisselroij

DEURNE – De gemeente Deurne vergrijst, net als heel Nederland in rap tempo. Het grootste deel van deze ouderen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met deze wens neemt de vraag naar zorg en ondersteuning fors toe. Het aantal 80-jarigen zal de komende 20 jaar verdubbelen. KBO-Kring- Deurne, de gemeente en LEV-groep Deurne willen vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Vandaag wordt het eindverslag van het project ‘Wonen en Zorg in Deurne’ gepresenteerd. 

In alle wijken in Deurne werden vorig jaar bijeenkomsten gehouden om informatie op te halen. Hoe zien ouderen hun toekomst? Waar liggen de knelpunten? En belangrijker nog: wat zijn de oplossingen? Daarnaast werden er tientallen gesprekken gevoerd tussen alle betrokken partijen. Zorginstellingen, projectontwikkelaars en KBO gingen met elkaar in gesprek.

Het idee kwam van KBO-Kring-Deurne. Voorzitter Leo Verberne en Gerrit van den Heuvel van de ouderenorganisatie moesten vanaf ‘nul’ beginnen. Ze voorzien grote problemen als er niet nu al naar de toekomst wordt gekeken. 

Regie
Aan de gemeente Deurne werd gevraagd om de regie in handen te nemen. Volgens Van den Heuvel is de samenwerking prima. Ook woningbouwcorporatie Bergopwaarts liet zich van haar beste kant zien. “Als we zien wat er allemaal voor plannen liggen wat betreft nieuwbouw, en hoe gekeken wordt naar een combinatie van wonen en zorg, dan is dat heel positief. 80 procent van de nieuwbouw wordt levensloopbestendig.” Dat wil zeggen dat wonen, slapen en sanitair zich op dezelfde een bouwlaag. Om zorg aan te kunnen bieden is dat van essentieel belang voor ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.  

“Maar we kijken naar het hele plaatje. Dus niet alleen sociale woningbouw, ook commerciële partijen worden hierbij betrokken”, vult Verberne aan. “De ouderen willen best verhuizen naar een appartement, of een kleinere woning, maar dan wel binnen de eigen wijk. Daarom moet op lokaal niveau voor deze doelgroep worden gebouwd”, aldus Van den Heuvel. 

'Veel ouderen denken niet of nauwelijks aan de toekomst'

Te laat
Veel ouderen denken niet of nauwelijks aan de toekomst. Als er zich problemen voordoen zijn ze vaak te laat. Van den Heuvel: “We willen dat senioren gaan nadenken over hoe zij hun toekomst zien.”

De opgave is groot, maar in veel wijken zijn er al prima voorzieningen voor deze doelgroep. Zo zijn in Liessel en Sint Jozefparochie woonservicezones gerealiseerd en heeft Helenaveen een kleinschalige woongemeenschap waar ouderen samen gebruik kunnen maken van de combinatie wonen en zorg.

In Heiakker en Koolhof zijn deze voorzieningen bijna niet aanwezig. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel. Verberne vindt dat ouderen daar zelf een actieve rol in moeten spelen. “De tijd dat de overheid of de gemeente alles regelden is voorbij. Mensen moeten veel meer zelf initiatief tonen. Als dat niet meer lukt, dan moet je zorgen dat je personen om je heen verzamelt die je kunnen helpen. Dat kan familie zijn, maar ook kennissen of buurtgenoten. We moeten elkaar simpelweg meer aandacht geven”, meent Verberne.

De grote winst van het project is de toename van bewustwording bij ouderen, politiek, professionals en vrijwilligers over de uitdaging. Het eindrapport wordt naar ongeveer 160 betrokkenen verstuurd. De KBO blijft met hen in gesprek over wonen en zorg in de gemeente Deurne. “Wij blijven bewustwording creëren, niet alleen onder ouderen, maar ook onder de zorginstelling, projectontwikkelaars en de gemeente. We hopen dat daar binnenkort concrete plannen uit voortkomen. Dan zijn we al een heel eind”, besluit Verberne. 

Gerelateerde nieuwsberichten

De Peel staat centraal in expositie Noordbrabants Museum DEURNE/DEN BOSCH- Het werk van de kunstenaars Martien Coppens, Gerrit van Bakel en Johan Claassen staat centraal in de nieuwe tentoonstelling Poëzie van de Peel die vanaf 7 november 2020... 30 oktober 2020 - 15:23
Kunstenaar Dirk Verberne uit Helenaveen geportretteerd in boek HELENAVEEN – Dirk Verberne uit Helenaveen nam afgelopen week – op gepaste afstand - het exemplaar van het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en... 30 oktober 2020 - 15:19
Vaten drugsafval gedumpt in Griendtsveen en Helenaveen GRIENDTSVEEN/HELENAVEEN – Tussen Griendtsveen en Helenaveen zijn in de natuur verschillende vaten met daarin drugsafval gedumpt. De vaten werden vrijdagochtend rond 10.00 uur gevonden. In Helenaveen werd op de Soemeersingel... 30 oktober 2020 - 14:47
Ochtend- en avondwandelingen tijdens Halloweenweekend DEURNE - Er starten aankomend weekend vanaf Natuurpoort de Peel weer verschillende wandelingen. Ondanks dat alle activiteiten in eerste instantie waren geannuleerd, wil de organisatie de wandelaars toch de gelegenheid... 29 oktober 2020 - 16:18
Tentoonstelling 'In de ban van de Aa' in De Wieger DEURNE - De Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Jolanda Tielens startten begin 2020 met een bijzonder kunstproject: twee en een half jaar lang volgen ze het stroomgebied van de Aa,... 29 oktober 2020 - 15:56
Fragment uit het boek ‘Deurne vertelt’ DEURNE - Marlon Tielemans uit Helmond portretteerde dit jaar vijftig bekende en minder bekende Deurnenaren. Volgende maand verschijnt zijn boek ‘Deurne vertelt’, waarin hij probeert een beeld te geven van... 29 oktober 2020 - 15:47