Een aannemer ondersteunt Staatsbosbeheer tijdens het blussen van de brand.

Drie onderzoeken naar Peelbrand

vrijdag 12 juni 2020 - 12:48|Bram Vannisselroij

DEURNE – De gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost stellen drie onafhankelijke onderzoeken in naar de Peelbrand. De eerste resultaten worden in oktober van dit jaar verwacht. Burgemeester Hilko Mak van Deurne liet vorige week weten dat er geen andere aanpak mogelijk is om de nog smeulende brand helemaal te doven. “Als het zin zou hebben om de Chinooks te laten komen, zou ik dat direct doen.”

Sinds deze week is er extra materieel en mensen ingezet. Staatsbosbeheer is 7 dagen per week samen met een aannemer actief in het gebied. Zij schakelen onder andere wetlandtracks in. Dit zijn rupsvoertuigen, vergelijkbaar met een pistebully op een skipiste. Met deze voertuigen kan de aannemer op plekken komen die niet bereikbaar zijn voor andere voertuigen. Ook worden er mobiele waterkanonnen ingezet en graafmachines om de grond open te trekken en te koelen met water.

Er zijn kleinere rupsvoertuigen waar een kleine kraan en bak met water op zijn gemonteerd. En er worden bladblazers met waterrugzak ingezet om het vuur uit te blazen en de grond af te koelen, op plaatsen die voor het materieel niet toegankelijk zijn.

Pas als het vuur oplaait komt de brandweer assisteren. Deze aanpak kan op veel kritiek rekenen van de dorpsraden en de inwoners van omliggende dorpen. Burgemeester Mak kan het zich goed voorstellen. “Het is natuurlijk niet niks als je midden in de nacht huis en haard moet verlaten en al weken in de vieze rook zit. We doen wat we kunnen.” 

'Als het zin zou hebben om de Chinooks te laten komen, zou ik dat direct doen'

Droneteam
Landelijke natuurbranddeskundigen van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) bezochten op vrijdag 29 mei het gebied en samen met Staatsbosbeheer, de aannemer en de brandweer is de situatie beoordeeld. Er zijn beelden van bovenaf gemaakt door het droneteam van de brandweer Midden- en West-Brabant. De conclusie van de deskundigen is dat dit de meest effectieve methode is om de veenbrand te bestrijden en dat er geen beter alternatief is. Volgens de deskundigen is het blussen van bovenaf niet zinvol. Mak: “Het heeft geen zin. Dat zou ik dan alleen voor de bühne doen.”

Nog altijd hebben de inwoners van de gemeente Deurne veel last van de smeulende brand. Vorige week laaide het vuur weer een paar keer op en daarnaast is er veel rookoverlast. Op de Kanaalstraat in Liessel botsten twee weken geleden zes voertuigen achter op elkaar vanwege het slechte zicht door de rook. Deurne verlaagde de maximumsnelheid op enkele wegen rondom de Deurnese Peel om herhaling te voorkomen. Het is echter lastig om te voorspellen wanneer en waar rookontwikkeling plaats zal vinden.

Mak denkt dat de overlast nog zeker een aantal weken zal duren. “Het liefst hadden we het morgen opgelost, maar hier hebben we nog wel een aantal weken last van. Het gaat om een heel complexe veenbrand. Het is niet zo dat als het vuur uit is, het ook over is. Heel vervelend. Het weer werkt ook niet mee.” Om de brand volledig uit te krijgen moet het langere tijd regenen. De buien van afgelopen weekend zijn daarom een druppel op een gloeiende plaat. De ondergrondse veenbrand zit op minimaal anderhalve meter en daarom kan de brandweer daar moeilijk bij. 

'We doen wat we kunnen'

Technisch onderzoek
De gemeente Deurne, provincie Noord-Brabant en Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost stellen drie onderzoeken in naar de Peelbrand. De kosten worden geschat tussen de 30.000 en 50.000 euro. Dit bedrag zal evenredig verdeeld worden onder de drie partijen. Het eerste onderzoek behelst een technisch onderzoek over de oorzaak en het verloop van de brand.

Het tweede onderzoek is een beleidsevaluatie, gericht op het rapport “Door het vuur voor veilige natuur” uit 2015. Dan gaat het specifiek over de werking van het driemanschap (overleg tussen gemeente, de Veiligheidsregio Zuidoost Brabant en Staatsbosbeheer) en van de RIN Deurnese Peel/Mariapeel (Risico Index Natuurgebieden). De gemeente Deurne en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost hebben om dit onderzoek gevraagd. De provincie heeft hierin de regie.

Het derde onderzoek richt zich op de relatie tussen veiligheid en natuurbeheer. De Wageningse universiteit is voor dat laatste onderzoek gevraagd om een offerte uit te brengen. Na akkoord door de opdrachtgevers start het onderzoek, naar verwachting nog deze maand. Staatsbosbeheer zal wel worden geraadpleegd, maar is geen opdrachtgever. Dit om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen. Ook de dorpsraden en het waterschap worden hierbij betrokken. Een grote bijeenkomst voor inwoners zal er gezien de coronamaatregelen niet komen. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Gemeente Deurne presenteert uitkomsten verkeersenquête DEURNE - De gemeente Deurne presenteerde onlangs de resultaten van een uitgebreide verkeersenquête onder inwoners. In totaal namen 725 Deurnenaren de moeite om de vragenlijst in te vullen. Uit de... 23 oktober 2020 - 09:21
Burgerpanel TipDeurne over evenementen DEURNE - Er is inmiddels al een dikke streep door het carnavalsseizoen en een intocht van Sinterklaas zit er ook niet in. Deelnemers aan het panelonderzoek van TipDeurne zien ook... 23 oktober 2020 - 09:04
Noord-Brabant goed vertegenwoordigd in lijst rijkste gemeenten REGIO - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer berekend wat het vermogen is van de Nederlandse huishoudens. Veel Brabantse dorpen zijn terug te vinden in de top... 21 oktober 2020 - 12:52
Nouwen strijdt met Leeuwinnen voor EK-ticket DEURNE - Aniek Nouwen uit Deurne is opgeroepen voor de Oranje Leeuwinnen voor de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap tegen Estland en Kosovo. Vrijdag staat het eerste duel op het... 20 oktober 2020 - 10:42
Bedrijfsongeval in Deurne: persoon bekneld tussen stenen platen DEURNE – Bij een bedrijfsongeval aan de Beukelsdijk in Deurne is maandagmiddag een persoon overleden nadat hij bekneld raakte tussen stenen platen. Het incident vond plaats rond 14.30. De hulpdiensten... 19 oktober 2020 - 15:19
Stal vat vlam in Deurne DEURNE – Aan de Klein Bruggen in Deurne is zondagmiddag een lege kippenstal in brand gevlogen. Onder andere drie blusvoertuigen, een hoogwerker en enkele waterwagens werden ingezet om het vuur... 19 oktober 2020 - 09:37