De terrassen in Deurne stroomden maandag eindelijk weer vol. (Foto: Marius van Deursen)

We mogen weer!

vrijdag 5 juni 2020 - 10:32|Bram Vannisselroij

DEURNE - Na ruim tweeënhalve maand konden mensen eindelijk weer genieten van een hapje en een drankje op de terrassen in Deurne. Maandag om klokslag 12.00 uur openden de horecagelegenheden aan de Markt de deuren. Dat was voor het eerst sinds de sluiting op zondag 15 maart. Dit gebeurde wel onder strikte voorwaarden. De verwachte chaos bleef uit.

Even voor 12.00 uur worden de laatste voorbereidingen getroffen door het personeel voor de heropening. Niet veel later slenteren de eerste mensen de Markt op. Het is voor zowel de klant als de uitbaters even wennen. Binnen zijn maximaal 30 gasten toegestaan. Bezoekers moeten reserveren en altijd aan een tafeltje zitten. Iedereen moet anderhalve meter afstand houden, behalve mensen die een huishouden vormen en tweetallen.

Voor een bezoek aan een restaurant of café checkt het personeel tijdens een gesprek of de bezoeker een gevaar vormt voor de andere gasten of het personeel. Spelregels In Deurne verloopt dit allemaal vrij ordentelijk. Op een bord staan de spelregels beschreven en de oproep om je eerst te melden bij een speciale inchecktafel.

De anderhalve meter wordt door de dorstige gasten redelijk goed in acht genomen ziet ook Marjo van Hoek, uitbaatster van eetcafé De Potdeksel. “Af en toe moet je klanten op het terras wel even waarschuwen, maar over het algemeen gaat het goed. Ook het personeel houdt zich perfect aan de voorschriften.” Vriendengroepen gaan veelal in een grote kring zitten om toch met iedereen te kunnen praten. Zo zijn er wel meer creatieve, maar ook praktische oplossingen om toch gezellig en verantwoord op het terras te zitten.

Af en toe moet je de klanten op het terras even waarschuwen

De gemeente Deurne heeft de ondernemers meer terrasruimte gegeven. Hiervoor hoefden zij geen vergunning aan te vragen. Wel moesten de ondernemers een plan van aanpak en een plattegrond indienen. Volgens Van Hoek ging dit in goed overleg tussen de verschillende restaurants en cafés. Toch kan ze minder gasten ontvangen, aangezien er maximaal twee mensen aan een tafeltje mogen zitten. “Als er een gezin langskomt dan kunnen we ze natuurlijk wel bij elkaar zetten.”

De tafels en stoelen staan door de maatregelen uitgestald tot aan het gemeentehuis. Een nadeel is dat op vrijdag een groot deel van de terrassen moet wijken voor de weekmarkt. Van Hoek hoopt dat daar snel een oplossing voor gevonden wordt, maar is vooral blij dat ze eindelijk weer open mag zijn. Dat is hard nodig ook, want de afgelopen maanden hadden de uitbaters in Deurne het financieel zwaar.

Door de coronamaatregelen mochten de etablissementen geen bezoekers ontvangen. Sommige restaurants boden een bezorg- of afhaalservice aan. De kroegen bleven noodgedwongen op slot. De eigenaren van de cafés met een terras zagen het met lede ogen aan. Zeker gezien het prachtige weer van de afgelopen weken. Er werden zo enorm veel inkomsten misgelopen, terwijl de vaste lasten doorliepen.

Van Hoek verwacht dat de omzet van De Potdeksel fors zal dalen als de coronacrisis nog lang duurt. “Ik denk dat we blij mogen zijn als we de helft van de normale omzet draaien.” NOW-regeling Veel ondernemers konden gebruik maken van de NOW-regeling. Bij deze regeling krijgen werkgevers een deel van het salaris dat ze uit moeten keren aan hun werknemers vergoed door het rijk. Zo kunnen de lonen van het personeel ‘gewoon’ uitgekeerd worden.

Inmiddels is de regeling verlengd tot 1 oktober. Volgens Van Hoek zitten er nog heel wat haken en ogen aan de NOW. “Zeker in het begin was het niet goed geregeld. Naast de financiële klap was het natuurlijk ook emotioneel zwaar. Een lege markt, geen kermis of evenementen, ’s avonds was alles donker. Het was een drama.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Bibliotheek komt met speciaal vakantieprogramma REGIO - In de zomervakantie heeft Bibliotheek Helmond-Peel weer een vakantieprogramma samengesteld. In Asten, Deurne en Someren is er van alles te beleven voor jong en oud. Zo geeft de... 13 juli 2020 - 14:43
Serenade bij De Nieuwenhof DEURNE - Drumfanfare Peelland heeft maandagavond het seizoen afgesloten met een serenade bij De Nieuwenhof in Deurne. Op verschillende plekken heeft de Drumfanfare opgetreden zodat de bewoners veilig vanuit hun... 10 juli 2020 - 14:32
Poppentheater in museumtuin De Wieger DEURNE - In de museumtuin van De Wieger vindt op zondag 12 juli om 13.00 uur én om 14.30 uur een voorstelling plaats van Alda Loeffen. Het poppentheater ‘Toveroma en... 10 juli 2020 - 11:17
Deurnese politiek omarmt uitkomsten onderzoek Verhees DEURNE - Politieke partijen in Deurne stemden dinsdagavond in met de uitkomsten van het rapport over het handelen van wethouder Helm Verhees. Burgemeester Hilko Mak stelde een onderzoek in naar... 10 juli 2020 - 09:48
Expositie Brandemie in leegstaand winkelpand DEURNE – Het coronavirus en de Peelbrand. Op het eerste oog twee totaal uiteenlopende onderwerpen, maar wie verder kijkt ziet ook overeenkomsten. Beide rampen waren de afgelopen maanden namelijk het... 10 juli 2020 - 09:14
Jubilarissen Animato en Vela Monte DEURNE - Zangvereniging Animato heeft tijdens de jaarvergadering een aantal van haar leden mogen feliciteren met hun jubileum. Marjo van den Akker vierde haar 12,5-jarig jubileum bij Vela Monte. Els... 8 juli 2020 - 15:41