Theo Hikspoors van Progressief Akkoord/GroenLinks wil dat de Vinkenweg opnieuw wordt afgesloten. (Foto: Walter van Bussel)

Zorgen om coronanertsen in Deurne

vrijdag 29 mei 2020 - 10:08|Bram Vannisselroij

DEURNE - De mogelijke besmetting van nerts op mens die vorige week vastgesteld werd in de gemeente Deurne blijft de gemoederen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is dat het virus van dier op mens is overgegaan. Bij een nertsenbedrijf in Walsberg zijn drie personen besmet met Covid-19. In een brief aan landbouwminister Carola Schouten luiden drie dierenartsen de noodklok. Zij willen dat er direct actie ondernomen wordt. Ook de lokale politiek maakt zich zorgen.

Nertsenfokker Huub Kuijpers, zijn vrouw en oudste dochter blijken besmet te zijn. De genetische code van de virussen die onderzocht zijn bij het drietal uit de Walsberg laat grote gelijkenissen zien met die van de onderzochte nertsen. Het is waarschijnlijk dat in ieder geval een van hen besmet is door een nerts. Drie dierenartsen waarschuwden eerder in een brandbrief aan de minister dat de risico’s van de besmetting van dier op mens worden onderschat.

In een reactie liet het ministerie weten dat het de zorgen van alle betrokkenen serieus neemt. Na ontvangst van de brief is er een gesprek gevoerd met de dierenartsen, Kuijpers, onderzoeksleider professor Arjan Stegeman en het ministerie van Landbouw. Daarbij is afgesproken dat de dierenartsen in gesprek blijven met de onderzoeksgroep. Ook zullen de dierenartsen de onderzoekers blijven voorzien van beschikbare data op de besmette bedrijven. 

Taboe
Landbouwminister Schouten vertelde dinsdag aan de Tweede Kamer dat het ruimen van dieren (nog) niet noodzakelijk is, maar dat het geen taboe is. Dit zal echter alleen gebeuren als de volksgezondheid in gevaar komt. Het RIVM liet in een eerder stadium weten dat de kans op besmetting buiten de stallen van het bedrijf ‘verwaarloosbaar’ is. Deze beoordeling deden zij na meerdere metingen in de omgeving van de nertsenfokkerijen. De onderzochte lucht- en stofmonsters bevatten geen sporen van het virus.

Wel worden alle nertsenbedrijven in Nederland verplicht gescreend op antistoffen bij nertsen. Als er een besmetting wordt vastgesteld gelden dezelfde regels als op de andere besmette bedrijven. Medewerkers wordt dan opgedragen om tijdens hun werk beschermingsmiddelen te gebruiken. Daarnaast geldt er een bezoekersverbod in stallen van deze bedrijven, zolang de uitslag van de screening niet bekend is.

Nertshouders, dierenartsen en personen van onderzoeksinstellingen zijn verplicht te melden als zij denken dat dieren symptomen van Covid-19 vertonen. Om verdere verspreiding te voorkomen mogen de dieren en de mest het bedrijf niet verlaten.

Eind deze week worden de uitkomsten van nieuw onderzoek verwacht. Dan zal blijken of ook pasgeboren pups besmet zijn met het coronavirus. Mocht dit het geval zijn dan is de kans aanwezig dat de dieren geruimd moeten worden. Vanaf donderdag is er daarnaast een vervoersverbod ingesteld voor nertsen in heel Nederland.

'Wij maken ons ernstige zorgen om de gezondheid van de inwoners van Deurne'

Verschuilen
Theo Hikspoors van Progressief Akkoord/GroenLinks hekelt de afwachtende houding. Hij pleit ervoor om de omgeving van de Vinkenweg opnieuw af te sluiten en de nertsen op het bedrijf preventief te ruimen. “Wij maken ons ernstige zorgen om de gezondheid van de inwoners van Deurne. Burgemeester Hilko Mak moet zich niet langer verschuilen achter het RIVM en minister Schouten. Ik roep de burgemeester op om nog vandaag daadkrachtig op te treden.”

In Gemert-Bakel werd dinsdagavond een extra raadsvergadering ingepland. Daar waren alle partijen het unaniem eens dat de besmette bedrijven in de gemeente geruimd moeten worden. Hikspoors hoopt dat de politieke partijen in Deurne dit voorbeeld gaan volgen. 

Huisdieren
Eerder was bekend dat het coronavirus bij huisdieren kan voorkomen. Het risico dat mensen besmet raken door hun huisdier blijft klein. Wel adviseert het RIVM om dieren zoveel mogelijk binnen te houden. Op een van de besmette nertsenbedrijven zijn drie boerderijkatten positief getest op het virus. Op dit bedrijf heeft daarna verder onderzoek plaatsgevonden. In totaal zijn bij 7 van de 24 onderzochte katten antistoffen gevonden. Bij een van de positief geteste katten werd het virus daadwerkelijk aangetoond. 
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Toine Manders bezorgd over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gevaar voor volksgezondheid' BRUSSEL – Europarlementariër Toine Manders pleit voor een Europese standaard voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens de Heusdenaar laat de coronacrisis zien dat er op dat gebied nog veel te... 3 juli 2020 - 11:52
't Verzetje pakt toertochten weer op DEURNE - Wielertoerclub 't Verzetje in Deurne houdt zondag 5 juli drie toertochten over 116, 100 en 72 km. Alle groepen vertrekken bij het Cratoscentrum, Rembrandt van Rijnstraat 5 in... 3 juli 2020 - 10:33
Ondernemerscafé sluit seizoen online af DEURNE – Het Ondernemerscafé Deurne sluit op dinsdag 7 juli om 21:00 uur traditioneel, voor de zomerstop, af met een bomvolle editie. Vanwege het succes van de vorige live-uitzending heeft... 3 juli 2020 - 10:10
Speeltuin de Speuldries is weer open SINT JOZEFPAROCHIE - Speeltuin de Speuldries in Sint Jozefparochie is weer open. Wel wordt van de bezoekers verwacht dat ze zich houden aan de regels van het RIVM. Dat houdt... 3 juli 2020 - 10:05
Onderzoek naar Peelbrand levert nog niets op REGIO - Het politieonderzoek naar de Peelbrand heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Volgens de politie zijn er nog geen aanknopingspunten. Het onderzoek is echter nog in volle gang... 3 juli 2020 - 09:46
Weer vertraging voor spoortunnel DEURNE - De aanleg van de spoortunnel bij de Binderendreef in Deurne loopt weer een jaar vertraging op. Voor de bouw van de spooronderdoorgang is een treinvrije periode nodig. Wethouder... 3 juli 2020 - 09:32