Veel voorstellingen zijn nu online te bekijken. (Archieffoto: Hein van Bakel)

CCD brengt cultuur thuis over de vloer

donderdag 21 mei 2020 - 09:48|

DEURNE – Cultuur over de Vloer is een nieuw initiatief van cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Via de website van het cultuurcentrum kunnen mensen thuis lokale en landelijke shows, voorstellingen en concerten terugkijken en beluisteren, meezingen met een artiest of een koor en bekijken wat er aan lokale initiatieven ontplooid worden in deze coronatijd. Voor kinderen heeft het cultuurcentrum de kleurplaatactie Deurne Kleurt opgezet. “Cultuur faciliteren is wat we het liefste doen, maar dat gaat niet met gesloten deuren”, aldus manager Bianca den Toom. “Als het niet linksom kan, dan doen we het rechtsom.”  

“Cultuur over de Vloer is een initiatief wat we hebben opgezet, nadat we de deuren van het cultuurcentrum moesten sluiten vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus”, aldus Bianca den Toom. Samen met haar team bekijkt de manager momenteel hoe ze de belangrijkste rol van het cultuurcentrum: cultuur bij de mensen brengen, in de toekomst vorm kunnen geven. 

“We zijn druk bezig met het maken van plannen om in de nabije en in de verdere toekomst op creatieve wijzen cultuur te kunnen faciliteren”, vertelt de manager. “Dit doen we in overleg met de gemeente Deurne en door bijvoorbeeld goed te kijken naar wat andere theaters en kunstenaars doen. We overleggen met de verenigingen en onderzoeken de mogelijkheden met betrekking tot het aanbieden van culturele activiteiten en de heropening van het terras en Gastvrij en Zo. Het is echt nog kijken: hoe gaan we het doen, op welke manieren kunnen we het komend seizoen cultuur naar de mensen brengen. Dat is waar we voor zijn.”

Deurne kleurt
Markante plekken van Deurne en vooral de verhalen die daarachter zitten zijn een belangrijk stuk Deurnese cultuur. Een aantal van die plekken en highlights zijn terug te vinden op een door Henry van den Berkmortel ontworpen kleurplaat.  

“In deze tijd, waarin kinderen wat vaker thuis zijn kunnen ze de kleurplaat kleuren,” zegt Bianca den Toom. “Die kunnen ze in de brievenbus doen bij mensen die eenzaam zijn en ze op deze manier een hart onder de riem steken. Maar het is ook een wedstrijd, waar kinderen aan mee kunnen doen door de kleurplaat voor 1 juni in de brievenbus van het cultuurcentrum te stoppen.”
Alle ingeleverde kleurplaten krijgen een plekje in de digitale fotogalerij op de website en worden opgehangen bij de voorgevel in het cultuurcentrum. Van de mooiste kleurplaat zal een ansichtkaart gemaakt worden. De kleurplaten kunnen gedownload worden via: www.ccdeurne.nl/deurnekleurt.

Cultuur over de vloer
Een van de creatieve oplossingen van het cultuurcentrum om cultuur naar de mensen te kunnen brengen is Cultuur over de vloer. Het aanbod is opgedeeld in vier thema’s: Voorstelling Terugkijken, Cultuureducatie, Corona-inhakers en Lokale Initiatieven en wordt regelmatig aangevuld.
Onder het kopje Voorstelling Terugkijken zijn verschillende lokale en landelijke shows te bekijken. Voorbeelden van lokale shows zijn de voorstelling Schôn Volluk van De Klotlanders, de jubileumshow Time Flies van zanggroep Skoor, theatervoorstellingen als Jeanny en Peer van De Peelcomedianten en KHD, de Royal Music Night uit 2019 en de oudejaarsconference Poeiersuiker 2019 van Marco Swiggers. Maar ook landelijke shows van onder anderen Guido Weijers, Jochen Otten en de theatervoorstelling Turks Fruit. Verder zijn er links te vinden voor het bekijken van filmhuisfilms en documentaires.

Het thema Cultuureducatie geeft toegang tot leerzame video’s voor kinderen. Zo kunnen ze digitale lessen volgen voor het bespelen van muziekinstrumenten, luisteren naar voorleesverhalen en een sprookjesmusical bekijken. 
Corona-inhakers laat zien hoe cultuurmakers met creatieve inhakers inspelen op deze ook voor hen veelal moeilijke tijd. Zoals de Ode aan een lege Zaal van Guido Weijers, een mash-up van de Memphis Maniacs, de liveshow Quarantaine Comedy van cabaretier Andries Tunru, bekend van het duo Beperkt Houdbaar, het liedje Morgen van docente Tamara Koonings van het Willibrord Gymnasium, de corona-challenge What about Us van popkoor Skoor en vele anderen. Daarnaast is er een link te vinden naar online Corona Concerten.

Het thema Lokale Initiatieven gaat in op activiteiten die in Deurne ontstaan om elkaar, op wat voor manier dan ook, zoveel mogelijk te helpen. 
“Het is leuk voor mensen om eens echt voor te gaan zitten. Er ontstaan zoveel mooie culturele uitingen. Je kunt zien dat deze tijd wat doet met mensen”, beveelt Bianca den Toom het initiatief Cultuur over de Vloer aan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook natuurbrand in gebied de Stippelberg De RIPS - De brandweer rukte zondagmiddag uit voor een natuurbrand in het gebied Stippelberg in De Rips. Al snel kon het sein brandmeester worden afgegeven. Meerdere blusvoertuigen snelden rond... 31 mei 2020 - 15:11
Brand in Liesselse achtertuin snel geblust LIESSEL - Het zijn drukke dagen voor de brandweer. Gisteren moesten de lieden opnieuw vol aan de bak in de Deurnese Peel, en even daarvoor werd ook een achtertuin in... 31 mei 2020 - 12:44
Politie vermoedt brandstichting in Zandbos DEURNE - De brand in het Zandbos in Deurne zaterdagochtend is mogelijk aangestoken. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Rond 9.45 uur zaterdagochtend brak er brand uit in... 31 mei 2020 - 12:05
Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49