De brand kan nog weken nasmeulen. (Foto: Joyce van Dijk)

Vraagtekens bij beleid Staatsbosbeheer

donderdag 30 april 2020 - 12:01|Bram Vannisselroij

REGIO - De Peelbrand, die vorige week het grootste deel van de Deurnese Peel in de as legde, blijft de gemoederen bezighouden. Verschillende dorpsraden stuurden een brandbrief naar onder andere het college van B&W, de Veiligheidsregio en de Tweede Kamer. DeurneNU en CDA Deurne stelden raadsvragen over hoe het kan dat de brand zo uit de hand is gelopen.

800 van de in totaal 1000 hectare kostbaar natuurgebied ging verloren. De grootste natuurbrand ooit in Nederland. Een twijfelachtige eer. De foto’s van inwoners van Liessel, Griendtsveen en Helenaveen die halsoverkop huis en haard moesten verlaten door de uitslaande brand en verstikkende rook maakten veel indruk. Was het overmacht, of was het te voorkomen?

Oud-journalist en natuurliefhebber Erik Vink denkt een combinatie van beide. Met pijn in het hart volgde hij de berichtgeving over de brand in zijn Peel. Als kleine jongen struinde hij aan de hand van zijn vader eindeloos door het gebied.

Nu nog wandelt hij bijna dagelijks in de Peel. Al lange tijd maakt hij zich druk over het beleid van Staatsbosbeheer. Eerder dit jaar stuurde hij een (kritische) open brief aan de grootste bos- en natuurbeheerder in Nederland. Hij kreeg nul op het rekest en wacht nog steeds op antwoord. Naar zijn mening maakt het Project Life+ Peelvenen dat begin deze eeuw van start ging de Peel kapot. 

IJstijd
“Met Europese subsidie werden kilometers dijken en dammen opgeworpen. Het idee is om hoogveen te kweken. Staatsbosbeheer wil terug naar de ijstijd en dat kan gewoon niet. Nog nooit werd er zoveel water aangevoerd. Daardoor lijkt de sponswerking die de Peel vroeger had verdwenen.”

Vink vergelijkt het met een plant die te veel water krijgt. Het evenwicht is volgens hem grondig verstoord en het vernatten werkt juist averechts. “Ondanks de aanvoer van al dat water blijkt de Peel droger dan ooit. Bovendien is een stuk cultuurhistorie aan het verdwijnen: dat van de Peelwerkers, onlosmakelijk met dit gebied verbonden”, meent hij. 

Veiligheid
De schrijver benadrukt dat hij geen bioloog is en ook geen brandweerman. “Maar wel iemand die al zijn hele in de Peel komt.” Dat grote delen van de Peel afgesloten zijn voor bezoekers vindt hij een doorn in het oog. Niet alleen voor natuurliefhebbers, maar ook voor de veiligheid. Brandgangen en paden zijn verloren gegaan. De vaarten en wieken zijn opgedroogd en dichtgegroeid. Vink: “Dat waren vroeger de haarvaten van de Peel. Misschien dat ik het wat te veel romantiseer, maar we hebben geen reservepeel waar we op terug kunnen vallen”, besluit hij.

Romantisch of niet, de brandweer erkende dat een groot deel van de Peel onbereikbaar was om te blussen. Daarnaast delen vele bezorgde Peelbewoners de mening van Vink.

‘In het verleden trokken verschillende dorpsraden aan de bel’ 

Climax
In het verleden trokken verschillende dorpsraden al meerdere malen aan de bel. Het zou de verkeerde kant op gaan met de Peel. Zij vreesden voor de veiligheid van de inwoners. De bezorgdheid kwam vorige week tot een trieste climax, toen tientallen inwoners werden geëvacueerd.

De dorpsraden van Liessel, Helenaveen, Neerkant en Griendtsveen willen dat het gebied brandbestendiger wordt gemaakt. Bijvoorbeeld door compartimentering met brandgangen, toegang voor de brandweer en veiligheidsvoorzieningen voor de bebouwing rondom de Peel. Dat laatste is in Limburgse natuurgebieden al het geval.

“Wij als bewoners vragen om van de gebiedsbeheerder te eisen dat het voor ons veilig wordt en blijft. Een week zoals afgelopen week hopen wij nooit meer mee te maken”, besluit het collectief het schrijven. Ook de politiek roerde zich. Zo wil het CDA een grondige evaluatie en noodzakelijke en mogelijke preventieve maatregelen om toekomstige branden beter te kunnen bestrijden. DeurneNU kwam met vergelijkbare raadsvragen. 

Het zwarte landschap en de indringende brandlucht maakten veel indruk

Balans
De Peelbrand valt ook boswachter van Staatsbosbeheer Lieke Verhoeven rauw op haar dak. Sinds begin dit jaar is ze actief in het Peelgebied. Ze snapt de kritiek, maar kan of wil nog niet op de zaken vooruitlopen. Eerdere berichten in andere media dat Staatsbosbeheer geen extra toegangswegen wil aanleggen noemt ze voorbarig. “Dat is een beetje uit zijn verband gerukt. We gaan nu eerst samen met de brandweer evalueren. Daarna zal er meer duidelijkheid komen over wat voor maatregelen we gaan treffen.”

Volgens Verhoeven probeert Staatsbosbeheer een balans te vinden tussen natuurbeheer en veiligheid. “Daarbij staat veiligheid natuurlijk voorop.” Afgelopen vrijdag kon ze voor het eerst weer het gebied in. Het zwarte landschap en de indringende brandlucht maakten veel indruk. “Gelukkig is de natuurveerkrachtig. Ik denk dat het eerste groen over een paar weken terug is.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook natuurbrand in gebied de Stippelberg De RIPS - De brandweer rukte zondagmiddag uit voor een natuurbrand in het gebied Stippelberg in De Rips. Al snel kon het sein brandmeester worden afgegeven. Meerdere blusvoertuigen snelden rond... 31 mei 2020 - 15:11
Brand in Liesselse achtertuin snel geblust LIESSEL - Het zijn drukke dagen voor de brandweer. Gisteren moesten de lieden opnieuw vol aan de bak in de Deurnese Peel, en even daarvoor werd ook een achtertuin in... 31 mei 2020 - 12:44
Politie vermoedt brandstichting in Zandbos DEURNE - De brand in het Zandbos in Deurne zaterdagochtend is mogelijk aangestoken. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Rond 9.45 uur zaterdagochtend brak er brand uit in... 31 mei 2020 - 12:05
Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49