De situatie in Nepal is schrijnend volgens de Deurnese Angelique van Hoof.

'In Nepal is niets, helemaal niets'

vrijdag 27 maart 2020 - 09:30|

DEURNE – Naast alle perikelen rondom het coronavirus in Nederland, zijn er ook nog mensen die zich zorgen maken over bewoners van landen elders in de wereld. Zoals de Deurnese reisleidster Angelique van Hoof, initiatiefneemster van de stichting Project Nepal.  Zij maakt zich ernstig zorgen over de situatie in Nepal. 

Angelique van Hoof raakte tijdens rondreizen door Nepal onder de indruk van de bevolking, de cultuur en de Himalaya. Ze besloot er als vrijwilliger aan de slag te gaan en richtte later de stichting Project Nepal op. Ook adopteerde ze zes kinderen uit één gezin, die bij een aardbeving beide ouders verloren hadden. Samen met haar jongste pleegdochter anima zette ze in 2013 de Nepalese organisatie All Angels Nepal op. Samen maken ze zich sterk voor projecten op het gebied van onderwijs, wonen, gezondheid en water. 

Kille aankomst
Donderdag 12 maart vloog de reisleidster, één dag eerder dan haar groep, via Istanbul naar Kathmandu om een 15-daagse rondreis te gaan begeleiden. “Het spande er al een paar dagen om of de reis door kon gaan vanwege de uitbraak van het coronavirus”, aldus de Deurnese. Maar Nepal was volgens de Nepalese overheid nog steeds 'corona-free'. Op Istanbul Airport werd iedereen gescreend, getemperatuurd en moesten passagiers een formulier invullen. Vrijdag 13 maart landde ik op Kathmandu. Daar stonden lange rijen mensen om één voor één getemperatuurd te worden. Vervolgens moest iedereen onder een sproeier doorlopen met desinfectiemiddel en een gezondheidsverklaring invullen. Een kille en bizarre aankomst.”
Exact 24 uur later op zaterdag 14 maart kon Van Hoof na diverse pogingen bij diverse vliegmaatschappijen terugvliegen met Ethiad Air. “Zes uur wachten op Abu Dhabi en zondag vloog ik door naar Brussel. Drie intensieve dagen waarbij het leek alsof ik ïn een slechte sciencefiction film terecht gekomen was. Dankzij mijn collega's van afdeling Reisleiding kon ik Nepal op tijd verlaten. Na 69 uur, twee continenten, vijf landen en vijf uur slaap.”
Vanaf 14 maart werden alle reizigers en toeristen, die landden op Tribuvan International Airport in Kathmandu verplicht twee weken in quarantaine geplaatst. “Dit had direct grote gevolgen: vliegmaatschappijen schrapten hun vluchten, touroperators annuleerden rondreizen. Ook mijn rondreis werd per direct geannuleerd om te voorkomen dat mijn groep Nepal uiteindelijk niet meer zou kunnen verlaten.”

Geen corona wel dengue
De situatie in Nepal is volgens Angelique van Hoof erg onzeker. “Volgens de overheid schijnt er geen Corona te zijn. Via de media horen de Nepalezen dat er een griepepidemie heerst en men zich geen zorgen hoeft te maken. Wél is er een run op mondkapjes, desinfectiemiddelen en zeep. Ook medicijnen zoals paracetamol en vitaminen zijn nauwelijks verkrijgbaar. Toch nam de overheid een aantal rigoureuze beslissingen.”
Vrijdagmiddag 13 maart werd bekend dat de vijf grensovergangen tussen Nepal en India hermetisch zouden worden afgesloten. “Nepal is voor zeventig procent afhankelijk van goederen uit India. En net zoals tussen september 2015 en januari 2016 zullen er in de nabije toekomst grote tekorten ontstaan”, aldus Van Hoof.
In verschillende gebieden in Nepal is een uitbraak van dengue (knokkelkoorts). Ook de Kathmandu Vallei is getroffen. “Tussen juli en november 2019 waren er al 14.662 gevallen. Vanuit bijna alle provincies kwamen meldingen. De ziekte wordt veroorzaakt door een mug die overdag steekt. Hoge koorts, spierpijn, heftige hoofdpijn en braken zijn de symptomen. Volgens The Himalayan Times van half maart spreekt de overheid van een ware explosie met vele tientallen dodelijke slachtoffers.”

”Ik voel me machteloos”

Nepal op slot
Vorige week woensdag 18 maart kreeg de Deurnese een telefoontje van haar pleegdochter Anima en diens man Jogesh, dat de overheid per direct heeft besloten dat alle scholen, sportgelegenheden, bioscopen, tempels en plekken waar méér dan 25 mensen kunnen samenscholen, gesloten moeten worden. Ook worden er geen toeristen of passagiers meer toegelaten in Nepal.
“Nepal gaat op slot. Er is geen corona volgens de overheid, maar ze willen het voorkomen met deze maatregelen”, aldus Van Hoof. Dagelijks hebben wij zestig studenten die een cursus volgen in trainingscentrum en de nodige mensen die binnenlopen om zich aan te melden voor nieuwe opleidingen. Daarom is besloten per direct onze deuren te sluiten. Een hele heftige maatregel omdat we sinds 2013 in Patan een goedlopend trainingscentrum hebben dat jaarlijks vele jongen mensen voorziet van een gratis opleiding.”

Situatie schrijnend
De stichting Project Nepal zamelt momenteel geld in voor een ambulance voor dokter Raj van het zuidelijke Chitwan District in Nepal. Inmiddels is 11.000 van de benodigde 20.000 euro gedoneerd. Angelique van Hoof: Wij staan er soms niet bij stil dat we hier in Nederland goede gezondheidszorg hebben, snelle en goed uitgeruste ambulances en de juiste medicijnen. In Nepal is géén sociaal stelsel, geen zorgverzekering, geen vangnet en een tekort aan medische hulp en ziekenhuizen. Mensen sterven omdat ze geen geld hebben om naar een dokter te gaan of vanwege de slechte infrastructuur waardoor ze vaak dagen moeten lopen om een dokterspost te kunnen bereiken.
De situatie in Nepal is volgens Van Hoof momenteel zeer schrijnend: Ik kreeg een bericht van dokter Raj dat er tien testkits beschikbaar zijn voor vijf miljoen mensen. Er zijn geen handschoenen, geen mondkapjes, geen beademingsapparaten en er zijn geen ziekenhuisbedden beschikbaar. Er is niets, helemaal niets! Hoe daar het probleem opgelost zal worden is te raden. En nu voorlopig ook geen ambulance. Ik voel me machteloos.”
 

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook natuurbrand in gebied de Stippelberg De RIPS - De brandweer rukte zondagmiddag uit voor een natuurbrand in het gebied Stippelberg in De Rips. Al snel kon het sein brandmeester worden afgegeven. Meerdere blusvoertuigen snelden rond... 31 mei 2020 - 15:11
Brand in Liesselse achtertuin snel geblust LIESSEL - Het zijn drukke dagen voor de brandweer. Gisteren moesten de lieden opnieuw vol aan de bak in de Deurnese Peel, en even daarvoor werd ook een achtertuin in... 31 mei 2020 - 12:44
Politie vermoedt brandstichting in Zandbos DEURNE - De brand in het Zandbos in Deurne zaterdagochtend is mogelijk aangestoken. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Rond 9.45 uur zaterdagochtend brak er brand uit in... 31 mei 2020 - 12:05
Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49