Net voordat de pistes in Oostenrijk sloten werden de eerste opnamen voor de film gemaakt.

Film Deurnese student over moed en wilskracht

vrijdag 27 maart 2020 - 09:00|

DEURNE – Eigenlijk zou de film Als skiën dansen wordt’ van de 22-jarige Deurnese student Carel van Goch begin april in productie gaan. Dat zal nu begin december worden als gevolg van de huidige situatie rondom het coronavirus. De film is gebaseerd op het verhaal van Carels moeder Helma van Goch en de manier waarop zij met haar ziekte omging. Van Goch verloor zijn moeder 3,5 jaar geleden aan longkanker. Ze overleed op 52-jarige leeftijd.

Als skiën dansen wordt is een korte film over de ongeneeslijk zieke Eva, die wil bewijzen dat ze 
ondanks haar ziekte toch nog de piste af kan. De film gaat over moed, hoop, doorzettingskracht en het bevrijdende gevoel om al skiënd even alles los te kunnen laten. De hoofdpersoon in de film is de 28-jarige Eva. Zij is dol op de buitenlucht, de bergen, de sneeuw en bovenal op skiën.

Stadium 4
Wanneer ze te horen krijgt dat ze stadium 4 longkanker heeft stort haar wereld in. Tóch besluit ze om de eerder geplande wintersporttrip met haar man niet af te zeggen. Samen vertrekken ze naar Fiss in Oostenrijk. Onderweg praten ze honderduit over eerdere vakanties in Fiss en het geluk dat ze daar samen gevonden hebben, maar ook over haar ziekte en de onzekere toekomst die ze voor zich hebben. In Oostenrijk wil Eva zich gaan bewijzen, bewijzen dat ze ondanks haar ziekte nog de piste af kan. Om dit te kunnen doen moet ze haar angst voor wat komen gaat en onzekerheid over wat ze met haar broze botten nog wel of niet kan, zien te overwinnen.

Herinneringen 
Regisseur Carel van Goch: "Anderhalf jaar voor haar overlijden kreeg mijn moeder de diagnose longkanker. De ziekte bleek al ver gevorderd en ongeneeslijk te zijn. Na de diagnose is ze veel gaan schrijven, omdat ze haar herinneringen en verhalen na wilde laten.”
De film is volgens de filmmaker eigenlijk het verhaal van zijn moeder en gaat over de laatste keer dat ze samen met zijn vader op wintersport was. “De reis begon na een lange, zware chemobehandeling en was eerder al gepland. Ze zijn samen vertrokken en uiteindelijk is het een hele fijne reis geworden”, vertelt hij. “Toen mijn moeder eenmaal op de piste stond vroeg ze zich af of ze nog wel zou kunnen skiën. Maar met skiën is het net als met fietsen, als je het eenmaal kunt verleer je het niet. Na een paar afdalingen ging het vanzelf en had ze echt de smaak te pakken. Het gaf haar een geluksgevoel.”
Helma van Goch formuleerde die ervaring in het verhaal dat ze erover schreef als volgt: “Ik hoef niet meer te kijken waar ik bochten neem. Zoals een danser zijn passen niet meer telt. De berg en ik zijn één; ik ga dansend naar beneden.”

Bewondering
Carel van Goch wil de film maken uit bewondering voor de manier waarop zijn moeder is omgegaan met haar ziekte. “Tijdens haar ziekteperiode heeft ze enorme moed en wilskracht getoond, heeft ze zich zeer sterk gehouden en is ze altijd positief gebleven. Omgaan met een ongeneselijke ziekte is zowel voor de patiënt als de naaste omgeving niet makkelijk. Met de film wil ik aandacht geven aan de ziekte kanker en het dagelijkse gevecht dat patiënten, vrienden en familie leveren in het omgaan met de ziekte."

CineCrowd
Om de film te kunnen maken maakt de Deurnese student gebruik van Cinecrowd, een crowdfunding platform gericht op de realisatie van films. Op CineCrowd kunnen filmmakers de mensen voor wie de films uiteindelijk bedoeld zijn betrekken bij het mede mogelijk maken van film. Om ‘Als Skiën dansen wordt’ te realiseren, wil de filmmaker 10.000 ophalen door middel van crowdfunding. De campagne loopt nog tot en met 4 april en is te vinden op www.cinecrowd.com/nl/alsskiendansenwordt.

Studie
Carel van Goch hoopt dit jaar af te studeren aan de Nederlandse Filmacademie. Daarnaast is hij werkzaam als camera-assistent onder anderen voor de film De Slag om de Schelde. Eerder dit jaar was hij in Indonesië voor opnames van de film De Oost van Jim Taihuttu.
De Deurnese student: “door corona is alles onzeker, zowel mijn afstuderen als de start van het filmproject. We zouden eigenlijk begin april gaan draaien in Fiss, maar we kregen eerder al bericht dat alle Oostenrijkse skipistes gesloten zijn vanwege het virus.”
De productie en ook de zoektocht naar crewleden is uitgesteld tot begin december. Een aantal crewleden staat al vast en is dan ook beschikbaar, evenals de twee producenten die bij het filmproject betrokken zijn.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Ook natuurbrand in gebied de Stippelberg De RIPS - De brandweer rukte zondagmiddag uit voor een natuurbrand in het gebied Stippelberg in De Rips. Al snel kon het sein brandmeester worden afgegeven. Meerdere blusvoertuigen snelden rond... 31 mei 2020 - 15:11
Brand in Liesselse achtertuin snel geblust LIESSEL - Het zijn drukke dagen voor de brandweer. Gisteren moesten de lieden opnieuw vol aan de bak in de Deurnese Peel, en even daarvoor werd ook een achtertuin in... 31 mei 2020 - 12:44
Politie vermoedt brandstichting in Zandbos DEURNE - De brand in het Zandbos in Deurne zaterdagochtend is mogelijk aangestoken. De politie is daarom op zoek naar getuigen. Rond 9.45 uur zaterdagochtend brak er brand uit in... 31 mei 2020 - 12:05
Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49