Thom de Vos met enkele kopieën van foto's uit de expositie.

‘Je komt in contact met mensen die echt weten wat je voelt’

vrijdag 20 maart 2020 - 11:20|

DEURNE – “Wat lotgenotencontact voor mij zo belangrijk maakt is dat je ervaringen kunt delen met mensen, die echt weten wat je voelt”, zegt Thom de Vos uit Deurne. “Zelfs mijn partner zegt vaak dat ze er niets van snapt.” Dat was enkele jaren geleden de reden dat Margreet de Vos haar man meetroonde naar De Cirkel in Helmond, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Dat beviel ze zo goed dat ze er inmiddels allebei vrijwilliger zijn. Zij stonden onder meer aan de basis van de oprichting van een fotoclubje. Een expositie van hun foto’s zal vanaf maandag 6 april te zien zijn in de hal van het gemeentehuis in Deurne. Dit mede in het kader van het tweede lustrum van het inloophuis, dat tien jaar geleden geopend werd op 4 februari Wereldkankerdag.

Bij Thom de Vos werd tien jaar geleden de diagnose Ziekte van Kahler gesteld, een vorm van beenmergkanker. “Zoals dat vaak het geval is bij de diagnose kanker, stond direct mijn hele leven op zijn kop. Ik werd acuut opgenomen voor chemobehandelingen en stamceltransplantatie, maar na drie maanden ging het weer mis. De dokters waren pessimistisch, totdat een moderne chemokuur wel aan bleek te slaan. Momenteel krijg ik eenmaal per twee weken een injectie. Genezen kan ik niet. Op een gegeven moment kan het gebeuren dat ook deze chemobehandeling niet meer effectief is. Wat dan mijn perspectief is, is tot nog toe onbekend”, aldus De Vos.

Ervaringen
Bij De Cirkel ontmoet hij mensen met ervaringen die hij zelf ook beleefd. “Als bezoekers van De Cirkel zeggen ‘ik ben zo moe’, dan weet je dat ze echt op zijn. Dat ze rust zoeken bij mensen die snappen dat ze even niet willen praten, maar bijvoorbeeld in alle rust een krantje willen lezen. Dat zijn ervaringen die zelfs een partner niet altijd begrijpt.” Ook Thoms vrouw Margreet zegt vaak dat ze er niets van snapt dat hij altijd pijn heeft en altijd moe is. “Elke middag moet ik een paar uur naar bed. Dan zegt zij dat ze zich niet kan voorstellen wat het is om altijd zo vermoeid te zijn,” zegt hij. “Terwijl ik me niet kan voorstellen dat zij dan nog energie heeft om in de tuin te gaan werken.” Het mooie aan lotgenotencontact is volgens De Vos dat je als bezoeker van het inloophuis van elkaar weet hoe het voelt. En dat ook partners er hun ervaringen kunnen uitwisselen. Vragen als ‘hoe vertel jij dat aan je partner’ of ‘hoe ervaar jij het dat je het je partner nooit voor honderd procent uit kunt leggen’ zijn vaak onderwerp van gesprek. “Niet alleen tussen bezoekers zelf, maar er wordt ook samen met partners of tussen partners onderling over gesproken”, aldus De Vos.

Het inloophuis
Inloophuis De Cirkel is gelegen aan Evertsenstraat 19 in Helmond, maar is er voor mensen met kanker en hun naasten uit de hele regio. Thom de Vos: “De meeste bezoekers komen uit Helmond en meestal komt er een vijftal mensen uit Deurne. Natuurlijk ken ik niet iedereen, maar ik weet dat er ook bezoekers komen uit Asten, Someren, Gemert-Bakel en Geldrop. Er zijn zo’n 200 vaste bezoekers, als je die meetelt komen er jaarlijks zo’n vierduizend mensen naar De Cirkel. Inloophuis De Cirkel is er niet alleen voor lotgenotenbijeenkomsten en gespreksavonden, maar organiseert ook activiteiten die ontspanning en afleiding bieden zoals yoga, fitness, zwemmen, wandelen of workshops. Inmiddels is ook het inloophuis ingehaald door de actualiteit rondom het coronavirus en heeft De Cirkel zijn deuren moeten sluiten. Alle activiteiten zijn voorlopig opgeschort.

Foto-expositie
Thom de Vos: “na de diagnose zeiden artsen meteen: ‘dit is het einde van je arbeidzame leven. Ik heb twee jaar voor het raam gelegen. Na vier jaar was ik redelijk opgekrabbeld en van de morfine af, mede dankzij de nieuwe chemotherapie. Langzaamaan ging ik weer op zoek naar een nieuwe tijdsinvulling.” 
De Vos volgde een fotocursus bij fotoclub Optika in Deurne. “Bij de fotoclub heb ik onder meer een reportage gemaakt over ziek zijn. Zo’n drie jaar geleden liet ik die foto’s zien bij De Cirkel. Meerdere bezoekers vroegen zich af of het iets voor hen zou zijn en zo is er een fotoclub tot stand gekomen. Per seizoen hebben we rond de tien deelnemers die met thema’s en vrije onderwerpen aan de slag gaan.”
Vanwege het tienjarige bestaan van het inloophuis opperde het bestuur van De Cirkel een expositie te organiseren met foto’s van de fotoclub. De expositie zal elke kalendermaand van het jubileumjaar te zien zijn in een andere gemeente. In april is dat de aula van het gemeentehuis in Deurne.

De Schreeuw
Thom de Vos: “Van elf fotoclubleden hebben we elk twee foto’s uitgezocht. Iedere foto drukt iets uit over hoe iemand de ziekte ervaart of hoe een partner dit ervaart. De fotoclub heeft ook partners als lid, waaronder mijn vrouw.” Elke foto uit de expositie heeft een titel en een ondertitel. Zoals de foto van Monique Raaijmakers uit Helmond met de titel De Schreeuw en als ondertitel: Van opluchting? Van angst? Van onzekerheid? “Soms schreeuw je het uit; omdat het uitzichtloos is, of van altijd maar pijn, vermoeidheid en bijwerkingen. En dan ga je weer door”, is volgens Thom de Vos de gedachte achter de foto. Zelf maakte hij de foto Chemobrein. De ondertitel is een hele zin: Chemokuren zijn belangrijk maar helaas leiden ze ook tot vergeetachtigheid, concentratieverlies en moeizaam lezen. “Gesprekken in De Cirkel gaan vaak over geheugenproblemen en verlies van concentratie, verschijnselen die zich veelvuldig voordoen onder mensen met kanker, ook bij jongeren. Op mijn foto krijg ik veel reacties als: dat is precies wat er in mijn hoofd zit.” Op een van de foto’s in de expositie staat de monumentale hijskraan bij de Cacaofabriek in Helmond. De foto heeft als titel Sterk Staaltje en als ondertitel: Je hebt je al vaak staande moeten houden in weer en wind, maar je bent er nog steeds. “De foto is door de maker opgedragen aan zijn vrouw, die borstkanker heeft”, legt De Vos uit.

Zwaard van Damocles
“Bij de eerste bijeenkomst van de fotoclub na de zomer van 2019 hadden we een enthousiaste mevrouw als nieuw lid”, vertelt de medeorganisator. “Bij de derde bijeenkomst merkte ik op dat ze al twee keer niet geweest was. Een telefoongesprek met haar man leerde dat ze in het ziekenhuis lag en inmiddels uitbehandeld was. Zo snel kan het gaan. Inmiddels is ze overleden, terwijl ik me haar nog herinner als actief deelneemster aan de club.” Ook daar gaan de gesprekken in het inloophuis vaak over. “Geen berusting, maar het weten: soms kan het heel snel gaan. Dat kun je niet ontkennen. Het is er altijd. Iedereen gaat een keer dood, maar het punt is dat voor kankerpatiënten het punt van overlijden altijd komt. Het hangt als een Zwaard van Damocles boven je hoofd. Ook dat hoort bij lotgenotencontact; een lach en een traan. Er wordt wel eens gehuild, maar evengoed ook gelachen”, aldus De Vos. Van de overleden deelneemster zijn twee foto’s gekozen voor de expositie. “Uit respect en als eerbetoon.” Op een van de foto’s staat een smeedijzeren poort, vervaagd tegen een heldere achtergrond. De titel is Onzekerheid. De ondertitel: Hoe het ziektebeeld verloopt is onzeker. “Een paar maanden later was ze er niet meer”, zegt haar medeclublid.

Grotere betekenis
De symbolische waarde van de foto’s in de expositie is volgens De Vos van een grotere betekenis dan de technische kwaliteit. “Bijna de helft van de clubleden maakt foto’s met een mobiele telefoon. In de expositie gaat het niet over diafragma of welke lenzen iemand gebruikt, maar over de zeggingskracht die in de foto’s ligt. Die symbolische waarde wordt versterkt door de titels en ondertitels van de foto’s.”
De expositie heeft dan ook als titel: Kracht uit het beeld.

Gerelateerde nieuwsberichten

Meisje (16) vermist na vertrek uit Deurnese zorginstelling DEURNE - De politie maakt melding van de vermissing van een 16-jarig meisje, genaamd Elina, die op 18 maart uit het Deurnese internaat Vreekwijk vertrok. De politie, Vreekwijk en haar... 30 maart 2020 - 17:33
Fit blijven in crisistijd REGIO – Sportscholen voorlopig dicht en veel thuiszitten. Hoe blijf je dan fit en gezond? Voor veel Nederlanders wordt dat de komende maanden een uitdaging. Roby Haazen en Demi van... 27 maart 2020 - 11:02
Wandelen in de natuur: 'zoek drukke plekken niet op' REGIO – De boswachters van Staatsbosbeheer drukken wandelaars in de natuur op het hart zich te houden aan de richtlijnen met betrekking tot het tegengaan van de verspreiding van het... 27 maart 2020 - 10:23
Dorpsbladen verschijnen niet DEURNE – In Zeilberg, Walsberg en Neerkant zal deze maand geen dorpsblad verschijnen. De redacties van het Kontakt Zeilberg, Onder Ons Walsberg en De Klepel Neerkant volgen de richtlijnen van... 27 maart 2020 - 10:14
'In Nepal is niets, helemaal niets' DEURNE – Naast alle perikelen rondom het coronavirus in Nederland, zijn er ook nog mensen die zich zorgen maken over bewoners van landen elders in de wereld. Zoals de Deurnese... 27 maart 2020 - 09:30
Film Deurnese student over moed en wilskracht DEURNE – Eigenlijk zou de film Als skiën dansen wordt’ van de 22-jarige Deurnese student Carel van Goch begin april in productie gaan. Dat zal nu begin december worden als... 27 maart 2020 - 09:00