Duncan van der Velden kreeg zijn leven na een zware periode weer op de rit. (Foto: Hein van Bakel)

In een rolstoel door weggestopte herinneringen

vrijdag 31 januari 2020 - 09:23|

BAKEL - Duncan van der Velden (48) uit Bakel raakte gewond op een van zijn drie missies naar Joegoslavië als beroepsmilitair. Jaren na dato ontdekte hij dat het probleem veel dieper zat en ook geestelijk was. Met de juiste hulp kreeg hij zijn leven weer op de rit. 

“In totaal ben ik drie keer in Joegoslavië geweest. Bij die laatste missie in 1996 kreeg ik een granaatscherf in mijn been. Ik voelde een tik op mijn been, maar dat ik gewond was had ik zelf niet eens in de gaten. Later werd ik er door een collega op gewezen dat mijn broek nat was van het bloed. Die scherf heb ik er zelf uitgepeuterd, ik heb er wat jodium en een verbandje opgedaan en ik ben verder gegaan. Het deed wel pijn, maar ik kon nog lopen, dus ik deed het af als een bedrijfsongevalletje”, vertelt Duncan openhartig. Dat het zo’n grote invloed zou hebben op zijn verdere leven, had hij nooit kunnen verwachten.

Spierspasmes
Vier jaar later werd Duncan afgekeurd bij defensie omdat hij een afgescheurde kuitspier had. Dat was terug te leiden naar het granaatincident. “Het was een klap dat ik mijn baan op moest geven, maar dat wilde ik op dat moment niet onderkennen. Mijn motto was altijd: niet zeuren maar doorgaan. Ik sloot het hoofdstuk defensie af en vond al snel een baan in de burgermaatschappij.

'Het was een klap dat ik mijn baan moest opgeven'

Maar de pijn in mijn been bleef en werd steeds erger.” Vanaf 2005 kon Duncan nog maar halve dagen werken en in 2011 kreeg hij spierspasmes in zijn kuit. Dat leidde ertoe dat hij volledig afgekeurd werd en thuis kwam te zitten. “Dat was echt even slikken, want ik was altijd actief geweest.” Uiteindelijk had zijn vrouw in de gaten dat er iets niet klopte. “Zij had het altijd al vreemd gevonden dat ik mijn carrière bij defensie zo abrupt had afgesloten en dat ik met niemand meer contact had gehouden. Toen zij in het maandblad voor veteranen las dat er een reünie zou zijn met mijn oude bataljon heeft ze me daarnaartoe gesleept. En zo kwam ik weer in contact met mijn maten van de eerste missie in Joegoslavië.”

Kort lontje
Duncan gleed steeds verder af. Hij werd kortaf, kreeg een kort lontje en had nergens meer zin in. “Ik besefte dat er iets meer aan de hand moest zijn. Via het militair revalidatiecentrum werd ik doorverwezen naar Altrecht Psychosomatiek Eikenboom, een TopGGZ-kliniek in Zeist. De behandelaar daar brak al tijdens het intakegesprek door mijn persoonlijke muur heen en kon duiden wat de problematiek zou kunnen zijn. Toen had ik er vertrouwen in dat ik daar op de goede plek zat.”

Grote invloed
Duncan is begonnen aan een traject, dat uiteindelijk anderhalf jaar zou duren, waarin hij zichzelf zou leren kennen. Met EMDR-therapie, waarbij je teruggaat naar oude trauma’s om ze een plek te kunnen geven en om de pijn los te koppelen van de herinnering, leerde hij zijn triggers kennen, ontwijken en ermee om te gaan en hij kon gaten opvullen in zijn geheugen.

“In de sessie waarin ik terugging naar het moment waarop de granaatscherf me verwondde, heb ik ontdekt dat er tussen het moment van verwonding en het moment waarop die collega mij erop wees veel meer tijd zat dan ik altijd had gedacht. En in de tussentijd waren dingen gebeurd die ik vergeten was. Juist in die sessie stopte mijn been met trillen en verdwenen de spierspasmes. Alsof mijn geest me al die tijd hiernaartoe had willen leiden, door het lichamelijk te uiten. Daarvan ben ik nog steeds stomverbaasd; het idee dat je geest zo’n grote invloed heeft op je lichaam.”

Inzicht geven
De therapie heeft Duncan een groot deel van zijn leven teruggegeven. Zijn verwonding heeft hem in een rolstoel laten belanden, maar die staat inmiddels al anderhalf jaar ongebruikt in de schuur. Hij loopt weer en wil zelfs weer starten met werken. Na de sessies schreef Duncan in een dagboek wat er die dag besproken was. Dat deed ik enerzijds om het van me af te schrijven en anderzijds om het aan mijn vrouw te kunnen laten lezen, zodat zij wist wat er in mijn hoofd omging. Toen ik vorig jaar een fragment terug wilde zoeken, besefte ik dat er meer dan 200 pagina’s dagboek op mijn computer stonden. Ik besloot om het te laten bundelen tot een echt boek. Mijn vrouw vond dat ik het moest uitgeven en dat heb ik nu gedaan. Dat was ik totaal niet van plan en ik vind het ontzettend eng omdat mensen die mijn boek lezen me heel goed leren kennen.

Ik schrijf niet alleen over missies, maar ook over dingen in mijn jeugd en die later nog gebeurd zijn. Maar ik hoop dat mensen die mijn verhaal lezen en die zelf een trauma hebben er door geïnspireerd worden om zelf ook hulp te zoeken. Het is niet alleen voor veteranen, maar voor iedereen met een trauma. Want het geeft echt een kijkje in mijn hoofd en in wat er in die spreekkamer allemaal gebeurd is.” Meer informatie over het boek is te vinden op https://eendubbeleoverwinning.dvdvelden.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

Koninklijke Harmonie Deurne is terug van weggeweest DEURNE - Je moet als harmonie wel wat lef hebben om na een zo lange corona-onderbreking het publiek te trakteren op tweeconcerten in één weekend. De Koninklijke Harmonie Deurne durft... 22 oktober 2021 - 16:44
Lezers schrijven: Herfst in de Peel: kaalslag gaat door Herfst in de Peel: het is bijna symbolisch. De kaalslag wordt vervolgd, met dank aan beheerplan Natura 2000/Life+ Peelvenen. 'Uw generatie weet nog hoe de Peel er vroeger uitzag. De... 22 oktober 2021 - 16:33
Vrouwenbeweging ZijActief na 75 jaar nog springlevend DEURNE - Vrouwenbeweging ZijActief Deurne viert zaterdag 16 oktober het 75-jarig jubileum. Wat begon als vermaak voor een club agrarische vrouwen is inmiddels uitgegroeid tot een modern gezelschap van ongeveer... 18 oktober 2021 - 09:53
Natasja en Edwin in het spoor van Jan en Anny DEURNE - Na haar hit 'Trots op jou' leek een doorbraak als solozangeres voor Natasja Poels uit Deurne slechts een kwestie van tijd. Een kerstshow in het Cultuurcentrum moest de... 14 oktober 2021 - 20:03
Open dag bij stichting LinQ DEURNE - Stichting LinQ is in april 2019 gestart met het geven van begeleidingsprogramma’s op maat aan een groep kinderen/jongeren en jong-volwassenen met als doel hen meer kansrijk te maken... 8 oktober 2021 - 10:23
Er gloort weer hoop voor Den Draai ZEILBERG - Mensen in Zeilberg kunnen komende zondag 3 oktober eindelijk kennismaken met het nieuwe bestuur en het nieuwe beheerdersechtpaar van een vernieuwde Den Draai. Anderhalf jaar geleden startten het... 1 oktober 2021 - 13:02