Rien Voets (m) tijdens het aanbieden van de petitie aan wethouder Helm Verhees (r) onder toeziend oog van burgemeester Hilko Mak. (Foto: Frans Klaus)

Petitie voor meer licht in Koolhof

vrijdag 24 januari 2020 - 09:05|

DEURNE – Bewoner Rien Voets van de wijk Koolhof in Deurne bood vorige week woensdag een petitie aan burgemeester Hilko Mak en wethouder Helm Verhees van de gemeente Deurne aan. Voets vindt dat het verlichtingsplan in Deurne niet voldoet, met name in zijn eigen woonwijk. Hij verzamelde 393 handtekeningen en bood deze aan in een boekwerkje met aandachtspunten, tips en oplossingen. Verder is er een uitnodiging in opgenomen aan de wethouder om ’s avonds een keer samen met hem door de wijk te lopen. 

Rien Voets was in zijn werkzame leven werkvoorbereider bij Essent. Sinds anderhalf jaar probeert hij aan de bel te trekken met betrekking tot de openbare verlichting in Deurne. Hij noemt het verlichtingsplan van de gemeente Deurne een slechte beslissing en de uitvoering ervan onprofessioneel. “Er heerst een hele hoop onvrede.” Afgelopen januari kreeg hij eindelijk reactie op zijn klachtenformulieren en herhaalde verzoeken om een gesprek met de wethouder. “Samen met een door de gemeente ingehuurde controleur ben ik door de wijk gelopen, dat heeft maar voor een heel klein deel tot een oplossing geleid. Daarom heb ik ervoor gekozen om langs deze minder sympathieke weg publiciteit te zoeken met het aanbieden van een petitie.”

Torenhoge energiekosten
De gemeenteraad van Deurne heeft in 2015 een nieuw beleidsplan vastgesteld voor de openbare verlichting. De oude straatverlichting wordt deels omgezet naar led-verlichting en er worden straatlampen verwijderd. In totaal zullen in de hele gemeente rond de 1.300 lichtmasten gesaneerd worden. Dit is deels een bezuinigingsmaatregel en deels bedoeld om energie te besparen. Het streven is dat in 2038 alle verlichting in Deurne omgebouwd is naar duurzame led-verlichting. Burgemeester Hilko Mak: “Er moest iets gebeuren met betrekking tot de openbare verlichting in Deurne. Verouderde lampen en langdurig achterstallig onderhoud hebben geleid tot torenhoge energiekosten.”

Op veel locaties werden straatlampen als proef tijdelijk uitgeschakeld. Hierop konden inwoners reageren waar lichtmasten kunnen verdwijnen en waar juist niet. Wethouder Helm Verhees: “Op een gegeven moment ontdekten we dat sommige mensen in staat waren lichtmasten, die tijdelijk als proef uitgeschakeld waren, zelf aan te zetten. Daar kwam dan geen reactie op omdat de mast gewoon aan was.”

'Vandalisme en inbraak liggen op de loer'

Afbraak veiligheid
Voets sprak in zijn toespraak voorafgaand aan het aanbieden van de petitie onder meer over “verregaande afbraak van veiligheid en mobiliteit door het ondeskundig verwijderen van lichtmasten.” Veel mensen voelen zich volgens hem onveilig in de Koolhof vanwege de vele donkere plekken. “Vrouwen durven ’s avonds de straat niet op. Ook zie je moeders met kinderen en ouderen lopen met een zaklamp of fietslampje, dat ze aan de kinderwagen of rollator vastgemaakt hebben.” Straten als de Rijn, Spaarne, Deltasingel en Maassingel, waar veel voetgangers komen, zijn volgens Voets op veel plaatsen te donker.

“Op de eerste helft van de Spaarne staat maar één lichtmast en als die uitvalt is het hele stuk donker”, noemt hij als voorbeeld. “Reparatie laat vaak lang op zich wachten. Om maar niet te spreken over de duistere parkeerstrook in het begin van de straat. Vandalisme en inbraak liggen op de loer.”

Volgens Voets liggen veel bochten en oversteekplaatsen in de gemeente Deurne in het donker. “Er is met de botte bijl doorheen gegaan.” Bovendien treden er vaak storingen op waardoor het nog donkerder wordt, nu er nog maar weinig lichtmasten staan. “Op een belangrijke T-splitsing in de Maassingel staat een mast die al ruim zes weken niet meer brandt. Zo zijn er op diverse plaatsen lichtmasten defect”, aldus Voets.

Veel storingen
Wethouder Helm Verhees erkende dat er in het verleden veel storingen opgetreden zijn met lichtmasten. “Daarover is herhaaldelijk contact geweest met Enexis. Tegenwoordig worden reparaties over het algemeen snel uitgevoerd. Als gemeente zijn we afhankelijk van meldingen. Als er geen melding gedaan wordt wanneer een lichtmast niet brandt, komt er ook geen oplossing.”

Het gemeentebestuur is volgens de wethouder voortdurend gefocust op de veiligheid van inwoners. “Wanneer die veiligheid in het geding is, wordt de situatie gerepareerd. Zoals in de kasteeltuin in Deurne. In reactie op de proef kregen we veel meldingen dat het daar te donker was. Nadat we poolshoogte zijn gaan nemen is de situatie dezelfde dag nog aangepast.”

Betrokkenheid
Voets kreeg zowel van de burgemeester als van de wethouder de verzekering, dat ze zijn petitie goed zullen bestuderen. Wethouder Helm Verhees gaf bovendien aan dat hij de situatie in Koolhof zal gaan bekijken. Burgemeester Hilko Mak roemde het initiatief van Voets. “Het is altijd mooi om te zien wanneer mensen in actie komen uit betrokkenheid bij hun omgeving. Chapeau!” 

Gerelateerde nieuwsberichten

Serenade bij De Nieuwenhof DEURNE - Drumfanfare Peelland heeft maandagavond het seizoen afgesloten met een serenade bij De Nieuwenhof in Deurne. Op verschillende plekken heeft de Drumfanfare opgetreden zodat de bewoners veilig vanuit hun... 10 juli 2020 - 14:32
Poppentheater in museumtuin De Wieger DEURNE - In de museumtuin van De Wieger vindt op zondag 12 juli om 13.00 uur én om 14.30 uur een voorstelling plaats van Alda Loeffen. Het poppentheater ‘Toveroma en... 10 juli 2020 - 11:17
Deurnese politiek omarmt uitkomsten onderzoek Verhees DEURNE - Politieke partijen in Deurne stemden dinsdagavond in met de uitkomsten van het rapport over het handelen van wethouder Helm Verhees. Burgemeester Hilko Mak stelde een onderzoek in naar... 10 juli 2020 - 09:48
Expositie Brandemie in leegstaand winkelpand DEURNE – Het coronavirus en de Peelbrand. Op het eerste oog twee totaal uiteenlopende onderwerpen, maar wie verder kijkt ziet ook overeenkomsten. Beide rampen waren de afgelopen maanden namelijk het... 10 juli 2020 - 09:14
Jubilarissen Animato en Vela Monte DEURNE - Zangvereniging Animato heeft tijdens de jaarvergadering een aantal van haar leden mogen feliciteren met hun jubileum. Marjo van den Akker vierde haar 12,5-jarig jubileum bij Vela Monte. Els... 8 juli 2020 - 15:41
In beeld: Afscheidsmusical basisschool D’n Heiakker DEURNE - De leerlingen van groep 8 van basisschool D’n Heiakker hadden er vanwege de coronapandemie eigenlijk niet meer op gerekend. Donderdag 2 juli was het dan toch zover: op... 8 juli 2020 - 15:00