Gerrit den Holder en Wim Haazen tijdens het opbouwen van het IJsfestijn. (Foto: Hein van Bakel)

IJsfestijn barst weer los

donderdag 12 december 2019 - 09:30|

DEURNE - Het IJsfestijn gaat komende vrijdag weer van start in Deurne. Deze week is er hard gewerkt om de baan op te bouwen, zodat kinderen in Deurne weer ruim drie weken vol schaatsplezier kunnen beleven.

Het IJsfestijn heeft dezelfde opzet als de vorige editie. Behalve de grote ijsbaan is er een aparte schaatsbaan voor de kleintjes. En op de Markt staat een horecapaviljoen waarin ruim drie weken lang activiteiten plaatsvinden en waar iedereen terecht kan voor een hapje en een drankje. In het programma zijn er wel wat wijzigingen doorgevoerd om het evenement verrassend en vernieuwend te houden. 

Roetsjbaan
De grootste nieuwe toevoeging dit jaar is de roetsjbaan. “Dit is een ijsbaan van 4,5 meter hoog en 30 meter lang waar je met banden naar beneden kunt glijden over het ijs”, vertelt voorzitter Hans Martens. “Deze hebben we als extra element kunnen toevoegen omdat we voor het eerst de ruimte tussen de ijsbaan en het gemeentehuis mogen benutten voor het evenement.” 

De vaste onderdelen waarin de samenwerking met maatschappelijke organisaties wordt gezocht, zoals het schoolschaatsen in de eerste week, de schaatsmiddag voor kinderen met een beperking en de mogelijkheid voor kinderen uit gezinnen met minder financiële middelen zijn gebleven. Martens: “We zoeken altijd de samenwerking met maatschappelijke organisaties zoals ORO en Stichting Leergeld omdat ons doel is om zoveel mogelijk kinderen in deze weken te kunnen laten schaatsen in Deurne.”

Vier het leven
Een nieuwe maatschappelijke organisatie waarmee wordt samengewerkt is de stichting Vier het Leven. In de aanloop naar de editie van dit jaar is bestuurslid Marlous Runia overleden. “Dat heeft natuurlijk een flinke impact gehad op ons als organisatie. Zij had een wens om een stichting op te zetten die geld inzamelt om dingen te organiseren voor mensen die geconfronteerd worden met kanker”, aldus Martens. De stichting Vier het Leven werd opgericht en die werkt nu onder meer aan een boek voor kinderen dat gaat over een aapje dat kanker krijgt. Martens licht toe: “Er komt ook een pop bij en het is bedoeld om de ziekte onder de aandacht te brengen bij kinderen, zodat er meer kennis over komt en meer begrip voor mensen die aan deze ziekte lijden.” 

Om geld in te zamelen voor Vier het Leven wordt er een Santawalk georganiseerd op 22 december. Dat is een korte wandeling van 2,5 kilometer door het centrum van Deurne. Het begint om half 5 en deelnemers krijgen allemaal een kerstmuts waarmee ze langs de winkels wandelen en onderweg een lekker hapje en drankje aangeboden krijgen. “De inschrijfkosten bedragen 2,50 euro, zodat het een laagdrempelige wandeling is voor iedereen. We hopen heel wat wandelaars op de been te krijgen, want ons streefbedrag hebben we vastgesteld op 1.000 euro”, aldus Martens.

Vernieuwde evenementen
Het evenement wordt mogelijk gemaakt door ruim 200 sponsoren en ruim 100 vrijwilligers. “Daar zijn we heel blij mee. Op andere plaatsen zien we dat dit soort evenementen niet meer lukken, omdat er te weinig sponsorgelden binnengehaald worden. Hier in Deurne is het fantastisch dat we weer ruim 200 sponsoren bereid hebben gevonden om dit mee te organiseren voor de kinderen”, zegt Martens trots. 
Sommige evenementen die al jaren succesvol waren, hebben plaatsgemaakt voor nieuwe, programmaonderdelen. Zo is er dit jaar bijvoorbeeld geen bruidsshow on ice en ook Dancing on Ice heeft plaatsgemaakt voor iets nieuws. “Niet omdat er iets mis mee was, maar omdat we graag willen vernieuwen. Als je zoiets al een paar jaar hebt georganiseerd, is het ook weinig verrassend meer.” Dit jaar gaan ze voor het eerst bokkenollen on ice, waarbij het bekende evenement met dienbladen drank over een hindernisbaan naar het ijs wordt verplaatst en er toepasselijk met dienbladen glühwein wordt gerend. Ook is er op 3 januari een nieuwe showavond met Winterkind’ren en aansluitend Ice, Dance and Fire, Deurne in lichte laaie! Dan zijn er drie optredens van Studio DANA, Hebbes, K-Kwadraat en de freestylers met dans en vuur. 
Vrijdagavond om 20.00 uur is de opening van het IJsfestijn. Vanaf zaterdag is de schaatsbaan weer dagelijks geopend voor schaatspret. In drie dagdelen, de ochtend van 9.30 tot 12.30 uur, de middag van 13.00 tot 18.00 uur en de avond van 19.00 tot 22.30 uur hoopte de organisatie weer vele schaatsende kinderen te mogen verwelkomen. Het volledige programma en verdere informatie vind je op www.ijsfestijn.nl. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Stroomstoring in de Houtenhoek DEURNE - In een groot deel van de Houtenhoek in Deurne is de stroom uitgevallen. De storing is bekend bij Enexis. Zij gaan aan de slag om het probleem te... 21 januari 2020 - 11:08
Brenda en Frank boerenbruidspaar Klotbultjes GRIENDTSVEEN - Brenda van Assema en Frank Janssen zijn het nieuwe boerenbruidspaar van de Klotbultjes uit Griendtsveen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Kletsavond. Tijdens carnaval heet Brenda nu... 21 januari 2020 - 09:57
In beeld: jubileumconcert Fanfare Wilhelmina VLIERDEN - Fanfare Wilhelmina Vlierden bestaat honderd jaar. Het eeuwfeest werd zaterdag afgetrapt met een jubileumconcert in ’t Huis in Vlierden. Fotograaf Anne van Teeffelen was aanwezig en maakte onderstaande... 20 januari 2020 - 11:05
Koninklijke onderscheiding voor Rob van den Heuvel VLIERDEN - Rob van den Heuvel kreeg afgelopen zaterdag uit handen van burgemeester Hilko Mak een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Het betreft de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De... 20 januari 2020 - 10:37
Deurnese stichting wil nieuwe ambulance aanschaffen voor Nepal DEURNE – Stichting Project Nepal uit Deurne roept op tot het doneren van geld voor de aanschaf van een nieuwe ambulance voor het Chitwan District in Nepal. In 2009 heeft... 17 januari 2020 - 09:37
Politie zoekt schennispleger in Liessel LIESSEL - Aan de Neerkantseweg in Liessel was maandag een schennispleger actief, die mogelijk ook al op meer locaties is gezien. De politie is op zoek naar de man. De... 14 januari 2020 - 08:53